Дизайнер: John D. Clair

Продължителност: 45-75 мин

Брой играчи: 2-6

Механика: поставяне на плочки, борба за мнозинство в територи, събиране на ресурси

Издател: Alderac Entertainment Group

Ecos: First Continent се превърна в сензация още преди да излезе официално на изложението в Есен през 2019-а. Играта беше забелязана от всички по-известни ревюиращи в света на настолните игри и отбелязана като задължителна за проба в списъците на повечето от тях. Нашият скромен екип също я беше планирал за тестване и когато се озовахме на мястото на събитието, установихме две неща – първо, представителите на AEG изобщо не бяха очаквали такъв интерес (бяха донесли само две копия за тестване и само едно от тях – на английски) и второ – играта наистина е изключително сполучливо и приятно попадение.

И така, да оставим за момент претъпканото, хаотично хале на изложението в Есен и да се пренесем в друго време. Представяте ли си как са се формирали континентите преди милиони години? Как живописната африканска савана е придобивала форма, планини са се издигали и популации от растения постепенно са изпълвали сушата, превръщайки картата на света в красив килим, покрит с редуващи се гледки на пустини, тайги и морета. Можете ли да чуете крясъка на първите птици, изпърхали в небето, и да видите как гепардите спринтират за първи път в яростно преследване на антилопи?

Ecos: First Continent ще ви позволи всичко това и още много. В тази красива игра за два до шест играча всеки ще получи карти с разнообразни действия и ресурси по тях. За да осъществите действието на всяка карта, първо трябва да съберете ресурсите, които изисква. Дотук нищо сложно. Събирате ресурси, задействате ефекти и по този начин първо влияете на картата и света и второ – печелите точки. Повечето карти ви позволяват да поставите на масата елемент от природата – плочка с терен, планина, растения или животни. Няма индивидуални табла или хабитати – играчите заедно създават (или разрушават) елементите от света пред себе си и всеки се старае да тласне посоката на развитие според собствената си уникална комбинация от карти с ефекти. Някой може да печели точки от наличието на много планини, друг да цели създаването на големи стада слонове, трети да има изгода от процъфтяващ морски живот.

За да определите вашата стартова ръка и от какво ще печелите точки, имате възможност да използвате предварително готови тестета (идеални за първа игра или хора с по-малко опит в игрите) или драфт механика (подходяща за по-опитни играчи). Силно препоръчвам щом веднъж научите как работи Ecos: First Continentда играете с драфт – това ще ви даде възможност да подберете картите, така че да отговарят максимално на вашия индивидуален стил. Тук е моментът да отбележа, че повечето карти, в общия случай, ще имат повече от една, че даже и две употреби, така че всъщност няма да има смисъл да взимате още много от тях отвъд стартовите, което е още една добра причина да ги подберете добре.

Как протичат ходовете в Ecos: First Continent? Едно от най-неприятните неща при средно трудна, до тежка игра в диапазона два до шест играча е опасността индивидуалните ходове да се проточат и докато всички измислят гранде стратегията си, клетникът, който играе по-бързо (аз в повечето случаи) да има време да иде до магазина за бутилка вино, да го изстуди качествено и да го преполови, преди да му дойде отново ходът. В Ecos: First Continent всъщност голяма част от играта се случва едновременно за всички, което е, повярвайте ми – просто страхотно. По време на играта първият играч взима торбичката с ресурси и започва да вади един по един пулове от там. Те са за всички. Тоест, когато активният играч извади слънце, всеки на масата може да отбележи на индивидуалните си карти с ефекти, че са получили едно слънце. Ако с това действие някой е успял да събере всичко необходимо, за да изпълни ефекта на картата си, той обявява „екос“ и прави съответното действие. Ако повече от един човек постигне екос в един и същи ход, то те реализират ефектите от картите си в ред определян от близостта им до активния играч. Последният се сменя, в момента, в който изтегли символа за произволен ресурс. Тогава всички вече извадени плочки се връщат в торбичката и тя отива в играча от ляво.

Точно тази механика на тегленето всъщност позволява едно допълнително планиране, защото всеки има информацията какво е изтеглено и колко плочки от дадени ресурси остава да бъдат извадени. Това си е доста ключов елемент, защото може да ви спаси от излишно наливане на ресурси в карта, чиито последен символ например вече е минал два от общото трите си пъти.

Проточване в Ecos: First Continent все пак се случва понякога – обикновено в края на играта, когато повечето хора са успели така да навържат картите и ресурсите си, че с един от ефектите да задействат друг и т.н. Въпреки това през повечето време геймплеят се усеща динамично и приятно и ходовете не се чувстват твърде дълги. Тук е моментът да спомена и броя играчи, а при Ecos: First Continent той е абсолютно на Мечо Пух принцип – за да видите пълния блясък, играйте с поне четири души, а до варианта за двама прибягвайте в краен случай или след тежък house ruling.

И така стигаме до компонентите – а те са фан-та-сти-чни! Хексагоните с теренните плочки са от качествени материали, с много симпатичен акцент, че всъщност сушата е на по-дебел картон от морето, което изглежда винаги по-ниско от брега. Торбичката и пуловете с ресурси са страхотно качество, плътни и приятни за окото и ръката, а може би любимото ми нещо изобщо са малките кутии за съхранение на компоненти, които получаваш с играта. Токените за горите и планините са от дърво, а всички животни са на малки, цветни пулове. Трябва да призная, че само си представях колко великолепно ще изглежда завършената игра, ако животните бяха фигурки, но си давам сметка, че такова нещо щеше да оскъпи чудовищно проекта. Въпреки това, ако някой ден направят делукс издание на Ecos: First Continent с фигурки на животните, това със сигурност ще е първият път, в който с чиста съвест ще хвърля пари за такава глезотия.

Ecos: First Continent е чудесна игра – може да се похвали с прекрасна тематика, качествени компоненти, огромна преиграваемост и лесни механики – все неща, които я правят страхотен избор за всякакви компании и играчи.

Оценка: 9/10