Дизайнер: Tim Eisner, Ben Eisner, James Hudson

Продължителност: 20-40 мин.

Брой играчи: 2-5

Механика: bluffing, deduction

Издател: Druid City Games, Skybound Games

The Grimm Masquerade се явява разклонение на приказната поредица на Druid City Games, започнала с The Grimm Forest. Звярът организира маскен бал и е поканил разни приказни герои в замъка си. Бидейки бал с маски, не е ясно кой кой е и вашата задача ще е да разкриете ролите на останалите играчи, докато опитвате да опазите своята в тайна.

Играта се състои от три кръга и в началото на всеки кръг играчите получават  на случаен принцип карта с роля, като възможностите са Пепеляшка, Червената шапчица, Румпелщилцхен, Спящата красавица, Хензел, Злата кралица, Големият лош вълк и споменатият Звяр. До всяка от ролите са изобразени по два артефакта – един, даващ предимство (в горния ляв ъгъл), и един, срещу който съответният герой е уязвим (в долния десен ъгъл). Кристалната пантофка например дава предимство на Пепеляшка, докато часовникът я прави уязвима. Схващате идеята. Геймплеят се върти именно около тестето с артефакти и правилната им употреба. След като всеки играч е получил роля, тестето с артефактите се разбърква и на масата се обръщат карти, равни на броя на играчите плюс две (т.е. четири при двама играчи, пет при трима и т.н.). Всеки от играчите си избира по една карта, която поставя пред себе си, и играта може да започне.

В рамките на хода си сте длъжни да изтеглите един артефакт за себе си и един артефакт, който да дадете на някой от другите играчи. Редът няма значение, може да задържите първата карта за себе или пък да я дадете на някой друг и да вземете втората. При всички случаи обаче трябва да изпълните и двете действия. Важният момент е, че, както вече споменахме, някои артефакти ви вредят, а други ви носят ползи. Целта е да съберете трите копия от артефакта, който ви помага, и така автоматично ще спечелите рунда. Ако обаче се окажете с двойка от артефакта, който ви вреди, сте разкрити и губите възможността да спечелите настоящия рунд. На пръв поглед звучи съвсем простичко и даже леко скучно, но тук се намесват специалните действия и маркерите, с които всеки играч разполага. В мига, в който имате чифт от един артефакт, сте длъжни да сложите маркер с вашия цвят на игралното табло с ролите, с което показвате, че не сте героят, който е уязвим към този конкретен предмет. Например ако получа втора кристална пантофка и не съм Звярът (който е уязвим от този артефакт), трябва да сложа свой маркер върху неговия портрет на игралната дъска. Същото важи и ако съберете три еднакви артефакта и не сте героят, който би спечелил с тях.

В рамките на хода си, след като сте взели карта и дали карта на друг играч, може да похарчите чифт от някой артефакт (стига да имате), за да използвате някое от наличните за рунда специални действия. Посочете  с пръст е действието, което присъства винаги и дава възможност да се опитате да познаете самоличността на друг играч. Ако нацелите, получавате две магически рози, ако се издъните, обвиненият получава една роза компенсация.

Освен соченето с пръст за всеки рунд има по две други действия, изтеглени на случаен принцип – Подслушване, с което да накарате един или двама играчи да поставят маркери на игралното табло; Преглед на списък с гости, с което може да погледнете двете най-горни карти от тестето с неизползвани роли; Започнете танц, с което избирате един артефакт от тези пред вас и го подавате наляво или надясно с което принуждавате останалите играчи да разбъркат събраните артефакти и да дадат един случаен на съседния играч в същата посока; Вдигане на тост, с което теглите два артефакта и решавате на кого да ги дадете; Преджобване, с което поглеждате една от неизползваните карти с роли, след което теглите артефакт и решавате да го задържите или да го дадете на някой; и Подарък, с който давате един от своите артефакти на играч по избор, а той е длъжен да разбърка собствените си артефакти и да ви даде два в замяна. В случай че играете с повече от двама играчи и бъдете разкрити, продължавате да играете, като теглите карта за себе си и давате една на друг играч, но нямате възможност да спечелите рунда. При все това ще печелите точки, ако благодарение на ваша карта бъде разкрит някой от другите играчи.  Кръгът приключва, когато остане само един неразкрит играч.

Следва раздаване на нови роли, теглене на артефакти и началото на нов кръг. Играта продължава до три кръга, като последният оцелял във всеки кръг получава съответно 1, 3 и 5 точки под формата на магически рози. Ако в края на някой кръг има играч с 10 или повече рози, играта приключва. В противен случай в края на третия кръг играчът с най-много точки печели.

Всичко описано дотук включва опростения вариант на играта. След като свикнете с правилата и начина, по който да използвате стандартните действия, може да добавите допълнителното действие Тайни, което включва и картите за залози кой ще спечели кръга. Това е допълнителен начин да се печелят точки – ако изберете правилната карта и този герой наистина спечели кръга, вие получавате същия брой точки като него (1, 3 или 5). Ако изберете себе си, може да удвоите печалбата.  Освен залозите, може да добавите и модула със съкровищата, които се комбинират с артефакт и играят ролята на второ негово копие, когато го заменяте за действие. Това е хитър начин да се отървете от вредните предмети, които иначе са фатални. Третият модул са специалните умения. В края на рунда играчът или играчите с най-малко рози получават картата със специално умение на героя, който са били в предходния рунд, и могат да го използват, за да променят игралната си стратегия. Уменията са разнообразни и тематични и правят играта още по-интересна и динамична. Личната ми препоръка е след първата опознавателна игра да използвате всички модули накуп. Хич не е сложно и увеличава удоволствието от The Grimm Masquerade многократно.

По принцип не съм фен на игрите със социална дедукция и блъфиране, така че рядко ще ме видите да играя заглавия като Coup, Avalon, Werewolf и подобните им. Не че са лоши, даже напротив, просто не са моята чаша чай. Затова и останах изненадан колко много ми хареса The Grimm Masquerade на дизайнерите Тим Айзнер, Бен Айзнер и Джеймс Хъдзън. Може би защото не е съвсем типичен представител на жанра и вкарва няколко допълнителни елемента, които правят геймплея доста по-интересен. Може би защото има пълноценен вариант за двама и мога да му се наслаждавам с половинката. Или пък заради страхотните илюстрации на Mr. Cuddington. При всички положения, ако си падате по игрите с блъфиране и социална дедукция, си струва да пробвате The Grimm Masquerade. Струва си да я пробвате и ако не ги харесвате, подозирам, че ще се изненадате приятно.

Оценка: 8/10