Издател: Gambitious Digital Entertainment

Разработчик: CreativeForge Games

Цена: 20 евро

Време за изиграване: 39 часа

Харесвате ли тактическите походови битки? Харесвате ли окултно фентъзи със свръхестествени сили и нереалистични оръжия? Харесвате ли Дивия запад? Ако отговорът на всички тези въпроси е положителен, то може би Hard West е тъкмо за вас! Създатели на тази игра от края на 2015-а са поляците от CreativeForge Games с успешна кампания в Kickstarter, подкрепена от икони в индустрията като Джон Ромеро. Резултатът не е блестящо AAA-заглавие, а продукт със сравнително скромен бюджет, който обаче има какво предложи.

Историята на Hard West ни отвежда в Дивия запад, който е интересен сетинг и самостоятелно, а тук авторите са добавили щипка свръхестествени елементи като необикновени сили, проклятия и демони. Е, не очаквайте битки, в които героите мятат огнени топки по орди адски изчадия от гърба на конете си, а по-скоро престрелки с револвери между хора и някое друго адско изчадие, плюс спорадична употреба на фантастично умение. Играта е разделена на осем сценария, отделени един от друг, но донякъде следващи две основни сюжетни линии. Първата от тях проследява стрелеца Уорън, който бива убит заедно с любимата си. Следва сделка с тайнствена личност, в резултат на която той възкръсва в обезобразеното си тяло и поема по пътя на отмъщението. Втората история ни занимава с разпространението на мистична лудост, която засяга всички в Дивия запад. Всеки от сценариите разглежда своя мини история, ала никоя от тях не е особено впечатляваща, като големите проблеми са честото повтаряне на някои елементи и липсата на оригиналност. От друга страна, се сблъскваме с класически за Дивия запад мотиви като обири на банки, отвличания, бесилки и други.

Ядрото на Hard West са тактическите престрелки. Тук играта заимства много от еталона в жанра XCOM: Enemy Unknown от 2012-а (римейк на X-COM: Enemy Unknown от 1994-та) – всеки герой разполага с две действия на рунд, които използва за движение, стрелба, употреба на предмети и умения. Взета е и системата за прикриване с полу- и пълно прикритие. Последното е жизненоважно, защото липсата му или успешното му заобикаляне правят изстрелите далеч по-опасни. Формулата е изпитана и работи добре, но не е на нивото на XCOM, а още по-малко на това от продължението XCOM 2 от 2016-а. Разликите произтичат от много по-малкото разнообразие в уменията на героите и противниците в Hard West, което прави битките еднообразни и, от един момент нататък, скучни. Дразни и това, че героите не могат да прескачат ниски препятствия като маси и парапети, което затормозява придвижването и вреди на динамиката.

За сметка на това, присъства доста интересното решение случайните числа да бъдат напълно премахнати от битките. Вместо това имаме показател късмет. Когато даден персонаж стреля по противник, а шансът да уцели е по-нисък от късмета на целта, той пропуска. В противен случай изстрелът е успешен, което нанася щети и регенерира известно количество късмет на поразения персонаж. Този показател се използва и като заплащане за употребата на доста умения.

Извън битките, Hard West ни предлага коренно различен геймплей. След всяка мисия (обикновено четири или пет на сценарий) се озовавате на карта с градове, ферми, гори, пещери и други места, които можете да посетите, а събитията там се разиграват под формата на последователност от избори, подобно на книга-игра. Хайката, както се нарича групата на играча, обикновено започва с един или двама души. Постепенно към нея се присъединяват още стрелци, до максимума от четирима, които имат различни показатели и могат да бъдат екипирани с оръжия и предмети между сраженията. Всеки от сценариите предлага уникална механика извън мисиите – търсене на злато, нанасяне на икономически щети, изобретяване на оръжия и т.н. Именно тези заигравки задържат най-дълго вниманието на играча и го карат да мине през всички истории.

Трябва да спомена още два елемента. Първият е свързан с нараняванията, които персонажите получават в следствие на получени сериозни рани в битка или по време на приключенията – извадено око, сериозно наранен вътрешен орган, изкривен крак и други. Те понижават показателите на героите и обикновени ги правят осезаемо по-слаби. Ако стрелецът обаче преживее две битки с тях, нараняванията се превръщат в белези. Последните носят сериозни бонуси, които надхвърлят натрупаните преди това негативи. Изборът е у играча – дали да избягва и лекува нараняванията или целенасочено да се стреми към тях с цел да ги превърне в белези.

Втората интересна механика е придобиването на специални умения. Това става чрез карти на съдбата, които играчът получава след мисии или в следствие на взети решения. Всяка карта е уникална и дава бонус към определен показател и пасивно или активно умение. Нещо повече, те могат да бъдат комбинирани в покер ръце с допълнителни благини. Тази оригинална система замества трупането на опит и избора на умения.

Играта предлага три нива на трудност, но дори най-високото не би представлява сериозно предизвикателство за ветераните в жанра, ако и да предполага внимателна игра и обмисляне на възможностите. Съществуват десетина опции за модифицане на геймплея, като те движат трудността и в двете посоки и по-скоро целят разнообразие (по подобие на second wave опциите в XCOM: Enemy Unknown).

В графично отношение Hard West е прилична, но не блести – по-ниският бюджет личи. Цветовете са убити и еднообразни, което обаче допринася за атмосферата на тягост и безнадеждност. Повечето анимации са добре направени, но някои изглеждат изкуствено, например качването и слизането по стълби. Специални ефекти практически липсват, а музиката на играта е минималистична. Звуците са добри, изстрелите „носят тежест“, но, за съжаление, единствено наративът е озвучен. Интерфейсът в битките отново е „вдъхновен“ от XCOM и работи очаквано добре. На по-голямата карта нещата се случват достатъчно просто и интуитивно. Лошо впечатление обаче прави присъствието на някои правописни грешки в текстовете, още повече, че това е основният метод, чрез който разбирате случващото се там.

DLC-то Scars of Freedom  предлага допълнителен сценарий със седем мисии. Историята му ни разказва за експериментите на д-р Горман в областта на присаждането на органи, които на практика представляват сглобяване на същества, наподобяващи Франкенщайновото чудовище. Съответно, тук картите на съдбата са заменени от различни телесни части, които играчът събира и може да раздава на героите си.

Hard West не е шедьовър, но е игра от малко инди студио, което е взело добре работеща формула и я е разнообразило. Крайният резултат е на доста прилично ниво и ми предостави 39 часа геймплей на сравнително ниска цена. Ако търсите най-добрата съвременна игра с тактически битки, то ви препоръчвам XCOM 2. Но ако, като мен, искате нещо различно от убиването на извънземни, то Hard West предлага интересна алтернатива. Студиото CreativeForge Games в момента работи по ново заглавие в същия жанр, Phantom Doctrine, чието развитие ще следя с интерес.

Оценка: 6/10