Дизайнер: Michael Palm, Lukas Zach

Продължителност: 10-20 мин

Брой играчи: 3-8

Механика: хвърляне на зарове, специални умения

Издател: Black Sea Puzzles

Представете си, че сте се събрали голяма компания по време на едни по-добри непандемийни времена и някой е подхвърлил: „абе дайте да играем нещо“! Оглеждате се с притеснение към колекцията си от стотина игри и си давате сметка, че имате по-малко от 5 заглавия сред тях, с шанс да са забавни на леко пийналите ви, развеселени приятели, които в най-добрия случай са кежуъли, а някои от тях и хич не на „ти“ с английския.

Добри новини за вас, братя и сестри по съдба – съвсем скоро на родния пазар се появи локализираната версия на една от най-популярните парти игри с готина тематика – BANG! The dice game (която вече сме ви препоръчвали в статията ни с игри за начинаещи), така че излъскайте шпорите, проверете револвера, пуснете си да звучи Енио Мориконе и скачайте в Дивия запад с това симпатично бижу, което ще осигури приятна и бърза разигравка за голямата компания.

Оригиналът, от който започва играта

BANG! The dice game e реинкарнация на оригиналната игра BANG!, която се играе с карти и включва скрити роли, социална дедукция и по всеобщо мнение е забавна, докато не се проточи твърде много, което в комбинация с възможността за елиминация на играч в ранен етап може лесно да прерасне в тягостно изживяване.

С въвеждането на заровете в цялата работа се постигат две неща – BANG! The dice game става супер бърза за изиграване и абсолютно случайна. Което не е непременно лошо, особено когато говорим за парти игри. За много хора версията със зарове е по-свежа, бърза и забавна от оригинала, въпреки факта, че елементът на случайност е много по-силно застъпен.

BANG! The dice game започва с раздаването на случайни роли. Те могат да бъдат шериф и заместник – „добрите“, разбойници – „лошите“, и ренегат – „грозния“, чиято роля е да балансира нещата между предните две фракции. Всяка роля има собствено условие за победа и само шерифът е видим за всички. Останалите са скрити и издават принадлежността си към дадена група само чрез своите действия, които не винаги са еднозначни. В комбинация с ролята получавате и колоритен персонаж, който идва със собствено специално умение.

На хода си всеки играч хвърля петте зара и в зависимост от резултата и това, което сам решава да направи, запазва част от тях и хвърля отново до общо три пъти (принципът е абсолютно същия като при Кралят на Токио). Символите по зарчетата ви разрешават или задължават да правите различни неща, които включват предимно бой по останалите, връщане на точки живот на избран от вас герой и няколко допълнителни ефекта. В общи линии играта протича като се редувате да хвърляте заровете и да изпълнявате ефектите им, докато някой не умре. Това го задължава да разкрие ролята си, което от своя страна увеличава общата информация, с която играчите разполагат. 

Нечия кончина пък често води до това някой да си изпълни условието за победа и така да настъпи краят на играта. Така например убийството на шерифа приключва играта мигновено с победа на разбойниците или ренегата (зависи кой от тях е оживял към момента). И обратното – шерифското условие за победа е да са елиминирани всички разбойници и ренегати.

Щом основната движеща сила на играта за заровете, би трябвало вече да сте се досетили, че тук присъства огромен елемент на случайност. Със сигурност няма да можете да приложите кой знае колко от стратегическия си гений, но пък другарчето ви, което до момента е играло само Dixit, няма да се чувствa комплексирано от това, че губи поредна игра, защото няма навика да изчислява до втората цифра след запетаята вероятността определен ход да му донесе ползи.

Локализацията

BANG! The dice game е локализирана едновременно на български и румънски, което ще рече, че по картите откривате текст и на двата езика. Единствено имената на персонажите не са преведени, но така или иначе това не е от особено значение, за да играете. Правилата са буквално един лист и преводът е чудесен, така че е достатъчно да им отделите 5 минути и сте готови за игра.

BANG! The dice game трябва да се консумира с удоволствие и в голяма компания. Играта е забавна, бърза и много далеч от тактическа, което я прави страхотен парти избор за над 4-5 човека. Не че не можете да играете и по-малко, но чарът и забавният елемент се губят тотално. Освен това си избийте от представите баланса като концепция щом посягате към тази игра. На някои роли е значително по-трудно да победят спрямо други, а специалните умения на персонажите варират от адски силни до напълно безполезни. Но пък в крайна сметка цялото разиграване се случва толкова бързо, че нямате много време да се тормозите по този въпрос.

Оценка: 8/10