Дизайнер: Питър Лий, Родни Томпсън , Андрю Вийн

Продължителност: 60 мин.

Брой играчи: 2-4

Механика: Area Control, Deckbuilding

Издател: Gale Force Nine, Wizards of the Coast, Heidelberger Spieleverlag, Kronos Games (Krogam)

Dungeons and Dragons е прекрасна игра за хора, които са готови да заделят един следобед, искат да се впуснат в непознат свят, да се поставят в нечии чужди обувки, да преживеят всевъзможни приключения. Всичко това от уюта на собствения си дом. За съжаление, някой трябва да поеме ролята на разказвача, който движи историята и света, а това е най-тежкото изпитание за много групи. За да решат този проблем, дали от грижа за по-заетите играчи, или от жажда за пари, през 2016 г. Wizards of the Coast заедно с още няколко компании пускат на пазара Tyrants of the Underdark, като така разширяват дългия списък от игри в света на The Forgotten Realms.

Зад Tyrants of the Underdark стои същият дизайнерски екип, реализирал Lords of Waterdeep, която не един път сме препоръчвали. Този път обаче Питър Лий и компания ни водят дълбоко под земята, в родните земи на мрачните елфи. Всеки играч поема лидерската позиция в един от техните домове. Единствената цел е контролът над огромните пещерни градове в the Underdark. Играта става още по-състезателна, защото позволява да забием нож в гърба на враговете (и приятелите) по всевъзможни начини, кой от кой по-подмолен и жесток.

С новите територии екипът на Wizards of the Coast ни предлагат и нови начини за завладяването им. Основната механика на играта се завърта около интересна комбинация между deckbuilding и area control. Правилната комбинация между могъщи, но трудни за контрол чудовища и хилаво, отдадено на каузата пушечно месо, ще донесе възможността да се измъкне властта в пещерите под носа на приятелчетата. От тестето, което всеки си строи, зависи дали ще завладява територии директно върху игралната карта, ще увеличава последователите от Вътрешния си кръг или ще използва шпиони, за да проваля чуждите планове, докато сам се прокрадва към победата.

Игралното поле има доста елементи и може да бъде предизвикателно и направо плашещо, но всъщност е много лесно и интуитивно за разбиране. До игралната карта се поставя поле, на което се разполагат различните тестета карти. Всеки играч получава и карта, на която са описани възможните действия и има място за персоналното му тесте, както и за изиграните вече карти, преди да бъдат разбъркани отново. „Пазарът“ се съставя от две различни „полу-тестета“, както е описано в правилата. Всяко полу-тесте представлява набор от различни класове чудовища или тъмни агенти и се съчетават в едно общо, като така преживяването се разнообразява и се дава възможност на всеки да развива различни стратегии.

Играта се дели на рундове, които продължават, докато се изчерпят картите от пазара или някой не постави всичките си воини на позиции в подземията на the Underdark (убитите влизат в тази бройка). По време на всеки рунд водачите на домове се изреждат да дават заповеди на подчинените си, като на ход може да се:

  • играят карти от изтеглената ръка;
  • използват ресурси (най-често получени от изиграните карти, но могат да се набавят и чрез владеене на определени зони от картата).

Различните тестета предоставят уникални механики като фокус върху различни аспекти от обществото на мрачните елфи. Възможностите включват повишаване на поданиците до вътрешния дворянски кръг, завладяване на възможно най-голяма част от картата чрез разполагане гвардията на домовете, трупане на огромно Влияние и куп от чудовища или подмолно проникване навсякъде чрез шпиони. Най-добре изпълнената комбинация ще донесе сигурна победа, но т.нар. „най-добро“ постоянно се мени и точно тук се намира стратегическото предизвикателство пред вече опитните играчи.

Има два вида ресурси – Влияние, което се използва за закупуване на нови карти, и Сила, която позволява да се отървем от нежелани противникови агенти и да поставим нашите. Всяко действие може да се повтаря колкото пъти е възможно и в каквато и да е последователност. Казано по-разбираемо, това означава, че можем да си купим колкото поданици искаме, стига да имаме нужното Влияние, както и да убием или поставим толкова воини, с колкото сила разполага домът ни през този рунд.

Миниатюрите и бордовете на всеки дом са с високо качество и всеки носи герба на съответната каста. Единствената ми забележка е, че заради прекалено тъмните цветове и относително малкия размер на фигурките горепосочените се различават трудно, а единственият цвят, използван за боядисването им, прави различаването на детайли по време на играта почти невъзможно. Това може да доведе до редица обърквания, а в такава тактическа игра може да се окаже пагубно да объркаш кой играч нападаш. В крайни случаи е възможно да не различиш дори собствените си единици.

Изображенията като цяло са на високо ниво и едновременно представят света красив и разкриват кръвожадната реалност на мрачните елфи и всичките им подчинени или опоненти. Доста от тях в Tyrants of the Underdark ще бъдат добре познати на всеки, разгръщал книгите по Dungeons and Dragons, а новите въведения са също толкова впечатляващи. Хубавото в случая е, че е постигнат добър баланс между красота и функционалност и илюстрациите не изместват важната за играта информация по картите. Самите карти от друга страна, въпреки хубавите рисунки, започват доста бързо да се изтъркват и имат нужда от протектори, но ако искате да играете често (а щом пробвате веднъж, ще искате още), тази инвестиция си заслужава.

Обичайният проблем на непълноценна игра с по-малко играчи тук е елегантно решен чрез ограничаване на игралното поле. По този начин механиките остават практически същите без значение броя на противниците и не се наблюдават изчадия, породени от необходимост, както при тройка белот.

Елегантният дизайн на Tyrants of the Underdark помага играта да потече гладко и без особени затруднения още при първото разиграване. Почти всичко, което ни е нужно, е описано върху самите карти, а върху някои дори е добавен текст, който разкрива света от личната гледна точка на членовете на кастата. Единствената подробност е, че за да направим почти всяко действие, трябва да имаме Присъствие в региона – армия в близост или в самата област. Шпионите, разбира се, позволяват изключение от това правило и освен че могат да обикалят където си пожелаят, отварят вратичка за нож в гърба.

Горчиво-сладките моменти идват след няколко разигравания, когато всички разбират напълно основните механики и са запознати с основните полу-тестета. Няма по-приятно чувство от това да имаш огромен вътрешен кръг и, съответно, чисто и спретнато тесте за игра. Няма по-ужасно от това да осъзнаеш, че домът ти не разполага с достатъчно Сила, за да се отървеш дори от един шпионин, докато междувременно няколко такива ти пречат да установиш пълен контрол над някой голям град и да събираш победни точки от него. Върху всяка карта има маркер колко често се среща в тестето и радостта да ги измъкнеш под носа на враговете си може да се равнява само на отчаянието, изразено в това да видиш най-добрите и редки карти да изчезват на косъм от алчните ти ръчички.

Дракони, демони, мрачни елфи и елементали не са достатъчни сили на мрака, за да задоволят най-кръвожадните и озверени за власт предводители на домове. Разширението към играта – Aberrations and Undead – предлага две нови полу-тестета, които могат да бъдат комбинирани помежду си, както и с всяко от основните. Те не добавят нови механики, но пък комбинират познати от предните полу-тестета по уникален начин и наблягат на някои като унищожаването на карти и принуждаването на противниците да изхвърлят вече изтеглени карти от ръката си. Разбира се, трябва да се внимава при прилагането и на тези тактики, защото доста лесно играчът може да си направи лоша услуга, като преднамерено измъкне карта от противника само за да го прецака, за сметка на ход, който би му донесъл повече точки.

Tyrants of the Underdark е прекрасен начин да навлезете в един нов и непознат свят, комбинирайки вече познатото по неочакван начин. Ако си падате по „прецакай другарче“, застанете начело на най-великия дом на мрачните елфи (вашия), използвайте най-безскрупулно силите на демони, дракони и всичко живо и немъртво, което броди в мрака, и унищожете противниците си със Сила и Влияние. Запазете Присъствие и не забравяйте, че докато се фокусирате върху безкрайната битка за власт над столицата на подземния свят – Мензоберанзан – като нищо победата може да ви се изплъзне в полза на някой, кротко градил империята си върху запустелите покрайнини на мрачните пещери.

Оценка: 9/10