Създател: Джак Торн

Сезони: 1

Формат: 8 епизода по 1 час

В ролите: Дафни Кийн, Джеймс Макавой, Рут Уилсън и др.

Мистериите в Тъмните му материи продължават да се трупат. След като първият епизод ударно ни сблъска с Прах, деймони, алетиометър и обещание за паралелни светове, вторият изобщо не забавя темпото. Лира пристига в Лондон, за да бъде асистент на г-жа Коултър, но много скоро ѝ става ясно, че нищо не е каквото изглежда. В същото време Магистериумът започва да разследва какво точно е намерил лорд Азраел далеч на север и защо колежът „Джордан“ го финансира.

Всичко започва идилично. Лира е запленена от новия свят, който ѝ предстои да обитава. Г-жа Коултър живее в прекрасен апартамент, глези я, обръща ѝ внимание, а посещението на Арктическия институт е сбъдната мечта за Лира, която е толкова запленена от идеята за Севера. Това митично място, където тайнствени градове се крият зад Северното сияние, а чичо ѝ извършва безброй подвизи, най-вероятно в компанията на бронирани мечки. Съвсем скоро обаче илюзията започва да се пропуква. Безкрайните обещания на Коултър да намери Роджър започват да кънтят на кухо, а загрижеността ѝ се редува с жестокост, когато Лира не се подчинява безпрекословно. Кулминацията е в смразяваща кръвта сцена, в която Коултър насъсква деймона си по Панталеймон. По време на схватката им страданието на Лира е осезаемо и изглежда много по-жестоко, отколкото ако ѝ бяха посегнали физически. Г-жа Коултър се опитва да проявява майчинска загриженост, но очевидно не е подготвена за тази роля. Тя очаква безропотно послушание, което няма как да получи от едно тринадесетгодишно дете, тепърва започващо да подлага на съмнение света около себе си. Лира от своя страна търси майчината фигура, която е липсвала през целия ѝ живот, прекаран в академичната, доминирана от мъже среда на колежа. Тя до последно се опитва да оправдае пред себе си гневните изблици на Коултър.

Джипшъните продължават да стоят като кръпка. Те вече са в Лондон и организират опит за спасяване на отвлечените деца. Не е ясно какъв е статутът им в обществото, но не можах да не се зачудя как успяват да организират набег в Лондон и какво е мнението на правораздавателните органи по въпроса.

В третата сюжетна нишка лорд Бореал разследва дейността на лорд Азраел. Не получава съдействие от ректора на колежа „Джордан“, защото въпреки тежките обвинения в ерес, академичният имунитет все още е в сила. След този неуспех Бореал прекосява портал към нашия свят, където очевидно не стъпва за първи път, тъй като вече разполага с автомобил, смартфон и информатор. Това беше голяма изненада – първо защото самото съществуване на други светове е ерес, а виждаме как висш служител на Магистериума се разхожда из тях съвсем комфортно, и второ, това е сюжетна линия от втората книга. Приветствам това решение с две ръце. От една страна, част от втората част на поредицата се развива успоредно с първата. Това придава кохерентност на историята, вместо по някое време във втори сезон да се връщаме към тези събития. От друга страна – поддържа интереса и на хората, чели книгите.

След силното начало от миналата седмица, The Idea of North е чудесен епизод, който продължава да движи историята напред, като добавя изненади за всички. Имам чувството обаче, че трябва да забави малко темпото. Все още не е ясно как функционира този свят, а загадките продължават да се множат. Особено ме объркват различните институции на Магистериума и разпределението на длъжностите в тях. Имената им са заети от институции на католическата църква, но изглежда да функционират като министерства на глобално правителство. В същото време срещите на ръководството на Магистериума са заснети като типичния злодейски култ, който се събира да обсъжда планове за световно господство.

Случайни размисли:

  • Лондон ми е Ню Йорк. Въздушният кадър над града беше впечатляващ, но ар деко̀ сградата, в която живее г-жа Коултър, свързвам повече с Ню-Йорк по време на Сухия режим.
  • Продължавам да се оплаквам от превода. Мистериозните Гладници, които отвличат деца, са наречени така, защото са представители на ГЛавен Автократичен Директорат(Глад), което е безсмислено като име. В оригинал са Gobblers – от General Oblation Board. „Oblation“ е църковен термин, който най-общо означава „приношение“.
  • Деймoните насекоми ме смущават. Още повече, че техните притежатели са представители на Магистериума. Със сигурност е търсен ефект, но започвам да се чудя дали хората в този свят имат предразсъдъци спрямо деймоните.
  • А дали имат домашни любимци?

Оценка: 8/10