Режисьор: Денис Вилньов

Сценарий: Ерик Хайсерер

В ролите: Ейми Адамс, Джеръми Ренър, Форест Уитакър

Материалът на: Intery Demandred

Първи контакт е рядкост за Холивуд – високобюджетен филм, базиран на една от модерните класики в литературната фантастика (новелата Story of Your Life на Тед Чианг), вместо на клишираната идея на някой сценарист, който има слаби познания за жанра и си въобразява, че открива топлата вода. С оглед на това, и на хвалебствените ревюта, очакванията ми бяха доста високи. За съжаление, те не бяха оправдани напълно, макар филмът определено да има какво да предложи.

arrival-1Началото е класическо за жанра – извънземни пристигат на Земята и властите мобилизират изтъкнати учени за да установят контакт с тях. Главнaта героиня в филма, Луиз Бенкс (Ейми Адамс), е лингвист, натоварена със задачата да разбере езика на гостите от Космоса и какъв го дирят на нашата планета. Понеже все пак говорим за холивудски продукт, това става не в някоя закътана лаборатория, а посредством посещения на един от огромните кораби на извънземните, левитиращ кротко на 10-ина метра над ливадите на Монтана (американската, не нашата), и работа във временен армейски лагер близо до него. Установяването на двустранна комуникация е доста тегав процес в екранно време, но всъщност Луиз и екипът ѝ (споменат само мимоходом, според показаното тя свършва около 99% от работата) се справят смайващо бързо – за по-малко от месец успяват да установят прилична ниво на разбирателство. Тук започват и проблемите, понеже китайци и руснаци решават – по мъгляви причини, свързани с комуникационни неразбирателства, – да дадат ултиматум на извънземните от корабите, висящи над техни територии. Естествено, налага се американците да спасяват положението. Този път, за разнообразие, това става без патаклама, но за сметка на това по изсмукан от пръстите начин. От време на време филмът показва мистериозни флашбек сцени, свързани с дъщерята на Луиз и ключови за емоционалната и идейна развръзка, която е на много високо ниво.

arrival-2Основният проблем на Първи контакт е, че към  интересния и оригинален сюжет, заимстван от творбата на Чианг, са добавени немалко скучни или откровено глупави клишета за запълване на времето и създаване на напрежение и драма. Още в първите минути получаваме безумна сцена, в която полковник от американската армия иска от Луиз да преведе веднага 20-секунден запис на звуците, издавани от извънземните, и обяснява, че са избрали нея, защото преди години се е справила много добре с превод от фарси, като че ли това има нещо общо с контакта с извънземни. Полковникът до края остава един от най-дебилните герои, които съм срещал изобщо в филм, и не става ясно защо продуцентите са наели страхотен актьор като Форест Уитакър за роля, която не изисква абсолютно никакъв талант. Поведението на лидера на китайците е безумно и нелогично, а цялата сюжетна линия, свързана с тях – излишна и досадна. Има експлозия, от която „нашите“ са спасени в последната секунда и която въобще няма място в този филм, а опитът да бъде разгледана мотивацията на извършителите е смехотворен. Обяснението защо извънземните са дошли на Земята е нелепо.

Въпреки това, филмът си заслужава. Една причина е впечатляващата визия, макар дизайнът на космическите кораби и извънземните леко да ме разочарова. Особено впечатление прави и стилният монтаж. Благодарение на него, основната идея и емоционалната развръзка на новелата са пренесени успешно на големия екран. Точно тези два елемента издигат филма много над стандартния сай-фай блокбъстър, но няма как в това ревю да обясня защо, без да оспойля целия филм. За сметка на това ще споделя, че финалът е изключително силен, запомнящ се и компенсира многократно всичките холивудски недомислици преди това. Друга силна страна е играта на Ейми Адамс, която се справя чудесно с доста сложната и нестандартна роля. Хареса ми, че за разнообразие главната героиня носеше нормални за ситуацията работни дрехи, вместо нещо супер секси и не на място за учен в полеви условия, а гримът ѝ бе съвсем незабележим. Пак си остава красива, това е Ейми Адамс, но такива дребни неща правят филма по-убедителен. Музиката също е на ниво и допринася силно за атмосферата.

arrival-3При все немалкото минуси, Първи контакт определено заслужава вниманието ви, особено ако търсите нещо оригинално и без типични екшън сцени в жанр, където това е рядкост. А и е освежаващо спасилият положението да е лингвист, а не морски пехотинец с квадратна челюст и двуцифрено IQ.

Оценка: 8/10

Материалът на: Intery Demandred