Вчера, на 16 януари 2020 г., почина Кристофър Толкин. Вероятно тази новина вече е достигнала до повечето почитатели на творчеството на Кристофър и най-вече на баща му – Джон Р. Р. Толкин.

Кристофър е роден в Лийдс, Великобритания на 21 ноември 1924 г. и е третият син на Джон и Едит Мери Толкин. Последните години от живота си Кристофър Толкин прекарва като френски гражданин в Южна Франция.

В продължение на почти 50 години след смъртта на баща си (1973 г.) Кристофър Толкин продължава да се грижи за литературното му наследство. Благодарение на работата му видяхме произведения като Силмарилион, Недовършени предания, а по-късно и Историята на Средната земя и отделно издадените легенди Децата на Хурин, Берен и Лутиен и Падането на Гондолин.

За наше щастие, всички произведения на Кристофър Толкин, с изключение на 12-томната История на Средната земя, са лесно достъпни на българския пазар и все още могат да се намерят по книжарниците. Творчеството му прави изключение на родния пазар – издадено  е практически всичко, съставено от Кристофър в последните години, а някои от по-ранните му работи получават дори повече от едно издание у нас.

Кристофър Толкин прекарва живота си заобиколен от книги и също като баща си преподава в Оксфорд, където изучава староанглийски и средновековен английски. Още от младежките си години – когато по време на Втората световна война Кристофър е бил разпределен за обучение като авиатор в Южна Африка, – той се явява нещо като коректор и редактор на баща си. Легендарни са дългите писма, които е получавал, включващи откъси от Властелинът на пръстените.

Кристофър Толкин е известен и с ревността, с която пази паметта на баща си и на Средната земя. Изключително стриктен е в отстъпването на правата по легендариума и в крайна сметка Властелинът на пръстените на Питър Джаксън е направен с права, които авторът е продал през 70-те. Този деликатен въпрос възниква по време на снимките на Хобит, като филмът все пак достига до зрителите единствено защото продуцентите и Кристофър Толкин постигат извънсъдебно споразумение, чието съдържание така и не е оповестено публично.

Въпреки огромното количество работа на Кристофър по записките на баща му и книгите, които видяхме благодарение на него, много фенове се надяваха, че Падането на Гондолин няма да е последното негово издание. Така или иначе, ако Кристофър е планирал други произведения в легендариума на баща си, не го е споделил с публиката.

Нека почива в мир. Работата му ще остане завинаги в историята на литературата и в сърцата на почитателите на Средната земя.