Издател: Yacht Club Games

Разработчик: Mechanical Head Studios

Време за изиграване: 5-10 ч

Много обичам нинджи, независимо дали са черни, сини, или по бански на лалета. Пикселизираните обаче са ми особена слабост! Именно затова, когато преди близо 2 години чух за Cyber Shadow – ново 2D екшън-приключение с 8-битов вид, се зарадвах изключително много, защото гладът ми за подобен тип игри няма засищане! Чаках заглавието със затаен дъх!

Е, играта най-накрая излезе! Да видим струвала ли си е чакането…

Cyber Shadow e дело основно на един-единствен разработчик – Aarne Hunziker, основател на Mechanical Head Studios, и е издадена от Yacht Club Games (отговорниците за неповторимия шедьовър Shovel Knight). Действието се развива в далечното бъдеще, в което таен клан нинджи защитава град Mekacity от луди учени и механични ренегати. Когато обаче взрив с неясен произход изравнява града със земята и заличава населението му, единствено Shadow – възкресеният като киборг нинджа – може да разкрие кой стои зад това чудовищно дело, каква е съдбата на другарите от клана му и как всичко това е свързано с техния мистичен източник на сила.

Още от първото ниво играта ясно показва откъде е почерпено сериозно вдъхновение – класическите екшън игри на Natsume (които споменахме като вдъхновение и за великолепната Oniken на Joymasher) – особено Shadow of the Ninja (или Kage / Blue Shadow, ако сте играли японската или европейската версия). От вида на главния герой до въртящите се платформи, движенията на противниците и мрачните краски из нивата, става ясно, че Hunziker не само таи огромна любов към класиките, но и огромно разбиране за това какво ги прави толкова пленителни и дори пристрастяващи! Много игри с ретро естетика нацелват външния вид, но едва шепа от тях толкова точно успяват да пресъздадат геймплейното усещане и контролите. Напълно забравих, че държа в ръцете си Nintendo Switch, а не класическия правоъгълен контролер с два бутона и кръстачка (който би бил напълно достатъчен, защото главният герой се управлява семпло – движение, скок и атака, като комбинации от атака + посока впоследствие отварят нови възможности за нападение).

Това, разбира се, не значи, че играта не внася нещо и от себе си. Тук имаме един обширен, свързан свят, типичен за жанра Metroidvania. Играчът има ясен маршрут, но тук-там се крият изненади, било то зад рушащи се стени, или отвъд на пръв поглед непреодолима пропаст. За разлика обаче от игри като The Messenger (друго, вдъхновено от класиките, нинджа приключение от последните години, което също не е за изпускане), нещата не се фокусират над backtracking и изследване на нивата, а над динамичния екшън и неистовото желание да се стигне следващото ниво. Играта всъщност спокойно може да бъде изиграна и без да се връщате назад, но ако искате да откриете повечко от предметите, които увеличават издръжливостта на героя, или пък се борите за achievement-и (наречени тук “Feats”), то определено препоръчвам да го направите. За целта обаче, може би е най-добре да изчакате да наближите края на играта, за да сте сигурни, че вече сте придобили всичките необходими умения – спринт, двоен скок, шурикени и много други (които печелите след битка с бос). Именно тези умения ще ви помогнат да достигнете целите си бързо и да се почувствате като истински нинджа! Докато в началото на играта подходът към битките трябва да е изключително внимателен, с увеличаването на силите на Shadow дуелите с враговете и платформингът се превръщат в същинско зрелище!

Освен очевидните препратки към Shadow of the Ninja, много се говори за прилики и с друга любима поредица – Ninja Gaiden, но те определено не са в геймплейно отношение, а по-скоро във „филмчетата“, които движат историята напред (макар да не са толкова многобройни, колкото в поредицата за Ryu Hayabusa.) Тук историята ще можете да следите основно благодарение на компютърни екрани, пръснати из нивата.

Те, от своя страна, са със силно изявена киберпънк естетика и антиутопична атмосфера, с лейаут, напомнящ друг шедьовър на Natsume – Tokyuu Shirei Solbrain (преработена на запад като Shatterhand, откъдето Cyber Shadow заимства и помощните дроиди), и цветова гама, навяваща за осембитовия Batman на Sunsoft. Налице са всички познати за жанра клишета – улици в руини, ярко осветени биологични лаборатории, изоставени пристанища, влакове, асансьори и т.н. Предвид нинджа тематиката, отделено е и малко време на мистични храмове и доджота. Освен това Shadow може да се вози на говорещ, трансформиращ се мотоциклет, сякаш изскочил от някое старо аниме! Друг интересен елемент е пътуването в киберпространството, посредством специални терминали. Тези сегменти от играта се отличават с великолепните си графични ефекти и предизвикателства, но, уви, са твърде малко и твърде кратки. Искаше ми се да им е обърнато малко повече внимание, защото концепцията е наистина страхотна!

Цялото приключение трае не повече от 10-ина часа (по-скоро 5-6) и продължителността до голяма степен зависи от това дали ще се връщате към предните нива (което можете да направите от специалните телепортиращи станции в началото на всяко), за да изследвате всяко кътче от тях, или просто ще продължавате смело напред! Предвид обаче, че я изиграх почти цялата на един дъх (и едно зареждане на батерията), бих казал, че играта свършва преди да има каквато и да била възможност да досади. Имайте обаче предвид, че на места е истински сериозно изпитание за уменията и рефлексите ви, така че не подценявайте предизвикателството (няма нищо по-досадно от това да загинете, когато сте на крачка от следващия checkpoint). Животите обаче са безкрайни, така че имате възможност да се упражните. Ако пък случайно имате и amiibo фигурки от серията Shovel Knight, те отключват специални помощници, които би трябвало поне малко да улеснят мисията.

В заключение, Cyber Shadow напълно оправдава очакванията и е поредното прекрасно завръщане към класическите екшън платформъри отпреди 30 години. Препоръчвам я с две ръце на любителите на жанра и с нетърпение чакам да видя какво вещае бъдещето за разработчика ѝ.

За момента Cyber Shadow се разпространява само дигитално за PC, Nintendo Switch, Playstation 4 и XBOX One. Няма потвърдени планове за физическо издание, но вероятността да се появи такова от някой от многобройните бутикови дистрибутори е доста голяма.

Още за играта прочетете тук: https://yachtclubgames.com/cyber-shadow/