Мрежа: Disney +

Създател: Малкълм Спелман

Сезони: 1

Формат: 6 епизода х 45 минути

В ролите: Антъни Маки, Себастиан Стан, Дани Рамирез, Адеперо Одуйе, Дон Чийдъл и др.

Пилотния епизод на The Falcon and the Winter Soldier се появи в Disney+ само преди няколко дни и за отрицателно време стана най-гледаната премиера на платформата – по-популярна както от The Mandalorian, така и от WandaVision! И макар предварителния хайп за проекта да не беше чак толкова осезаем в интернет пространството, за мен лично този резултат изобщо не изненадващ. Останете с мен и ще ви обясня защо!

Действието на сериала се развива няколко месеца след финала на Отмъстителите: Краят. Капитан Америка го няма – носят се слухове, че се е пенсионирал или е отишъл на Луната и наблюдава оттам всичко. Светът е различен – петдесет процента от населението, изчезнало пред пет години, се е завърнало неочаквано. Тези хора се опитват да се впишат в новата променена реалност. Тайни групировки обаче обединяват мнозина, които усещат, че завръщането е било грешка и че тези хора изобщо не е трябвало да се появяват отново.

Именно в този нов свят се срещаме с познатите ни лица. Сам Уилсън (Сокола/Falcon) отново работи за американското правителство и взима участие в опасни мисии с иконичния си костюм с крила. След месеци колебания, Сам е решил да върне щита на Капитан Америка на правителството, за да може този исторически предмет да бъде поставен в музей. Паралелно с това Сам се опитва да помогне на сестра си, чиято финансова ситуация е доста тежка.

Бъки Барнс (Зимния войник/Winter Soldier) също си има проблеми. След като е бил насилствено използван от ХИДРА десетилетия наред, Бъки най-после е отново себе си. Вината за извършените зверства обаче го съпътства във всеки един момент. И дори задължителните срещи с психолог не помагат.

Ако трябва да бъдем честни, пилотният епизод на сериала е малко бавен. Началният час въвежда в обстановката и героите, показва ни настоящите проблеми на главните действащи лица и плахо представя мистериозната групировка, която вероятно ще има по-силно присъствие в следващите серии.

И въпреки това вярвам, че успехът на този премиерен епизод е съвсем закономерен. Струва ми се, че в много отношения The Falcon and the Winter Soldier е много по-достъпен от предишните сериали на Disney+. Той не изисква кой знае какви предварителни познания за героите – дори по-масовия зрител на филмите ще има някакъв визуален спомен за „тоя с крилете“ и „оня с металната ръка„. Освен това, сериалът е екшън, което само по себе си е достатъчно, за да събуди интереса на по-масовия зрител. Героите са ни разказани по ясен и разбираем начин, историята се заплита плавно – това са неща, които широката публика оценява положително.

Интересно е как в много отношения началото на The Falcon and the Winter Soldier е пълната противоположност на началото на WandaVision. Сериалът за Уонда започна странно, объркващо. Не знаехме нито какво се случва, нито защо, гледахме чудати репродукции на стари сериали. Героите не бяха разкрили мотивацията си, нямаше екшън или ефекти – всичко това дойде чак към финала. Сериала за Сам и Бъки избира точно обратния подход. Започва с много екшън, при това скъп, готин, удивителен екшън. Началната бика на Сокола, подсладена от въздушните му маневри, изглежда абсолютно безупречно. След това директно навлизаме в ежедневието и психиката на героите – веднага разбираме какви са проблемите им, защо не могат да спят, с какво не могат да се справят. Аз съм доволен и от двата подхода – все пак ценя разнообразието в похватите както в комиксите, така и в екранизациите по тях.

Най-силната страна на епизода е може би това, че най-после имахме възможност да влезем истински под кожата на Сам и Бъки, да ги опознаем по-добре. Това са образи, които обожавам от комиксите, чиято ценност отдавна съм осъзнал. Но във филмите тези двама герои бяха по-скоро щрихирани, отколкото разгърнати. Аз много ги харесвах дори в кратките им сцени и оскъдни диалози, просто защото знаех дълбочината им, но този сериал ми напомни колко страхотни са действително и колко дълбока е любовта ми към тях. Сцените със Сам бяха изключително човешки и истински, а сцените с Бъки – и смешните, и драматичните моменти – бяха като удар в стомаха.

Цялостното ми мнение за епизода е силно положително. И макар да е малко по-муден, отколкото би ми се искало, New World Order ме остави със силното усещане за потенциал. Нямам търпение да видя как ще се развие историята и накъде ще поемат тези герои.

Оценка: 8 / 10