Режисьор: Тим Бъртън

Сценарий: Джейн Голдмън

В ролите: Ева Грийн, Ейса Бъртъфийлд, Самюъл Л. Джаксън, Рупърт Евърет, Джуди Денч

624-400-dzhoni-dep-tim-byrtyn-rezhisior-tvorcheski-tandem-1Когато човек седне да помисли за пример за изконно деветдесетарски режисьор, няма начин да не стигне до Тим Бъртън. Наистина, една завидна част от бокс-офис хитовете му са създадени след въпросното десетилетие, но някак самата същност на Бъртъновото творчество е залегнала в 90-те: с Джони Деп (преди да се гипсира перманентно в Джак Спароу), с Уинона Райдър, с приказно-готическата леко наивистична приказност… Тим Бъртън е един от режисьорите, които свързвам с детството си, и за добро или зло винаги ще има кътче в сърцето ми, сантиментално посветено на филмите му с красивата им сценография. (Слийпи Холоу е уникален!)

peregrine3Но да, да поговорим за Мис Перигрин и нейния дом за чудати деца. Ако базовото ви усещане е, че Бъртън снима един и същ филм непрекъснато, то Мис Перигрин няма да промени мнението ви. Филмът предлага на зрителя всички компоненти, застъпени в творчеството му – чудатост (не се сдържах), готическо фентъзи, наивитет, леко заиграване със страшни елементи (но без те да плашат в действителност, тъй като изпълняват по-скоро естетическа роля).

Това, което отличава Домът на Мис Перигрин за чудати деца от последните няколко филма на Бъртън обаче, е доста по-категоричното съсредоточаване върху самата история и приличното ѝ разказване, вместо върху търсенето на чудатост заради самата чудатост (пак не се стърпях). Ако трябва да говорим откровено, от един момент нататък творчеството на Бъртън заприлича на себепародиране, което понякога граничи и с безвкусица. Добрата новина е, че това отсъства в най-новата му продукция и именно тази липса за мен превръща Мис Перигрин в най-приятния му филм от доста време насам.

miss-peregrineЗа незапознатите с изходния материал – дебютният роман на Рамсън Ригс, Домът на Мис Перигрин за чудати деца, е история за група тийнейджъри с разностранни и често гротексни особености, събрани в общ пансион под ръководството на мис Перегрин (Ева Грийн). На приятните чудаци с чудновати таланти се противопоставя група злосторници, ръководена от много злия мистър Барън (Самюъл Джаксън).

С две думи – средностатистическа история за доброто срещу злото. За мен едно от маркираните достойнства на филмовата адаптация е лекотата, с която и Ева Грийн, и Самюъл Л. Джаксън интерпретират недотам интересните образи, които играят. Не, те не правят някакви грандиозни роли, но по своеобразен начин успяват да запълнят известните празноти на литературните първоизточници и да паснат перфектно на самия филм. Друго нещо, което заслужава внимание, е последният половин час, чиито темпо, визуална обогатеност и екшън го превръщат в изключително приятно кино-забавление.

peregrine2

За съжаление, това не важи и за останалата част от Мис Перигрин, но ако Бъртън и стилът му ви допадат, то няма да останете разочаровани. Дори той да не е черешката на тортата за вас и да ви е доскучало до болка от познатите полу-злокобни, полу-закачливи готически моменти, то все пак ще се порадвате на една много приятна Ева Грийн, на изпипано операторско майсторство (дело на Бруно Делбонел), както и на изящна сценография. В най-лошия случай, ще възприемете Мис Перигрин за едуардиански вариант на X-Мен със секси пушеща Грийн на мястото на Професор Х.thomas-joseph-odwell-as-the-twins-in-miss-peregrines-home-for-peculiar-children

Оценка: 7/10