Издател: Subset Games

Разработчик: Subset Games

Цена: 20лв

Време за изиграване: 1-3 часа

FTL: Faster than Light предлага една по-реалистична, макар и незавидна съдба на човешката цивилизация и галактиката като цяло, отколкото ще видим в повечето сай-фай заглавия. Федерацията е пред разруха, бунтовниците са готови да унищожат флота ѝ, пирати сякаш дебнат край всяка планета и е трудно да се довериш дори на представители на собствената си раса. Въобще чудесната предпоставка за едно изпълнено с приключения пътешествие между звездите.Играта, вече на достолепните осем години, разбира се не представлява само едно безцелно междузвездно обикаляне. Изпратени сме да прекосим галактиката, защото носим жизненоважна информация за все още държащата се флотилия на Федерацията. Започваме FTL приключението в хангара, където внимателно подбираме кораба и съответния екипаж, с който да изпълним съдбоносната мисия, с която сме нагърбени. Трябва да прекосим осем случайно генерирани сектора, докато непрестанно ни преследва бунтовническата армада. Застигне ли ни в началото на гонитбата, най-вероятно сме обречени. Колкото повече обикаляме звездните системи, побеждаваме пирати, бунтовници и понякога просто недоверчиви пътешественици, толкова повече ресурси си набавяме и съответно имаме по-голям шанс за успех. Можем да подобрим системите на кораба си или да купим ново оборудване и оръжия от различни пазари из галактиката. Не трябва да допуснем да ни свършат амунициите или горивото, защото шансовете ни да занесем информацията за слабостта на врага бързо ще се стопят.

Не всички сблъсъци във FTL са враждебни, а наемането на разнорасов екипаж ще увеличи шанса за различни “сини” опции. Така са обозначени по-често положителните изходи от различните събития. По-точно е да се каже неотрицателни, защото нищо в играта не е толкова лесно. Всъщност Faster than Light е неочаквано предизвикателна игра дори на ниска трудност. Битките лесно стават смъртоносни, дори с възможността за пауза, а случайността понякога е твърде силен фактор и дори напълно обучен екипаж е неспособен да се спаси от противниковия бараж. Освен полезните “сини” опции, всяка раса има различни преимущества, но и недостатъци. Хората нямат отчетливи минуси, но единственият им плюс е, че се обучават по-лесно. Малките зелени светещи човечета имат по-малко живот, но пък могат да захранват системите, дори когато реакторът на междузвездния кораб е недостатъчен. Каменните хора имат много повече кръв и са неприкосновени за бушуващ пожар на борда, но са бавно подвижни и тромави.

За начало в хангара имаме избор от само един човешки кораб, но изследвайки галактиката и изпълнявайки мисии, доказващи уменията ни, можем да отключим почти 20 различни дизайна. Всеки идва със своя уникален екипаж, включващ само една или комбинация от различните раси в играта. Виждаме също системите инсталирани на борда и оръжията, с които ще започнем битката за оцеляването на Федерацията.

Като капитани, можем да изберем не само името на летателния ни апарат, но и тези на екипажа, както и пола на членовете му. Последното наистина е само начин да се потопим във вселената, защото с графиката на FTL е трудно да бъдат различавани.

Като става въпрос за графиката, тя не е резултат от нисък бюджет или нежелание на производителите от Subset да сътворят нещо по-красиво. Въпреки че играта е финансирана чрез кикстартър кампания, тя получава 20 пъти повече от търсената сума. Авторите напускат предната си работа, точно за да могат да се отдадат на работата върху собствената си идея. Визията е по-скоро наследство от жанра, в който попада FTL – Roguelike или „подобни на Rogue„, по името на бащата на всички такива игри. Те се характеризират с обикаляне на пещери (в случая звездни сектори), случайно генерирани елементи, походова игра и много опростена графика. А също и невъзможност за запазване на прогреса и започване отначало в случай на неуспех.

Не само уменията ви, но и моралните ви ценности ще бъдат изпитани, опитвайки се да изпълните основната си задача в FTL. Възможности да грабим, да изоставяме цивилни на милостта на бунтовници и природни бедствия, или решения да нападнем бунтовнически аванпост без притеснения за обитателите му са само част от изборите пред нас. Преследвайки целта си, може да се окаже, че неслучайно се е надигнала такава бунтовническа сила срещу тираничното управление на Федерацията. Залагането на „високо морални“ решения може да ни остави неподготвени пред мощта на враговете ни. 

Случайните събития, непредизвестеният изход от всяка ситуация и огромният брой кораби наистина предоставят почти безкрайни опции за преиграване. Всяка звездна система предоставя нова възможност да започнете битка със саботирани двигатели или щитове, или екипаж, често по-голям от вашия, да акостира в залата за управление на оръжията, или дори докато сте невидими, добре насочена ракета да унищожи запасите ви от кислород. Освен всичко това, две години след пускането на FTL на пазара се появява безплатната подобрена версия – „Advanced edition“, която добавя нови елементи към играта, сред които и 10 нови корабни дизайна. Някои нововъведения значително увеличават шансовете да победим бунтовническия флот, но далеч не правят играта лесна. Само ще спомена, че новата раса произлиза от сектор, който ще ви се иска да избегнете на всяка цена, за да не рискувате преждевременната си кончина. 

FTL: Faster than Light може да ви връща десетки пъти към неравната битка за спасение на реда в космоса. Или може би са отчаяните опити за запазване на една тиранична диктатура? И в двата случая неусетно ще прекарате часове, опитвайки се да прекосите галактиката и да се преборите срещу трудностите, които ви очакват между звездите.

Оценка: 9/10