Създател: Дейвид Е. Кели

Сезони: 1

Формат: 7 епизода по 50 минути

В ролите: Рийз Уидърспун, Никол Кидман, Шейлийн Удли, Лора Дърн, Александър Скарсгард, Зоуи Кравиц, Адам Скот

Още когато прочетох първите новини за предстоящото излизане на минисериала на HBO Големи малки лъжи, се почувствах изключително. Драматична комедия, разказваща за живота и опасните тайни на няколко домакини от малко американско градче? Та това звучи точно като Отчаяни съпруги – един от най-любимите ми сериали в историята на телевизията! Беше ми много интересно да разбера какво ще направи HBO с тази концепция и по какъв начин ще реализира проекта.

В крайна сметка, резултатът се оказа впечатляващ. Големи малки лъжи е страхотна история в седем части за сложните проблеми, с които се сблъскват съвременните домакини и майки. Често подобни филми и сериали получават етикета „женски”, което по някакъв начин трябва да означава, че са направени за много малка, ясно дефинирана група зрители и не се отличават с особено висока художествена стойност.

Ако си позволите да възприемете този модел на мислене, то само ще лишите себе си от възможността да опознаете един страхотен сериал. Огромният професионализъм, с който е реализиран Големи малки лъжи, доста убедително оспорва адекватността на подобен род етикети. Сценарий, написан от носител на няколко награди „Еми”, режисьор с номинация за „Оскар”, екип от известни и признати актьори, включващ някои от най-големите имена в шоубизнеса, елитна, да не кажа снобарска, телевизия като HBO – всичко това показва, че са необходими доста компромиси с логиката, за да бъде наречен сериалът „женски” в смисъл на „второкласен” или „долнопробен”. Едновременно с това, Големи малки лъжи не се притеснява да впрегне всички тези ресурси, за да разкаже история точно за жените и проблемите, с които се сблъскват те в съвременното общество.

Историята започва простичко – на светско събитие в едно малко американско градче се е случила трагедия. Полицията разглежда намерения труп и междувременно събира показания от всички, присъствали на събитието. Разказите на хората връщат действието няколко месеца назад и проследяват дългата поредица от случки, завършила с трагичната нощ. Тази рамка изглежда леко банална, но всъщност е достатъчно ефективна и работи добре в сериала.

Главните героини са три майки на първокласници – Маделин, Селест и Джейн. Маделин (Рийз Уидърспун) е нахакана и устата домакиня, бореща се за поставянето на противоречива куклена пиеса. Макар да е щастливо женена от няколко години за Ед (Адам Скот), тя не спира да говори за това колко се дразни на бившия си съпруг Нейнът (Джеймс Тупър) и новата му млада жена (Зоуи Кравиц).

Селест (Никол Кидман) е бивш адвокат, която за момента се е отказала от кариерата и се посветила на отглеждането на децата. Тя е обект на всеобща завист – красива и обаятелна, майка на двама енергични близнаци, щастливо омъжена за богат съпруг (Александър Скарсгард), който не само подкосява краката на всички дами, но и е няколко години по-млад от нея.

Джейн (Шейлийн Удли) е млада майка, наскоро пристигнала в града с намерението да започне начисто. Докато се бори с демоните от миналото си, Джейн челно се сблъсква с нови трудности в настоящето – още на първия учебен ден синът ѝ Зиги е обвинен в насилие над друго дете от класа – малката Амабела. Майката на Амабела е безкомпромисната бизнесдама Рената (Лора Дърн), решена на всичко, за да накаже виновника за синините на дъщеря ѝ. Скоро майките на всички първокласници се разделят на групи, а Маделин, Селест и Джейн заедно опитват да спрат влиянието на Рената. Историята постепенно става все по-напрегната, и, както разбираме още от самото начало, завършва с нечия смърт.

Сериалът е базиран на едноименния роман на Лиан Мориарти, превърнал се в бестселър в САЩ. Макар адаптираният сценарий на Дейвид Е. Кели (създател на Али Макбийл и Адвокатите от Бостън) да е силен сам по себе си, това, което придава на продукцията истинска класа, е режисурата на Жан-Марк Вале. Вале има няколко известни филма (като Клубът на купувачите от Далас и любимия ми Младата Виктория), но истинският бисер в кариерата му преди Big Little Lies за мен лично е Моето приключение в дивото (Wild), където също си партнира с Рийз Уидърспун и Лора Дърн. Този малък филм от 2014-та ми влезе толкова навътре в сърцето, че с нетърпение очаквах да видя какво ще направи Вале, когато отново се събере с актрисите от най-доброто си произведение. Оказва се, че именно Рийз Уидърспун е успяла да го убеди да се включи в минисериала на HBO. Първонaчално Вале се съгласява да заснеме само първите два епизода на Големи малки лъжи, но в последствие проектът го привлича толкова много, че режисьорът остава за всичките седем части. Стилният и премерен подход на Вале е това, което превръща силния сценарий на Дейвид Е. Кели в наистина изключително художествено произведение.

Другият огромен плюс на проекта е, разбира се, невероятният актьорски състав. Рийз Уидърспун е убедителна и естествена в ролята на Маделин и успява да превърне героиня, която по сценарий е дразнеща, досадна и неприятна, в многопластова реална личност, будеща съчувствие и симпатия. Искрено бях изненадан от Шейлийн Удли, от която не очаквах особено много, предвид факта, че най-известната ѝ роля е в бозестата дистопия Дивергенти. Тук обаче Удли доказва, че е способна на невероятно качествени изпълнения, стига да работи с добър сценарий и компетентен режисьор.

Но за мен, бисерът на сериала е великата Никол Кидман. От Часовете, през Студената планина, до Заешка дупка, Никол Кидман е една от най-обичните ми актриси и се разкъсвах от мъка, че в последните години това божество на актьорската игра се снима единствено във второкласни заглавийца като Изгубена невинност и Преди да заспя. В Големи малки лъжи Никол Кидман получава изискващата роля, която заслужава, и ни поднася великолепно изпълнение. Всъщност, всички персонажи са толкова качествено вплетени в цялостния сюжет, че изпитвам затруднение да ги разделя на главни и второстепенни. Александър Скарсгард е страхотен, а сложната роля му дава възможност да се разгърне, Лора Дърн, номинирана за „Оскар” за няколкото си секунди в Моето приключение в дивото, разполага с достатъчно екранно време, за да покаже пълния си потенциал. Робин Уайджърт, макар да има само няколко сцени, също е толкова страхотна в ролята си на семеен терапевт, че ми се прииска HBO да ѝ направи отделен сериал, нещо като спин-оф на In Treatment.

Важно е да отбележим, че сериалът успява по елегантен и фин начин да вплете в историята важни социални теми, като най-голямо впечатление прави въпросът за домашното насилие. Различните компоненти на проблема са разгледани по изключително реалистичен, интелигентен и недидактичен начин:  отношенията между насилник и жертва в контекста на домашната среда, сексуалният и властовият елемент на насилието, размиването на границата между различните видове прояви на агресия в брака, генезиса на усещането на жертвата за заслужено наказание – всичко това е представено по нетрадиционно умен начин. Дори само заради дълбокия анализ на този проблем, Големи малки лъжи си заслужава да бъде видян и обмислен.

Все още не е ясно дали минисериалът ще получи продължение. Историята е напълно завършена и не се нуждае от нищо повече, но доста от създателите и актьорите в Големи малки лъжи са толкова ентусиазирани и говорят толкова надъхващо за желанието си да се върнат отново към този проект, че не е напълно изключено след няколко години HBO да реши да направи нещо. За момента обаче ще трябва да се задоволим със седемте прекрасни части, които имаме.

В заключение, Големи малки лъжи е качествено написан, умело режисиран и първокласно изигран сериал за жените, женската сила и женската солидарност. Ако имате дори минимален интерес към тези въпроси, несъмнено ви съветвам да го опитате.

Оценка: 9/10