Създател: Крис Сътър
Формат (сезони 1-4): 56 епизода по 43 минути
В ролите: Чарли Хънам, Кейти Сейгъл, Рон Пърлман, Маги Сиф, Марк Буун Джуниър, Ким Коутс, Томи Фланагън, Тео Роси, Уилям Лъклинг, Райън Хърст, Дейтън Кали, Кърт Сътър и др.

Автор: Рандъм

Sons of Anarchy e хитовият сериал на кабелната телевизия FX, надминал всичките им други заглавия, сред които радващите се на сериозна фен-маса The Shield и Lie to Me. Вече навъртяла четири много успешни сезона, поредицата беше подновена за пети, който ще бъде излъчен през тази година, както и за шести след него. Тези успехи са напълно подплатени, тъй като SoA не само е пристрастяващо гледаем, но и определено е сред най-качествените неща, които излизат в момента. Лично за себе си в този знаменател слагам както актуалните хитови заглавия на HBO (Boardwalk Empire, Game of Thrones), така и тези на AMC (Breaking Bad, Mad Men).

SoA e разказ за едноименния измислен клуб на мотоциклетисти, основан в Калифорния от двама ветерани от войната във Виетнам: Джон Телър и Пайни Уинстън. След първоначалния номадски живот, воден от членовете му (Първите 9), част от тях решават да изградят дом за организацията си. Намират го в малкия северно калифорнийски град Чарминг, откъдето е и бременната съпруга на Телър, Джема (Кейти Сейгъл). Този първи и най-влиятелен клон на клуба получава името Sons of Anarchy Motorcycle Club Redwood Original, или накратко SAMCRO. Членството в SAMCRO означава обвързване и вярност, да бъдеш част от едно голямо семейство и винаги да се бориш за свободата си от обществото. Бидейки отдадени на байкърския начин на живот, членовете на клуба прекарват голяма част от времето си яхнали неизменните харлита, опитвайки се да избягат от поредния куршум или гуляейки в собствения си шумен и непукистки стил. Междувременно SoA се разраства на територията на няколко щата, а дейността на SAMCRO се измества все повече към организираната престъпност, за да могат членовете му да поддържат финансовата си независимост и да пазят Чарминг от интересите на едрия бизнес и наркоразпространителите. През 90те Джон Телър загива в транспортно произшествие, а президентския стол и мястото в леглото на съпругата му заема неговият най-добър приятел Клей Мороу (Рон Пърлман).

Главният герой на сериала е синът на Джон Телър – Джакс (Чарли Хънам). Настоящият вице-президент на клуба е сложен образ, който се усложнява все повече с напредъка на сезоните. Джакс мечтае от малък да бъде част от SoA и да носи гордо кръпката с косача на гърба на коженото си яке. Загубил баща си като тийнейджър, той възприема Клей до голяма степен като негов заместник, но най-силно влияние върху характера му със сигурност има матриархът на семейството Джема. Още в първи епизод бившата съпруга на Джакс, наркозависимата Уенди (Дреа Ди Матео, позната от The Sopranos), взима свръхдоза и ражда преждевременно сина им, който едва оцелява. Джакс е принуден да започне да разсъждава в по-едър план, след като грижата за малкия Авел пада върху неговите плещи, а междувременно основният бизнес на SAMCRO – търговията с оръжия, – е заплашен от вражеския клуб на Маите. Събитията бързо ескалират и ежедневието на клуба става все по-кърваво, а в уравнението се намесва и амбициозният и безскрупулен агент на ФБР Джун Стал (прекрасно изиграна от Али Уокър). За допълнителното му усложняване допринасят завръщането на някогашната голяма любов на Джакс – лекарката Тара Ноулс (Маги Сиф, позната от епизодичната си роля в Mad Men), както и дневникът на Джон Телър, който Джакс открива сред полузабравените вещи на баща си. В този задочен диалог с мъртвия си родител Джакс открива болезнената истина, че през последните си години Джон е смятал развитието на SAMCRO към все повече насилие за огромна грешка. На фона на всичко това, Джема и Клей се опитват с всякакви средства да привържат Джакс по-здраво към клуба и кървавия поминък на братството, загатвайки за скрити страхове и тайни.

От това сравнително дълго въведение в историята може би е станало ясно, че SoA набляга най-вече на развитието на героите си. Да, историята е наситена с доста ешкън, което е неизбежно, като се има предвид тематика. Всеки един сезон включва сблъсъци между SAMCRO и различни вражески организации, сред които мексиканската, китайската и афроамериканската мафия, неонацистко движение, мастити бизнесмени, мексикански картели, както и не на последно място местната полиция и ФБР. Част от трети сезон дори се развива в Белфаст, където синовете имат вземане-даване с ИРА и местния клон на SoA. Така че динамика и адреналин не липсват в никакъв случай, нито пък интриги и съспенс кой кого ще прецака, а цветистият лайф-стайл на байкърите допълнително вдига оборотите. Музика, алкохол, свистящи куршуми, луди гонки и красиви жени – съвсем добре прицелено в мъжката аудитория. Ако пък предпочитате мъже, има поне двама актьори, в които да оплакнете очите – Хънам и Райън Хърст в ролята на Опи, най-добрият приятел на Джакс. Целият екшън и фокусът върху организираната престъпност обаче са просто пано, върху което биват развивани драмата и характерите, които правят сериала толкова добър.

В този смисъл, SoA ми напомня малко на вездесъщия The Sopranos, който също така уж беше сериал за мафията, но всъщност беше морална притча за изборите, които човек взима, за да защити свободата, семейството, комфорта и съвестта си. Е, SoA няма своя Тони Сопрано, но с това надали може да се похвали което и да е предаване. Образът на Джакс Телър е достатъчно интересен, за да бъде развитието му движеща сила, а останалите герои са също пълнокръвни образи, независимо колко екранно време получават. Особено Джема – манипулативната майка тигрица, която е лепилото, държащо SAMCRO заедно. Кейти Сейгъл, добре позната у нас като Пеги Бънди от Женени с деца, редовно открадва светлината на прожекторите и не случайно е грабнала Златен глобус за изпълнението си в трети сезон. Култовият Рон Пърлман също се справя на ниво с ролята на Клей – хем брутален алфа-мъжкар с физиономията на ядосана горила, хем безкрайно отдаден на Джема. Именно триъгълникът Джакс-Джема-Клей оформя един от централните конфликти. Въпросният има отчетливо Шекспиров привкус заради честите препратки към Хамлет, а и като цяло сериалът разчита силно на драматични похвати, които усилват трагическото напрежение и дълбочината на героите.

Останалите персонажи също си струват споменаването. Маги Сиф играе чудесно несигурната Тара, която е разкъсвана между желанието да си върне Джакс и страха й от SAMCRO. Другите членове на клуба са все особняци и радват по различни начини. От непредвидимия и луд Тиг, дясната ръка на Клей, през бившия войник на ИРА Филип и хакера байкър Джус, до Боби, чието хоби е да имперсонира Елвис. В определени моменти всеки един герой – бил той добър, зъл или по-зъл, – бива показан като истински човек, впримчен в паяжината на собствените си ценности и проблеми. Точно като в истински добрата телевизионна драма. Прекрасният каст помага изключително много на зрителя да повярва на истинността на тези характери. Прави впечатление доста сериозното присъствие на актьори от хитовия Deadwood на HBO, може би най-Шекспировият сериал, който ми е попадал. Черешката на тортата пък са появяванията в малки роли на култови персони като Дейвид Хаселхоф, Дани Трехо и Стивън Кинг.

Освен за напрегнатата история и прекрасните герои, SoA определено заслужава похвала и заради музиката си. Саундтракът към епизодите е един от най-добре подбраните в телевизионна поредица. По-голямата част от песните са кавъри на класически парчета (Ролинг Стоунс, Ленард Коен, Джони Кеш, Енимълс, Нийл Йънг и др.) или пък на традиционни песни. Преработките са правени специално за сериала и това си личи много – напаснати са страхотно именно към най-емоционалните сцени, така че на места човек просто настръхва. Смазващо добрият финал на трети сезон под звуците на „The Matador“ и „Hey, Hey, My, My“ е нещо, което любителят на добрата телевизия трябва да преживее. Отварящата песен на сериала („This Life“ на Curtis Stigers & The Forest Rangers) пък предава доста точно целия дух на SAMCRO и псевдо анархо-философията им:

 

Ridin’ through this world
All alone
God takes your soul
You’re on your own

The crow flies straight
A perfect line
On the devil’s path
Until you die

 Gotta look this world
In the eye
Gotta live this life
Till you die

 

Като се добави завършека на първи сезон с преработката на традиционната „John the Revelator“, отново от Curtis Stigers & The Forest Rangers, както и още изключително ефектни изпълнения на The Black Keys, Murder by Death и The White Buffalo, саундтракът на SoA наистина се нарежда сред най-силните и добре подбрани въобще. В случая, музиката обогaтява историята и историята обогатява музиката. Най-явният пример за това е кавърът на „House of the Rising Sun“, чийто текст е изцяло пренаписан специално за края на четвъртия и последен засега сезон.

Да се каже, че SoA дълбае в дълбоки философски полета ще е лъжа. Силата на сериала е именно в драмата и междуличностната динамика. Но въпреки това анархистичните идеали на SAMCRO и Джон Телър присъстват като явен подтекст през цялото време. Да, изразени по един доста примитивен начин, но все пак в съответствие с обществената реалност в САЩ. Все пак идеята, че човек трябва да стисне зъби и да защити своето, е получила ефектно представяне в лицето на SAMCRO, заедно с моралните дилеми и изборите, пред които този път изправя Джакс и семейството му.

Заради прекрасната актьорска игра и заради комплексните герои, които са показани като истински хора, макар и извън закона; заради увличащата история и въвличащата музика, Sons of Anarchy си заслужава гледането.

 

Оценка: 9/10