Разработчик: Wizards of the Coast

Издател: Wizards of the Coast

low-coverЕдно нещо не може да се отрече на Wizards of the Coast – знаят как да правят пари от почти всичко. Последните 5-6 години обаче не бяха твърде добри за може би най-популярния франчайз на компанията – Dungeons and Dragons. Четвъртата ревизия на ролевата игра вкара доста противоречиви идеи и така и не можа да спечели изцяло сърцата на играчите. Но мъдрите магьоснически глави не спяха и решиха да се намесят активно и на пазара с настолните игри. В крайна сметка не е толкова лесно да се намери група, която да има времето и желанието да се събира поне веднъж в месеца за дълги ролеви сесии, а зарибяването на нови хора точно с pen and paper варианта на Dungeons and Dragons е трудна задача.

Това доведе до разработването на Dungeons and Dragons Adventure System – системата  на Wizards of the Coast за настолни игри, която по доста опростен начин симулира част от основните елементи на далеч по-сложната ролева система, като запазва най-важното нещо, а именно чистото удоволствие от броденето из  тъмниците и трепането на разнообразни чудовища. За момента има издадени четири игри по системата – Castle Ravenloft, Wrath of Ashardalon, The Legend of Drizzt и Temple of Elemental Evil – които се отличават с големи кутии, купчини миниатюри и доста приличен, нека го наречем „изкуствен интелект“, който води ходовете на гадините.

Какво обаче да правим с играчите, които не се вълнуват от избиването на чудовища? Как да ги зарибим по Dungeons and Dragons? Магьосниците са намерили отговор и на тези въпроси – като им дадем евро игра с поставяне на работници в същия сетинг. Така на бял свят се появява Lords of Waterdeep – най-добрата настолна игра по Dungeons and Dragons, която има всички шансове да допадне и на хората, недолюбващи фентъзито. Но, да караме по реда на нещата.

Добре дошли в Града на изобилието

В Lords of Waterdeep поемате ролята на един от 11 лорда, които се борят за контрола над Waterdeep (известен като Града на изобилието и вероятно най-популярната локация във вселената на Forgotten Realms) в рамките на 8 хода. Както във всяка уважаваща себе си евро игра, поемането на контрола над града става с печеленето на точки победа.

low-player-boardВсеки лорд има за съюзници една от фракциите в играта – Harpers, Red Sashes, City Guard, Silverstars и Knights of the Shield – които му осигуряват агентите. За съжаление единствената разлика между тях е в цвета на пионките. Лордовете пък са представени с карти, на които са записани условията, които им носят предимство, както и кратък текст, който да направи образа по-пълнокръвен.

Според броя на играчите разполагате с различно количество агенти, като принципът е простичък и гениален – колкото повече играчи, толкова по-малко агенти на играч. По този начин се ликвидира опасността играта да се проточи твърде дълго при наличието на симпатяги, прекаляващи с мисленето.

За да имаме все пак някакъв Dungeons and Dragons елемент, точките победа се трупат чрез изпълнението на куестове. Не бързайте обаче да вадите мечовете и да точите брадвите. Както вече споменах, Lords of Waterdeep е евро игра с поставяне на работници, или в случая агенти; брадви, уви, няма.

Куестовете са разделени на видове – магически, военни, религиозни, търговски, мошенически и пр., като т.нар. plot quests ви дават допълнителни предимства до края на играта. Всеки от лордовете получава бонуси от изпълнението на определени типове куестове, но тънкият момент е, че самоличностите са тайна и никой от останалите играчи няма понятие кои са противниците му и кое им носи предимства. Ако сте достатъчно наблюдателни, някъде около четвъртия или петия ход може и да започнете да се досещате, но не се знае дали ще искате да направите нещо по въпроса, или ще предпочетете да гоните собствения си интерес.

low-playЗа да изпълните куестовете, са ви необходими ресурси, които в Lords of Waterdeep са два вида – пари и герои. Всеки от играчите започва с определено количество пари (в зависимост от реда) и в течение на играта има възможност да акумулира още средства. Герои се набавят в рамките на ходовете при поставянето на агент на някоя от локациите в Waterdeep. Blackstaff Tower ви носи магьосници, Field of Triumph е източник на бойци, The Plinth е мястото, откъдето да си набавите свещеници, а The Grinning Lion Tavern е свърталище на разбойниците. Aurora’s Realm Shop е един от източниците на финансови средства, а от Builder’s Hall можете да изберете и построите допълнителна сграда, която да ви носи дивиденти. Cliffwatch Inn е локацията, която дава нови куестове, и вярвайте ми, ще я посещавате често, ако искате да се поздравите с титлата господар на Waterdeep.

Всеки от куестовете има някакъв кратичък текст, който да ви вкара в атмосферата на средновековен фентъзи свят, но е твърде вероятно в разгара на играта да го игнорирате за сметка на броенето на точки и кроенето на пъклени планове как да прецакате другарчето, повело в резултата. Тук следва и интересният момент с взаимодействието с другите играчи. Тъй като Lords of Waterdeep все пак е евро тип игра, възможностите да се намесите в ходовете на другарчето са доста ограничени и се свеждат до изиграването на карти с интриги. Започвате играта с две и можете да си набавите допълнително от Cliffwatch Inn или Castle Waterdeep. Интригите условно се делят на три вида: такива, които облагодетелстват вас и същевременно имат някакъв положителен ефект за останалите играчи, такива, които облагодетелстват вас и причиняват умерена мизерия на другите, и любимите на гадняра в мен задължителни куестове, които давате на някого от другите играчи и които той, ще не ще, трябва да изпълни, преди да продължи с избраните от него куестове. Това хем го лишава от така надлежно кътаните ресурси, хем му дава мижавите 2 точки победа (вместо да речем двайсетте, за които тъкмо се е бил наточил).

boxСлед приключването на осемте хода самоличностите на лордовете се разкриват, правят се бързи сметки кой какви точки победа е събрал, включително от бонусите от лорда. Играчът с най-много точки е победител. Останалите набързо му теглят един бой и започва следващата игрална сесия.

Какво ми хареса

  • Lords of Waterdeep e играта с най-изчистените и елегантни правила, която ми е попадала от много време насам. Видеото по-долу е дълго 8 минути и точно толкова време ще ви е необходимо, за да схванете основните неща и да се хвърлите в действието.

  • Компонентите са качествени, рисунките са страхотни, а кутията е в личния ми топ три за най-добре организирана вътрешна част, в която има място за всичко.
  • Разнообразието в основната игра е толкова голямо, че спокойно може да изиграете двайсетина игри и всеки път да се случат различни неща. Например сградите, които може да строите, са общо 24, но в началото са налични само три, а едва ли ще имате време да отворите повече от десетина в рамките на една сесия. Простичките сметки показват, че спокойно може да играете с различна комбинация от сгради всеки път. Куестовете са 60, като в Cliffwatch Inn са отворени само четири и е доста трудно в рамките на едно изиграване да видите всички, а в зависимост от лорда, с който играете, ще търсите различна комбинация всеки път. Ако това ви е малко, експанжънът Scoundrels of Scullport добавя възможността за шести играч, още сума ти сгради, куестове и цели две нови карти, на които да разпростирате влиянието си.

Какво не ми хареса

  • Въпреки че бързо се превърна в една от любимите игри на компанията, Lords of Waterdeep страда от характерната за повечето евро тип игри слаба застъпеност на темата. Със същия успех можеше да става дума за пасене на овце или бране на билки и геймплеят нямаше да пострада изобщо. В този смисъл шансовете да зарибите някого по Dungeons and Dragons с Lords of Waterdeep не са твърде големи, но пък играта е достатъчно добра, че да го вкарате в хобито, а оттам е лесно.

Играта и експанжънът са налични в Boardgames.bg, при това на доста хубава цена.

Оценка: 8/10