Режисьор: Джей Джей Ейбрамс

Сценарий: Лорънс Касдан, Майкъл Арнд и Джей Джей Ейбрамс

В ролите: Дейзи Ридли, Джон Бойега, Адам Драйвър, Оскар Айзък, Харисън Форд, Кери Фишър, Марк Хамил, Анди Съркис, Домнал Глийсън, Гвендолин Кристи и др.

Star_Wars_Episode_VII_The_Force_AwakensНяма да губя вашето и моето време с ненужни уводи. Вместо това нека отговоря на Големия Въпрос:

ААААААААААААААААААААААААААААА!!!!!!!!!!!!

Джей Джей току-що небрежно ни достави може би най-добрия Star Wars филм, правен някога!

Буквално не знам откъде да започна. На първо място нека ви гарантирам, че спойлери тук няма да има. Можете да четете спокойно, това ревю е единствено личното мнение на фен, току-що излезъл от киносалона и тотално замаян от масивния awesomeness. Съответно това няма да бъде последното ревю, което ще прочетете тази седмица, нито оценката му трябва да бъде считана за официалното мнение на ShadowDance.


Силата се пробужда
 започва няколко десетилетия след Завръщането на Джедаите. Макар и да има няколко малки прилики, като цяло вселената на Междузвездни войни е драматично различна от бъдещето, описано в досегашния канон (който към днешна дата е невалиден). Войната продължава. Империята – мутирала в зловещия Първи Орден – е равна по сили на Републиката, ако не и по-могъща. Но дори след всичките тези години съдбата на галактиката отново се е завихрила около Люк Скайуокър (Марк Хамил), макар и по доста различен от очаквания начин.

Star-Wars-Force-Awakens-Rey-Finn-BB8-runningДвамата нови главни герои – Рей (Дейзи Ридли) и Фин (Джон Бойега) – са убедителни и интересно представени, особено Рей, чието минало неизбежно ще е обект на по-сериозно изследване в бъдеще. Всъщност, ВСИЧКИ герои в Силата се пробужда имат ясно изразен характер и идентичност, независимо от това колко време им е отделено. От разочароващо малкото присъствие на очарователния пилот По Дамерон (Оскар Айзък), през кратките изпълнения на генерал Хъкс (Домнал Глийсън) и Върховния Водач Снук (Анди Съркис), та до изключителния и зловещ Кайло Рен (Адам Драйвър), в този филм няма персонаж, който да се държи като двуизмерен пълнеж. Дори дроидът има запомнящи се моменти.

Историята е интелигентна и не крие вдъхновението си от първата трилогия, което не е The-Force-Awakens-08112015изненадващо, тъй като сценаристът Лорънс Касдан е участвал в писането на Империята и Джедаите. Лесно е да се направят паралели с Епизоди IV, V и VI, но приликите в нито един момент не изглеждат като слаб сценарий. Вместо това филмът не се срамува недвусмислено да заяви „аз съм част от стария канон, не боклучавата предистория“. Диалозите са на високо ниво, хуморът е базиран както на предварителни очаквания и цитати от предишни филми, така и на новите персонажи. Съответно, шегите в нито един момент не са дразнещи, защото нямаш чувството, че сценаристите мързеливо се целят само в детските ти спомени.

Малко по-горе споменах „изключителния и зловещ Кайло Рен“, и държа да потвърдя, че един параграф по-късно той е наистина изключителен и също толкова наистина зловещ. 1-JJKathy-NO-LOGOАдам Драйвър изгражда запомнящ се герой, който едва удържа емоционалния хаос в душата си. Злодей, който има запомнящ се глас (при това негов, за разлика от някои други маскирани персонажи в поредицата… кхъм…), интересна история и присъствие. Твърде е рано да го сравняваме по качество с Дарт Вейдър, но едно нещо е сигурно – Кайло Рен е достоен наследник на най-известния Сит в галактиката.

Визуално, Силата се пробужда е впечатляващ. Космическият екшън спира дъха, престрелките са динамични и използват камерата и специалните ефекти по начини, които не сме срещали досега във вселената на Междузвездни войни. Дизайнът на корабите е много по-близо до спартанския стил на първата трилогия, а легендарният светлинен меч на Кайло Рен всъщност връзва смисъл! Този филм не ни доставя визуалните прелести на втората трилогия. Вместо това – също като сценария – ни показва как определени части от Епизоди IV-VI биха изглеждали в края на 2015.

Ако трябва да мисля недостатъци, то саундтракът е един от тях. Не защото не е великолепен, а защото подобно на черната овца в досегашните филми – този на Епизод II – липсват наистина запомнящи се нови мелодии. 640375Употребата на позната музика е съвършена, но какво друго можем да очакваме от Джон Уилиамс? И разбира се, нека не забравяме, че това не е филм, надзираван от Джордж Лукас. Ейбрамс има собствен стил и атмосферата тук е различна от всичко, което сме виждали до момента. Дали това е проблем? Ентусиазмът, който изпитвам в момента, не ми позволява да смятам, че е, но само бъдещето ще покаже. Друг проблем е, че на ниво история Силата се пробужда очевидно е предвиден за огромно количество допълнителен материал. Твърде много време е минало между Епизод VI и Епизод VII, и твърде много хора ни говорят за събития от промеждутъка. Видно е, че Дисни са планирали МНОГО комикси, игри, книги и сериали в тази вселена. Да не говорим колко малка част от нея всъщност виждаме тук.

Star-Wars-The-Force-Awakens-Han-Solo-ChewbaccaНо при такъв зашеметяващ филм как може да не искаме още и още? След погрома, който Джей Джей нанесе на Стар Трек вселената, беше лесно да очакваме и този франчайз да си вземе. Но слабостите на Трек се оказват силни страни в Междузвездни войни. Силен сюжет, силни герои, визуално пиршество. Всичко, което е необходимо, за да превърне Силата се пробужда в едно от най-добрите творения в 30-годишната история на вселената.

И последно. Това НЕ Е спойлер и не мога да си представя как би могло да повлияе на впечатленията ви от филма, но е свързано със сюжета, така че сами си преценете дали да четете нататък:

Ок?

Готови?

Хан Соло има МАСИВНО участие през цялото време.

ec90782245ef667a7d90ffe18735806adf64925cf735e11fa803eacd104c5556

Оценка: 9.5/10