i-choose-violence[1]

Денят дойде! HBO най-сетне пуснаха истински трейлър за новия сезон на Игра на Тронове и уталожиха тежката абстиненция, която беше обхванала феновете след тийзърите от последните седмици. Минута и половина абсолютно величие на фона на брутално изпълнение на Wicked Games, трейлърът ни размята из горе-долу всички сюжетни линии, откривайки шоуто с птичи поглед към пронизаното тяло на Джон Сноу.

В началото на годината Дж. Р. Р. Мартин обяви, че няма да завърши шестата книга преди началото на сезона и затвърди идеята, че сериалът и книжният му оригинал ще се раздалечават все повече. По тази причина не можем да правим някакви съществени изводи за бъдещето на героите в поредицата по сцените от трейлъра, но някои неща се открояват като особено интересни.

В един от безспорно най-епичните моменти Церсей заявява на Лансел Ланистър, че избира насилието в конфронтация с врабците на Faith Militant и поредица от последващи кадри намекват, че предстои голям сблъсък между кралската и църковната фракция в Кралски чертог. Санса и Теон изглеждат очаквано живи, като след краткото и напълно измислено от сценаристите отклонение с ролята ѝ на булка на Рамзи, Санса по-скоро се завръща към романовия си имидж на безсърдечна манипулаторка в Играта на тронове. Няколкото сцени с Давос ни дават да се разбере, че цялата сюжетна линия с неговото пътешествие из Севера е отрязана завинаги, Мелисандре е отчаяна, а Аря изглежда по-скоро в амплоато на варг, отколкото просто сляпа. Може би ще видим Нимерия по-скоро в сериала, отколкото в романа? Денерис като че ли най-стриктно се придържа към оригиналния сценарий, но по-интересно е, че Джора изглежда е по петите й. Нито помен няма дотук от линията на младия и стария Гриф, не виждаме и намек за ключовите сцени с големия Иън Макшейн, които се очаква да потвърдят теорията за Хрътката и Планината. Фамилията Грейджой, пропусната в предния сезон като развитие, е представена в красив ирландски кадър от предстоящия Kingsmoot и с безкрайно кратко камео на Юрон, чийто актьорски избор остава все тъй спорен. Черешката на тортата е в края – трейлърът приключва с неочаквана среща между Бран и Кралят на Белите Бродници!

Споровете в екипа дали да се гледа сериалът преди шестата книга продължават активно. Какво мислите вие?