Режисьор: Скот Дериксън

Сценарий: Скот Дериксън, Джон Спейтс, С. Робърт Каргил

В ролите: Бенедикт Къмбербач, Мадс Микелсен , Рейчъл МакАдамс, Тилда Суинтън

0000299279-articleЗа този филм пристъпих в киното със съзнание, напълно необременено от информация за каквото и да е свързано с комикса, по който е сътворен. Потопих се във филма в щастливо неведение и с нулеви очаквания, поради резервираността ми спрямо супергеройските продукции. Признавам, Доктор Стрейндж унищожи скептицизма още в началото и съумя да поддържа доброто ми настроение и впечатление до самия край, с което се превърна в първия филм от жанра, който горещо препоръчвам.

Д-р Стивън Стрейндж (Бенедикт Къмбърбач) е виртуоз в неврохирургията, който е на върха на своята кариера. Съзнавайки напълно ненадминатите си умения, той страда от всички недостатъци, присъщи на подобни хора. Арогантен и самовлюбен, докторът е напълно убеден в собственото си превъзходство и e в плен на огромно его, диктуващо подобаващо за себе си поведение.  Прекалената самоувереност го подвежда и тежка катастрофа слага началото на неговата промяна. В един момент скъпоплатеният лекар се оказва осакатен и лишен от възможността да извършва сложните операции, в които е толкова добър. Картината на емоционален и психически срив е напълно достоверно изиграна. Страшният преход на един човек от абсолютна увереност към тотална безпомощност е убедителен и чудесно представен. От тук развитието следва логичния си ход. Западната медицина не може да постигне нищо, затова се заражда вяра в мъдростта на източните учения.

maxresdefaultСтивън Стрейндж отива да търси изцеление, но се озовава въвлечен в борба между пазителката на магическите светилища – Древната (Тилда Суинтън), и бивш неин талантлив ученик, решен да ѝ се противопостави. Последният страда от неизлечима болест, присъща на всички злодеи-неудачници в мултивселената – убедеността, че е страхотна идея да пуснеш на земята Древно Зло™, в замяна на доста прехвалено безсмъртие. С развитието на филма нещата прогресивно  се влошават.

Скоро задължителният край на света чука на вратата и подпъхва пипало от антиматерия през пантите, търсейки път да унищожи Земята. На пътя му се оказва Доктор Стрейндж, който не е непоправим алтруист, но поне е човек, довършващ нещата, с които се е захванал. Освен това се старае да ги прави по най-добрия начин, защото именно това диктува педантичната му природа. Помагат му неговата интелигентност и способност да учи (да не забравяме да споменем най-големия му помощник, вълшебното наметалце на Аладин – бел. Killua), същите качества превърнали го в брилянтен лекар. Като контраст остава разбунтувалият се ученик с мания за величие, за който вече стана дума – Каецилиус (Мадс Микелсен). За него, уви, няма как да задълбаем в анализ поради вялата му безличност и шаблонност, типична за всеки злодей от този калибър.

strange_villainДобра черта на филма е, че нито за момент не прави опит да изкара Стивън Стрейндж изцяло добър човек. Високият интелект, егоцентричността, прекалената самоувереност и фактът, че не се доверява на авторитети, не изчезват мистериозно, щом станат неудобни за сценария. Напротив – присъстват постоянно и диктуват всяко едно решение на героя,  демонстрирайки и положителните резултати, които могат да донесат.

За другия важен герой – Древната Върховна магьосница, има какво да се каже. За наша радост, идеализирането ѝ е избегнато и тя е представена в качеството си на самотен предводител, готов да плаща цената на световното спасение.  9ef24210f9f4a749c03b44de402bfaba40ae75adТук е моментът да спомена, че изборът на жена за ролята (в комикса учителят на Стрейндж е мъж от тибетски произход) предизвика доста полемики, както се случва винаги при подобни промени. Какви са причините и дали е редно да се прави подобна смяна, е съвсем друга тема. Важното е, че крайният резултат, за зрител, който не познава комиксите, е задоволителен и Върховната магьосница е изиграна прекрасно от харизматична актриса.

Сравнително малко време е отделено на романтичната линия, но тя е подчинена на логиката и здравия разум на Стивън Стрейндж. Отношенията му с лекарката Кристин Палмър (Рейчъл МакАдамс) имат редица възходи и затишия, но неизменно се основават на взаимно уважение и пълна липса на лигава романтика.

Marvel's DOCTOR STRANGE L to R: Doctor Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) and Christine Palmer (Rachel McAdams) Photo Credit: Jay Maidment ©2016 Marvel. All Rights Reserved.

И така – главният герой е изграден чудесно, второстепенните са повече от задоволителни, историята е приятна. Но в крайна сметка това е филм за магия. Много магия… И то всемогъща, мащабна магия, която променя светове, играе си с време и пространство и разтърсва самата тъкан на вселената. На подобен род сила подобават невероятно добри визуални ефекти и нищо по-малко. И в това отношение Доктор Стрейндж не ни разочарова. Всяка една сцена е истинско пиршество за очите. Безкомпромисни, прекрасни ефекти, които си струват да се видят на голям екран.  Колкото по-голям, толкова по-добре. Цялата визуална реализация на филма е повече от отлична. От изкривяванията на пространството, през бойните сцени, та чак до костюмите, всичко е изпипано много добре. Музиката за сметка на това е или безлична, или просто се слива твърде добре със случващото. Но това не може да направи впечатление на фона на всичко останало.

Финалът е изпълнен с героичен патос и е подобаващ на огромните усилия, хвърлени в целия филм, като успя да захрани сайтовете за споделяне на картинки с безброй интерпретации. Крайният резултат е чудесен. Времето в киносалона е минало неусетно и ни оставя нетърпеливи за следваща история.

Доктор Стрейндж е увлекателен, епичен  и красив, пропит с особеното чувство за класа, което Бенедикт Къмбърбач внушава във всеки филм, в който участва. Да, високо интелигентният егоцентрик се превръща в типична роля за него, но той я изпълва с толкова достоверно величие, че вероятно никога няма да ми омръзне да го гледам.

b1755ef0-6f4d-4d73-b792-e08ee2086cf8

Оценка: 8/10