Дизайнер: Henry Audubon

Продължителност: 20-30 мин.

Брой играчи: 1-4

Механика: Set Collection, Rondel, Worker Placement

Издател: Keymaster Games

Space: the final frontier. These are the voyages of the starship Enterprise. Its continuing mission: to explore strange new worlds. To seek out new life and new civilizations. To boldly go where no one has gone before!

Обожавам научнофантастичните книги и сериали и някак съвсем естествено тази любов се прехвърли към настолните игри със сходна тематика. В повечето случаи обаче те изискват сериозна времева и финансова инвестиция, а в последно време и двете все повече намаляват. Като допълнителен „бонус“, повечето мастити игри в жанра се вземат твърде насериозно и не е толкова просто да накараш компанията да се настрои за тях. Тук на помощ се притичват симпатягите от Keymaster Games и тяхното отроче Space Park.
Зад шарената опаковка, вдъхновена от Златната епоха на научната фантастика, се крие приятна малка игра, отнемаща не повече от тридесетина минути дори и с четирима души. В Space Park се превъплъщаваме в храбри космически изследователи, които обикалят причудливи светове, събират ресурси под формата на три вида кристали и ги използват, за да изпълнят условията на специалните изследователски значки. Всяка значка (представляваща квадратна карта) носи определени изследователски точки. Събирането или надхвърлянето на двадесет точки от някой изследовател активира края на играта – всички останали доиграват ходовете си, така че да няма ощетени, и играчът с най-много точки печели титлата „Най-велик космически изследовател“.

Има седем локации, като три от тях носят ресурси (Cosmic Canyon, Celestial Seas и Lunar Woods), в две от тях може да смените ресурсите за точки или за изпълнението на някоя от значките си (Fusion Falls и Outpos 13), в Astral Arcade се сдобивате с контролера за управление на симпатичния малък робот Скаут и билет за бързо пътуване, а Starlight Station е мястото, от което си набавяте нови значки.
Space Park комбинира поставянето на работници с популярната rondel механика, като особеното е, че играчите нямат собствени фигурки, а използват трите ракети, които се намират на различни локации. В рамките на хода си избирате локация, на която има ракета, изпълнявате съответното действие и местите ракетата по посока на часовниковата стрелка на следващата свободна локация. По този начин винаги има три налични опции, които се променят с всеки ход. С изключение на Astral Arcade, повечето локации са доста праволинейни. Като именно Скаут добавя малко по-геймърски елемент. Щом придобиете контролера му, получавате един билет за бързо пътуване и възможността да изпратите роботчето на локация по избор. Докато държите контролера, всеки път, когато някой посети тази локация (включително и вие), ще получавате един слънчев кристал или един билет. Билетите са много ценни, защото ви позволяват преди да изберете дестинация да преместите някоя от ракетите на следващо свободно поле, като няма ограничение за броя на използваните билети. Особено в по-късните етапи на играта това е безценно.
Space Park идва с 27 карти значки, като част от тях имат и ongoing умения, които носят допълнителни точки за значки от същия тип, намаляват цената на други значки или пък дават допълнителни действия на част от локациите. На пръв поглед не изглеждат кой знае колко много, но всъщност са съвсем достатъчни и дават добро разнообразие. Като бонус, игралното поле е модуларно и поредността на локациите всеки път е различна, което допринася за по-голямата преиграваемост.

Ако си търсите приятна и бърза gateway игра с красиви илюстрации, качествени компоненти и носталгичния приключенски дух на фантастиката от Златната епоха, дайте шанс на Space Park. Аз продължавам да се връщам към нея и независимо дали печеля, или губя, винаги приключвам игралната сесия с усмивка.

Оценка: 7.5/10