Режисьор: Дейвид Леич

Сценарий: Крис Морган

В ролите: Дуейн Джонсън - Скалата, Джейсън Стейтъм, Идрис Елба, Ванеса Кирби, Хелън Мирън и др.

Не съм сигурен дали изобщо има филм, който да ми е по-чужд от франчайза Бързи и яростни.  Още откак излезе първата част, твърдо и упорито отказвам да имам каквото и да е общо с героите на Вин Дизел и Пол Уокър. Вярно е, гледал съм онзи първия със Скалата по НВО* и даже съм ходил на кино на онзи, в който лошият беше Люк Евънс, а се оказа че Лети (Мишел Родригез) е жива и здрава и с амнезия. Даже бях на 4D и като Скалата риташе някакви хора, риташе и мен в бъбреците.

Нещо, което бегло ме свързва с тези филми, е, че (не се гордея с това) съм фен на Скалата. Доколкото мога, следя неговите филми*. Освен това, докато разглеждах екипа зад Бързи и Яростни: Хобс и Шоу, открих че споделят режисьора си с Дедпул 2 и Атомна Блондинка – все филми, които харесвам. И така, за да скъсим тази излишно дълга история, в крайна сметка тази седмица, зареден с шарени пуканки, излегнал се в претъпкан киносалон, се отдадох на истинската причина да съм в салона – тайния си celebrity crush по Ванеса Кирби.

Сигурно никой не се съмнява какво трябва да очаква от този спин-оф на Бързи и яростни. Доколко, обаче, филм без най-известния играч на Dungeons and Dragons в света (Вин Дизел), в който той да подкани с медения си глас произволен сътрудник от бандата да направят една последна гонка („one last ride?“*) може да е Бързи и Яростни? Ами, може и май не е чак толкова трудно.

Филмът се опитва да ни покаже Скалата като мъж, който трябва да осъзнае, че семейството е важно, а той самият се опитва да пръска лафове и интелект, докато е по потник и мускули. Джейсън Стейтъм се опитва да бие хората със стил. Двамата непрекъснато спорят и си ги мерят, състезават се, прецакват се, бият се и естествено накрая стават добри приятели. Когато лошите ги хващат, продължават да са безкрайно отворени, не спират да им се дръвчат, да говорят глупости и да си мерят мачовщината. Насреща им – и като сюжет, и като демонстрации на алфа мъжкарство – стои Брикстън (Идрис Елба), практически неуязвим, приведен на сгъваемия си мотор и с армия от появяващи се от нищото ракетни дронове. Ако трябва да сме честни, специално алфа мъжкарството не му се получава, защото репликите му се подават от вероятно най-неинтелигентния изкуствен интелект в историята на жанра. Но може и да не е изкуствен, нито да е интелект. Не става ясно. Тази ситуация обаче дава възможност на Хобс (Дуейн Джонсън – Скалата) и Шоу (Джейсън Стейтъм) да затвърдят лидерската си позиция и безапелационно да си маркират територията. Количеството тестостерон, изливащо се от екрана, е толкова голямо, че може да не зобите след фитнес поне две седмици, ако сте били близо до киносалон, който прожектира Бързи и Яростни: Хобс и Шоу.

Като всяка тестостеронова продукция филмът, разбира се, предлага и яката мацкатм в лицето на очарователната Ванеса Кирби, която с лекота слага останалата част от каста в джоба си, що се отнася до актьорски заложби. Израженията и емоциите, които тя демонстрира във филма, са повече от всички кечистки хватки на Скалата, умножени по лафовете на Стейтъм. Освен това раздава ритници и има убийствени бедра. А и както споменах в предишната си статия, е от онези дето като ги бият, изглеждат по-добре. Изобщо, на общия фон на филма, Ванеса стои като хипстърка в МакЛарън и силно се надявам това мило същество да се запомни като светъл лъч в историята на франчайза.

Редно е все пак да кажем, че Бързи и Яростни: Хобс и Шоу в нито един момент не крие природата си на турбо нереалистична простотия. Идрис Елба още в трейлъра си казва, че е черният супермен. Джейсън Стейтъм показва миникупъра си от Италианска афера. Скалата си вдига веждата, както го правеше едно време на ринга на WWF. Кевин Харт вероятно е дошъл да види стария си приятел по време на снимките и е решил да остане и да направи камео. Проблемът обаче е, че репликите му са ги измислили двамата със Скалата в кафе паузата и понеже са нямали къде да ги запишат, Скалата с отривисто движение е откъснал етикета от тубата си с протеини и каквото се е побрало на задната страна, това е било. Райън Рейнолдс пък изглежда се е изгубил, докато е снимал друга продукция в съседство и вместо да си тръгне, е започнал да импровизира ролята си от Дедпул, а останалите от екипа са решили да запазят всички кадри с него (въпросните изненадващо изобилстват с една камара глупости за Джон Сняг и Денерис, а сцената след надписите пък спойлва края на Игра на тронове).

И така Бързи и Яростни: Хобс и Шоу е всичко, което можете да очаквате от филм със Скалата и Джейсън Стейтъм, а семейството, за което Вин Дизел обикновено се бие по потник, е заменено от семейството, за което Дуейн Джонсън се бие по парео (или както е думата на оригинален самоански – лавалава). Като за август става.

Оценка: Хипстърка в МакЛарън/10