Създател: Наташа Лион, Ейми Полър, Лесли Хедланд

Сезони: 1

Формат: 8 епизода между 24 и 30 минути

В ролите: Наташа Лион, Клои Севини, Чарли Барнет, Грета Лий, Юл Васкез, Елизабет Ашли

Russian Doll е едно от новите заглавия в Netflix и на пръв поглед може да се опише в едно изречение: циничната Надя (Наташа Лион) непрекъснато умира и се връща в началото на историята.

Сравненията с Groundhog Day, Edge of Tomorrow, Happy Death Day, онзи епизод на Свръхестествено (11-ти от сезон 3) и още безброй примери са неизбежни, а реакциите към трейлъра бяха най-общо “Пак ли това?”

Ами, всъщност не. Не е това.

В първата сцена главната героиня се гледа в огледалото в апартамента на приятелката си Максин (Грета Лий). Тече партито по случай трийсет и шестия рожден ден на Надя – тя обаче си тръгва преждевременно, за да намери изчезналата си котка. Докато се скита по нощните улици на Ню Йорк, я блъска кола… и тя отново се озовава пред огледалото няколко часа по-рано.

Тази формула не спира да се повтаря и Надя умира по най-различни начини, които пораждат едновременно комичен ефект и чувство за обреченост. След всяка смърт героинята се връща в изходна позиция – пред огледалото, а след всяко завръщане се разкрива нова сюжетна линия с нови въпроси за отговор.

Историята следва познат път, но след първите два епизода взима рязък завой и зрителят се оказва въвлечен в сюжет, който непрекъснато изненадва.

Първата половина на Russian Doll се занимава с изследването на това как работят новите правила, с които Надя се сблъсква. След като наркотиците на партито са изключени като причина, се появява въпросът за психическото състояние на героинята. Надя трябва да се изправи срещу последиците от психологическия отпечатък, оставен от майка ѝ(в чиято роля е Клои Севини). Неслучайно е избран моментът, към който непрекъснато се връща. В тази вечер героинята надживява майка си, която е починала на 35.

Във втората половина на сериала влиза друг герой, поставен в същата безизходица. Алън (Чарли Барнет) и Надя водят напълно противоположен начин на живот и имат коренно различни нагласи, ценности и гледни точки. Различно е и отношението им към ситуацията, в която са попаднали. Това обаче вместо да ги отдалечава, ги прави по-полезни един другиму.

Във всеки епизод се разкрива нов слой от същността на героите и най-вече на Надя. С разкриването на всяка скрита част от матрьошката, все по-ясно става, че тя не бива да преследва следи и улики по улиците на Ню Йорк, а трябва да бели слоевете на собствената си личност.

Сериалът сондира идеята, че трябва да се прекъснат безкрайните повторяемости, за да се осъществи прогрес. На Надя и Алън им е дадена възможност да се отърсят от миналото и да започнат отначало. Чак когато осъзнават това, те могат да продължат напред. Отначало пътят на Надя е се движи в кръговете, подвластни на този time loop, в който е попаднала. След това тя започва да се движи навътре, изследвайки себе си. Едва тогава се отключва третият път – този напред, който е и смисълът на първите два.

Надя не е просто герой на историята. Тя е героят-история, защото промените, през които преминава и еволюцията на характера ѝ, са всъщност сюжетът. Сериалът изобилства от препратки и паралели, които уплътняват героите и техния свят. Добър пример за това е как съдбата на Надя е сякаш предизвестена от професията ѝ като дизайнер на видео игри. Тя е създала игра, която на пръв поглед е невъзможно да се спечели. В спиралата, в която попада, Надя се изправя пред различни възможности, трябва взима множество решения. Това я поставя в ситуация, близка до choose your own adventure игрите, където всеки избор влияе на по-нататъшните събития.

Краят на Russian Doll е най-силната му част. Създателките му наистина успяват да блеснат със способността си да разкажат история по възможно най-добрия за нея начин. Добрият сценарий е подкрепен от чудесна актьорка игра и истински добра кинематография и режисура.

Сериалът на Netflix е на първо място медитация върху изборите, които правим и резултатите от тях. Също така е и поглед към зависимостта и темите, засягащи психологическото здраве. Заиграва се с идеята за паралелни времеви линии, различни версии на едни и същи събития и хора. Използва познат сюжет, но много бързо и умело успява да излезе от рамките му.

Не на последно място, Russian Doll е изключително bingeable. Скоро беше намекнато, че по план трябва да има три сезона, така че е наистина интересно в каква посока ще поеме.

Оценка: 9.5/10