Създател: Джефри Адис, Уил Матюс

Сезони: 1

Формат: 10 епизода по 50 минути

В ролите: Натали Еманюел, Тарън Еджъртън, Аня Тейлър-Джой, Джейсън Айзъкс, Дона Кимбал, Саймън Пег, Марк Хамил, Бенедикт Уонг, Гугу Мбата-Роу, Кийгън-Майкъл Кий, Катрина Балф, Харис Дикинсън, Харви Файърстийн, Рейф Инсън, Акуафина, Лина Хийди, Тоби Джоунс, Марк Стронг и др.

The Dark Crystal (1982 г.) на Джим Хенсън и Франк Оз е една от култовите класики на 80-те, артефакт от период, когато Хенсън експериментира с кукловодството в посоки, различни от Мъпетите, с които е останал в историята. Филмът е мрачна фентъзи притча за дуалността, скрита във всяко живо същество, страха от смъртта и жертвите, на които сме способни, за да я избегнем. Той е също така пиршество за очите – пълнокръвен фентъзи свят с невъобразима флора и фауна, триумф на практическите специални ефекти, за чието създаване са били измислени цели нови клонове на това изкуство.

В този контекст, за някои хора беше може би странно, че от Нетфликс решиха да финансират сериал, базиран на The Dark Crystal, особено предвид че друг един филм на Хенсън от същия период – Лабиринт – има далеч по-легендарен статут, благодарение на присъствието на Дейвид Боуи, Дженифър Конъли и… въобще хора, каквито липсват в историята за тъмния кристал. Но в епоха, когато компютърните ефекти едновременно еволюират и се превръщат в изразно средство вместо самоцел – в който дори стожери на компютърно генерираните вселени като Star Wars започват да разчитат на практически специални ефекти, – сериал, разчитащ на кукловодство, идва тъкмо навреме.

The Dark Crystal: Age of Resistance e история за Тра – мистичен свят, орбитиращ около три слънца, дом на Кристала на истината. Именно от Кристала произлиза целият живот на планетата и той е мистично обвързан с природата ѝ. Под защитата на безсмъртната Огра (Дона Кимбал), Тра процъфтява, давайки дом както на неизброими фантастични създания, така и на разумните си обитатели – множеството кланове на гелфлингите. Но един ден пътешественици от звездите пристигат в дома на Огра и я омайват с истории за приключения отвъд пределите на Тра. Те построяват обсерватория, с чиято помощ тя ще може да праща съзнанието си в космоса, и обещават да се грижат за Кристала и гелфлингите вместо нея.

Ако сте гледали филма, знаете какво се случва после, но дори да не сте, така поставените обстоятелства са достатъчно съмнителни. Оказва се, че скексисите извличат енергия от Кристала на истината, за да продължават живота си безкрайно. Така те го покваряват, отравяйки ядрото на света, от който той е част. Но когато този източник на сила спира да ги захранва, скексисите решават да намерят нов път към безсмъртието и използват зловещите си технологични познания, за да източват жизнената есенция от най-близките до Кристала създания – гелфлингите.

Age of Resistance е история за зараждането на въстание. Народите, служещи на скексисите, малко по малко осъзнават измамата на господарите си и факта, че те никога не са били пазители на Кристала, а паразити, които не изпитват никаква лоялност към Тра. Всичко започва с трима герои от различни кланове, които се оказват въвлечени в конфликта. Риен (Тарън Еджъртън) е страж в крепостта на Кристала, който пръв става свидетел на жестокостта на скексисите към собствената му раса. Дийт (Натали Еманюел), представител на подземен гелфлингски клан, разкрива покварата, която си проправя път от ядрото на планетата към повърхността и превръща мирни животни в кръвожадни чудовища. А Брея (Аня Тейлър-Джой) е принцеса в Ха’Рар – градът на най-високопоставения клан – и дъщеря на водачката на всички кланове – тя получава видение за мистериозен символ, който ще разкрие плановете на господарите на Кристала.

Първото, което ще ви направи впечатление в Age of Resistance, е Тра. Това е жив, дишащ свят, изпълнен с невъобразими детайли, извънземни растения и създания, като често границата между двете е размита. Самите гелфлинги са прекрасно конструирани и изключително разнообразни. За хората, гледали оригинала от 82 г., ще е особено интересно да видят колко различни визуално са клановете – от подземните гротани с техните почти изцяло черни очи, през морския народ на Сифа и неоново сините им татуировки, та до възвишените Вапра с русите им коси и бяла кожа, най-близки до класически елфи. Това е свят, който е изграден не просто на повърхността, а в дълбочина, от география до антропология. Създателите на сериала са добавили също ритуали и песни, преплетени с изключителния музикален съпровод на Age of Resistance.

Разбира се, най-впечатляващи, както и едно време във филма, са скексисите. Те са тумбести създания със зловещи клюнове и декадентска благородническа аура, командващи черна магия и разполагащи с уникални технологични познания. Всеки един техен представител е напълно уникален както визуално, така и като роля, и макар да имат собствени названия, те са използвани рядко и вместо това всеки е идентифициран чрез ролята му в замъка. Сред тях са: зловещият Император (Джейсън Айзъкс), чиято безсърдечна жестокост доминира цялата група; сервилният Камерхер (Саймън Пег), който компенсира физическата си слабост с безпрецедентно коварство; страхливият Учен (Марк Хамил), чиято демонична брилянтност винаги остава недооценена; и прочее, и прочее. Скексисите са в състояние на замразена древност и упадък, изкуствено спрян от отчаяните им експерименти да предотвратят смъртта си. Ентропията вилнее около тях, но те не са част от Тра и отказват да се предадат на естествения цикъл.

Age of Resistance е сериал, официално за деца, но всъщност доста мрачен и на моменти брутален. Жестокостта на скексисите е интензивна и на визуално, и на емоционално ниво. Историята изобщо не се опитва да заглади острите ръбове, като понякога насилието е почти шокиращо и има реална психологическа тежест. Скексисите са също така непреодолимо гнусни (муцуната на Колекционерката (Акуафина) например е покрита с огромни гнойни мехури, които нонстоп се пукат), което само подхранва усещането за погрешност, което сериалът създава около тях. В основата си, това е епично фентъзи с огромни залози и множество герои, и тази усложненост определено надраства предполагаемата аудитория.

Същевременно обаче сериалът е за деца и това води до неприятни конфликти между убийствено добре развития свят и сложните взаимоотношения между персонажите в него от една страна, и поведението на маниакално смеещи се злодеи и Смели Смели Много Смели Герои от друга. В твърде много моменти имах чувството, че отделните сценаристи не са били на една и съща позиция по въпроса колко точно „детска“ или „за възрастни“ се очаква да бъде историята им. Най-гротесковият пример за това е героиня, която от „донякъде неудовлетворена от отредената ѝ роля“ се превръща в НА ПРАКТИКА САУРОН… (цъкнете звездичката за минимален спойлер за ужасно тъп персонаж*)

Този проблем е и едно от двете ми сериозни оплаквания по адрес на Age of Resistance. Сериалът упорито трупа грехове на сметката на скексисите: бруталност, злоба и несправедливост, които резонират с теми за възрастни, не просто с черно-белите схващания на по-младите зрители. Всичко това обаче кулминира в безкрайно детински сблъсък, разрешен по детински и – честно казано – неудовлетворително. Разбира се, предвид обстоятелствата, които последният епизод създава, ако действието се беше развило по малко по-зрял и реалистичен начин (нещо, което сериалът позволява и не би било лишено от смисъл), историята щеше да приключи без възможност за втори сезон.

Което ме води до втория ми проблем. Age of Resistance завършва отворено, макар и по сравнително задоволителен начин, затваряйки една глава от историята, за да отвори нова. Но начинът, по който го прави, приближава събитията все повече и повече към ситуацията, позната ни от филма. Без да разкривалм сюжета, това е постапокалиптична история, което значи, че ако този сериал наистина е просто предистория – а това не е гарантирано, тъй като създателите му упорито не отговарят на този въпрос, – в момента влагаме емоции в герои, които трябва да умрат накрая. Не знам за вас, но аз не обичам да гледам комплексни истории с предизвестен финал, особено когато този финал е „всички умират“. Беше смешно в сериала по Смъртоносна битка, но тук ще доведе единствено до разочарование.

Надявам се, че тези критики няма да ви откажат от Age of Resistance. Това е уникална творба, в която са вложени огромни ресурси, професионализъм и талант. Визуално пиршество и епично светостроене, каквото рядко имаме шанса да видим на малък или голям екран, подчинени на вълнуваща приключенска история с множество интересни герои. При все недоволството ми от някои негови аспекти, ми е трудно да си спомня последния път, когато бях толкова впечатлен от фентъзи проект, и се надявам Нетфликс да обявят втори сезон скоро.

Оценка: 8/10