Създател: Джак Торн

Сезони: 1

Формат: 8 епизода по 1 час

В ролите: Дафни Кийн, Джеймс Макавой, Рут Уилсън и др.

В новия епизод на Тъмните му материи джипшъните най-накрая заемат централна роля. След като два епизода имаха сцени, колкото да не ги забравим, в The Spies те са в центъра на събитията. The Idea of North завърши с клифхенгър, в който Лира беше отвлечена от Гладниците. В новия епизод този проблем е решен в първите няколко минути. Банда млади джипшъни, предвождани от Тони Коста (братът на изчезналия Били Коста), нападат микробуса на Гладниците и освобождават Лира, пътьом залавяйки единия от злодеите.

Лира е приютена в лагера на джипшъните, където минава по-голямата част от епизода, като междувременно зрителите сме затрупани от нова информация. Има много история за разказване, а епизодът препуска през сюжета и на джипшъните се пада ролята на разказвачи. Оказва се, че Лира им е важна, защото лорд Азраел е проявил доброта към тях и те бдят над момичето още откакто се е родило. Тя е незаконно дете на г-жа Коултър и лорд Азраел и е била поверена като бебе на грижите на Мама Коста. След като лорд Азраел убива законния мъж на г-жа Коултър, в опит да защити Лира, той е принуден да я остави на грижите на колежа „Джордан“.

Има и още разкрития за природата на деймоните. Типът животно, на което се спира деймонът, когато човек достигне пълнолетие, определя характера на човека. Например деймоните на полицаите са кучета. Оставам с впечатление за един дълбоко сегрегиран свят, в който тези свръхестествени същества определят не само професията на човек, но и отношението на останалите към него. И аз потръпнах предния епизод, когато видях деймона бръмбар да лази по лицето на собственика си. Но той е от Магистериума, няма начин да не е зъл, нали? Нищо чудно, че в този свят расизъм няма. Тези хора си имат доста по-явен начин за дискриминация.

От отвлечения гладник става ясно, че децата са откарани на север. Джон Фаа, кралят на джипшъните, събира племенен съвет, за да убеди останалите, че трябва да тръгнат натам и да спасят децата. Естествено има и скептици, които смятат, че не е нужно да рискуват толкова много и е достатъчно да върнат Лира на властите и да ги оставят те да намерят децата. Лира дърпа прочувствена реч, в която им казва, че г-жа Коултър няма да се спре пред нищо. Всички са убедени. Решението е взето. Няма време. Заминават на север. Това не е всичко. Оказва се, че Лира може да разчита алетиометъра – уреда, който казва истината. Всички са на мнение, че трябват години учене и тежки справочници, за да може човек да се справи, но Лира го прави за минути.

В същото време Коултър нахлува в колежа „Джордан“ с полицията и разпердушинва мястото. Академичното убежище вече не е достатъчно, за да го предпази. В същото време става ясно, че Магистериумът никак не е доволен от действията ѝ. С каква власт разполага тази жена? Оказва се, че и Магистериумът търси Лира и пращат полицаи на борда на лодките на джипшъните, за да я открият.

Лорд Бореал продължава с посещенията на нашия свят и разбира, че Станислаус Грууман всъщност е родом от нашата реалност. Бореал отхвърля това като невъзможно, защото Грууман има деймон на снимката. Аз пък се чудя какво му пречи да си води обучен сокол със себе си. Може би наистина не са свикнали с идеята за домашни любимци и въобще опитомени животни.

И Коултър, и Бореал очевидно заемат високи позиции в Магистериума. И двамата обаче нарушават законите на институцията, която представляват. Бореал посещава чужд свят, при положение че идеята за други светове е ерес; също така става ясно, че разследването е по негова лична инициатива. Коултър на своя глава нарушава академичното убежище на „Джордан“ без одобрението на Магистериума. Използва и забранени уреди в опита си да намери Лира. Мога да приема, че действат като типичните висши представители на диктатура, за които законите не важат, но пък и двамата се озъртат през рамо, с ясното съзнание, че правят нещо нередно. Как функционира този Магистериум?

Този епизод беше най-наситеният със събития и информация от всичките. В предишното ревю изразих надеждата, че ще забавят малко темпото, но не би. Въпреки това той се справя възможно най-добре с цялостната история, с която е натоварен да разкаже. Редува експозиция с динамични сцени, за да прикрие колко много информация стоварва върху зрителя. Остава утехата, че сцената вече е подготвена за голямото приключение на север и най-вече за появата на бронираните мечки, които чакаме още от трейлъра.

Случайни размисли:

  • В този епизод не се споменава Прах, но пък деймоните се разпадат на прах, когато човекът им умре. Сцената, в която маймуната се опитва да улови останките на умиращия деймон с изражение, сякаш са му отнели любимата играчка, беше трогателна. Докато не се сетих, че същата тази маймунка искаше да измъчва деймона до смърт.
  • Отец Корам: „Лира, трябват години учене и томове дебели книги, за да можеш да достъпиш и частица познание, което алетиометърът може да ти даде.“ Лира: „OK, Boomer.“
  • Ректорът на Джордан към Коултър: „Аз гледах Лира дванадесет години. Вие я загубихте в момента, в който ви я поверих.“ Apply cold water to the burned area.
  • Наистина не разбирам каква власт има Коултър в Магистериума. Всички алетиометри са там, но вместо да ги пита, тя прибягва до забранени машини, за да открие Лира.
  • Не знаех, че деймоните могат да се шегуват с притежателите си. Панталеймон каза на Лира, че би трябвало да ѝ е лесно да изпразни главата си от мисли.

Оценка: 8/10