Дизайнер: Seth Jaffee

Продължителност: 45 мин.

Брой играчи: 2-4

Механика: deck building; card drafting

Издател: Tasty Minstrel Games

Когато Donald X. Vaccarino създава Dominion през 2008 г., едва ли е предполагал, че ще сложи началото на цял нов жанр игри с карти. Десет години по-късно пазарът е пълен с най-различни декбилдъри и както често се случва в подобни ситуации, количеството не винаги е равнозначно на качество. Понякага обаче се раждат изненади – игри, които използват основните декбилдинг механики, но добавят щипка оригиналност и се превръщат в приятно настолно изживяване. За моя радост, Eminent Domain на дизайнера Seth Jaffeе е точно от тях.

Всъщност, играта не е съвсем нова – първото издание е от 2011 г., като оттогава тиражът ѝ редовно се допечатва и се издават разширения. По подобие на класическите декбилдъри, и в Eminent Domain започвате с еднакви тестета стандартни карти и постепенно изграждате уникален дек спрямо тактиката, която сте решили да прилагате.

За разлика от баткото Dominion обаче, тук основната цел е изграждане на космическа цивилизация, което включва управление на два вида ресурси и хитра механика с роли. Именно ролите превръщат Eminent Domain в различен декбилдър. Създаването на галактическа империя изисква завладяването на планети (или унищожението им – бел. Дарт Сидиъс). Постигате го като всеки ход играете карта с роля. Всяка от петте основни роли, Survey, Warfare, Colonize, Produce/Trade и Research, има две възможни употреби – като действие в първата фаза на хода ви (фазата не е задължителна, а картата играете от ръката си) или като роля (във втората задължителна фаза, като ролята се тегли от тестетата в централния дисплей и може да се подсили с карти от ръката ви).

Ако решите да използвате Survey като действие, това ви позволява да изтеглите две карти от дека и да ги добавите към ръката си. Ако обаче я използвате като роля, Survey ви позволява да вземете определен брой карти с планети от съответния дек, да ги разгледате и да си изберете една, която ще колонизирате. Тънкият момент е, че когато използвате картата като роля, всеки от останалите играчи има право да ви последва като изиграе карти със същия символ (или използва символите на своите планети, ако има такива) или да се откаже и да си изтегли допълнителна карта от тестето. Това добавя допълнително ниво на стратегия, защото трябва добре да си помислите дали с избора на роля не помагате на съперниците да се приближат към победата и същевременно държи всички играчи ангажирани през цялото време, тъй като могат да се включат по време на чуждите ходове. Ако, например, сте произвели някакви стоки и решите да използвате Trade ролята за да ги продадете за точки влияние, всеки друг играч, който разполага със стоки и достатъчно Trade карти, може да направи същото.
Освен основните роли, в играта има и три тестета с по-модерни технологии. Те се набавят посредством Research ролята, но освен съответния брой карти изискват и някакво количество планети от даден тип (Метални, Плодородни или Напреднали). Най-евтините искат една планета и три research, за по-скъпите се нуждаете от две планети и пет research, а най-силните технологии се захранват от три планети и цели седем Research. Въпреки че можете да играете и без да се задълбавате твърде много в напредналите технологии, в никакъв случай не е добра идея да ги пренебрегвате. Тези от второ и трето ниво ви носят точки влияние в края на играта, а именно влиянието е показателят, с който се постига победа.
Както вече споменах, победата се измерва в точки влияние. Краят настъпва когато се случи едно от две събития – картите в определен брой тестета от централния дисплей свършат (едно тесте при игра с двама или трима играчи, две тестета при дълга игра с трима или четирима играчи) или токъните с точки влияние свършат. В мига, в който се изпълни едно от двете условия, играчите доиграват ходовете си (така че всички да имат еднакъв брой) и се започва Броенето™. Събралият най-много влияние печели.

Вместо заключение, няколко думи и за продукцията – Eminent Domain е една от многото игри, първоначално финансирани посредством платформата Kickstarter. По отношение на компонентите, това понякога е причина за притеснение, но в конкретния случай резултатът е точно на другия полюс. Качествени карти, отлични токъни, една шепа пластмасови космически кораби в три размера, дървени ресурси… Tasty Minstrel Game направо са се престарали и всичко това идва на съвсем прилична цена. Шапки долу, така се прави.

Оценка: 8.5/10