Режисьор: Куентин Тарантино

Сценарий: Куентин Тарантино

В ролите: Леонардо ди Каприо, Брад Пит, Марго Роби, Ал Пачино и др.

Ако от икономическа перспектива класическото кино преживяване е на бавен поход към смъртния си одър, от естетска вече е почти там – поне по претенциозната дефиниция, която не признава дигитални прожекции на финализирани в 2К* видео файлове за „кино преживяване“. В този контекст 65-милиметровата лента* престава да бъде просто полезно техническо предимство при снимане на мащабни продукции и се превръща в символ на всичко впечатляващо, непрактично, прекалено (по готин начин) и в крайна сметка обречено в стария Холивуд. Образът на Тарантино като режисьор се съдържа напълно във факта, че в Омразната осморка извади тази лента от прашасалите складове, само за да заснеме камерен филм, който спокойно би могъл да е пиеса – решение на ценител; очарователно, макар и по неизбежно снизходителен начин.

Тези приказки за измеренията на лентите са отвлечен увод, но това важи и за отрязъци от Имало едно време… в Холивуд, защото той често обговаря аналогови прожекции, прелива в съдържанието им, а понякога показва и тях самите – сред основните смислови носители е един измамно ефимерен кадър, в който обемният лъч на прожекционен апарат свети право в камерата и очите ни. Последното творение на Тарантино е щедро и разточително обяснение в любов към седмото изкуство, което теоретично не е качествено различно от останалото му творчество, но действа по доста по-многослоен и изненадващ начин. Режисьорът винаги е боравил с непретенциозната част от киноманската тъкан, но го прави по впечатляващо естетски начин и точно затова е допринесъл толкова за легитимирането на пълпа в кино културата. Всичките му филми почиват върху богата жанрова традиция, но досега бяха впрегнати в изпълнението ѝ. С деветата си лента режисьорът разказва за самите си влияния и дори донякъде ги деконструира, само за да ги прегърне накрая в една триумфална, еуфорична и – най-важното – заслужена сцена.

Нетипично за създателя си, Имало едно време не гради и не освобождава напрежение около проточени и драматургично обременени ситуации, каквито тук на практика липсват. Движението на сценария в огромна степен не е твърде насочено и често ни залива със случки, които не са произволни, но не са и особено сюжетни и най-вече отварят тематични връзки. Очевидният пример е Шарън Тейт, чието участие стана известно с абсолютната му липса на влияние върху и взаимодействие със каквото и да било друго в историята. Подобни висящи елементи неизменно пораждат съмнения в писането, но е важно да се разбере, че светът на този филм в никакъв случай не отразява нашия собствен и бива изразен предимно чрез актрисата, която съществува на съвсем различна равнина спрямо Рик и каскадьора му. Функцията ѝ дори не е просто символна. Тя е светостроителен фундамент.

Холивуд винаги е имал склонността да се взира нарцистично в собствения си мит – и да го канибализира. Тейт въплътява мита и е тематичен контрапункт на ди Каприовия залязващ артист. Тя трябва да е идеализирана, без реалистично неласкави човешки черти, и най-вече без да е развита като персонаж, какъвто тя тук не е. Тя е смислово разделена от Рик – с възходяща посока – и използвана правилно. Единствената възможна забележка към този аспект е, че навярно не е отведен достатъчно далеч. Внушението за далечно съвършенство около Тейт можеше да се подсили допълнително, като тя бъде лишена от диалог. В контекста ѝ, това не би било унизително, а облагородяващо и заличаващо всякакви съмнения относно ролята ѝ.

Нестегнатата природа на сценария обаче е универсален факт и макар в случая с Тейт да е смислена и работеща, това далеч не важи за всичките ѝ проявления. Те са оплетени като свински черва с откровено ужасния монтаж. На места той е твърде настоятелен в илюстрирането на разни анекдоти и руши тъканта на филма, но тези автономни гафове бледнеят пред опитите му да жонглира със сюжетните линии – особено фрапантно когато Рик и Клиф не са заедно. Проблемът на темпото не е в скоростта, а в абсолютната му произволност. С няколко дребни изключения, сцените са готини в изолация, но направленията им не са построени равномерно и винаги някое от тях е увиснало в нищото. В случай че тази неконсистентност е твърде прикрита, след две трети от времетраенето си Имало едно време вади от нищото напълно недиегетичен задкадров глас. Сизифовите усилия на монтажиста да сглоби гладък филм от заснетия добронамерен и символно кохерентен, но драматургично разпасан сценарий са болезнено очевадни.

Камерата на Робърт Ричардсън се справя по-добре и е значително по-авантюристична от предишната му работа с Тарантино. Често ставаме свидетели на интересни композиции, а и на няколко убийствено стилни употреби на плитък фокус. Тук проблеми няма и възможната критика е по-скоро за нереализиран потенциал. Когато хора са център на кадровката, тя винаги е силно персонализирана за момента и се опитва да улови сцената по какъвто начин е най-удачен. Широките шотове при потегляне или връщане от постройки изпъкват с универсален и доста характерен маниер, с който камерата лежерно се движи наоколо и се издига над сградите. Той би станал предвидим към средата на филма, ако не беше толкова смислово натоварен с нарочното подчертаване изкуствената природа на мизансцена, което напълно съвпада с тона на Имало едно време и с употребата си в затварящия кадър не оставя никакви съмнения относно собственото му предназначение. Тя обаче се сблъсква с наситената атмосфера на доста по-гъстите и неизчистени интериорни гледки. Филмът изглежда чудесно, но не успява да се спои в единна естетика, а детайлният сет дизайн определено би изнесъл такава на плещите си. Една от най-илюстративните сцени – за него и за тона на лентата едновременно – се развива пред бара на градче от Дивия запад, хваната от средна до ниска височина и в дълбочина, насочена нататък по улицата, където личи модерната техника на снимачен екип.

На този фон от извадено от контекста си изкуство, Рик говори с дете-актьор за книгата, която чете, и се оказва, че той се асоциира със залязващата слава на протагониста ѝ повече, отколкото му се иска да признае. Лъсва известна меланхолия, но бързо бива скрита, когато неразбирането на детето е използвано за комичен ефект. Този тип двойнствена тоналност е характерна – със солиден статистически превес на второто – за цялата лента. Естествено, хуморът често служи за отвличане на вниманието от социално по-неприемливи настроения, но тук той не работи, защото се проявява като много лека и любвеобилна, и съответно напълно беззъба, сатира на филмовата индустрия. Никой не е очаквал от този филм втори Maps to the Stars, но когато сатирата ти се свежда до намигане към зрителя, трябва да потърсиш алтернативни пътища към киноманското си послание.

В негова защита, режисьорът открива такива. Не е проблемно да кажа, че Имало едно време завършва с внезапна експлозия от насилие – що се касае до Тарантино, само липсата на такава би била спойлър. Исторически, този драматургичен похват понякога работи*, друг път е просто инфантилно и насилено разплитане на вече разрешена ситуация*. Показателно е как, изваден от обичайния инструментариум на Тарантино и впрегнат в един мечтателен кинематографичен жест, този единствен остатък от предвидимите му номера сработва по-добре от всякога. Финалното въздействие е може би основното достойнство на един филм, който е повече от сбора на частите си и, макар обективно да е значително по-слаб от Омразната осморка например, успява да е много по-интригуващ*.

Спойлърска бележка

Намесването на реални събития по дефиниция нарушава чистото възприятие и полага очаквания в ума на зрителя. Опровергаването им тук е привиден исторически ревизионизъм и в този си смисъл произвежда първоначален шок, но бързо го надживява и впечатлява повече с това колко логично и естествено е всъщност. Имало едно време… гради утопичен свят, където влиянията на Тарантино съществуват в концептуално идеална форма. Лентата гладко прелива във филми на актьорите вътре именно защото между киното и реалността тук няма онтологична бариера – за което свидетелства и употребата на огнехвъргачката. Всичко е подчинено на алегорията и това е очевидно при образа на Шарън Тейт, изрязването на чиито сцени би имало нулев ефект върху историята и огромен върху навръзващите се след гледането смисли. Филмът няма сюжетно движение – той само светострои.

Избиването на Менсъновите последователи е просто финален режисьорски жест, който подчинява реалността на киното; нещо повече, произвежда кино от акт, който е навредил на изкуството. Кулминацията е от предвидимо за Тарантино естество, но в неочаквана посока и съответно еуфорична – ако залата ви е избухнала в смях на тези сцени, филмът действа според предвижданията. Това само по себе си превъзхожда голяма част от творчеството на режисьора и става дори по-впечатляваща, когато изпаряването на непосредствената изненада ретроспективно разкрие случилото се като единствен възможен завършек.

Оценка: 6.5/10