Дизайнер: Kamil Cieśla

Продължителност: 15 мин.

Брой играчи: 2-6

Механика: Set Collection; Hand Management

Издател: Awaken Realms Lite; Van Ryder Games

Феновете на настолните игри обикновено свързват Awaken Realms с две неща: 1) страхотни миниатюри и 2) епични игри в огромни кутии. Симпатичните поляци се утвърдиха като сериозно име в хобито с Lords of Hellas, The Edge: Dawnfall, This War of Mine и Nemesis. А с наскоро издадената Tainted Grail и предстоящата Etherfields показаха, че освен в правенето на впечатляващи фигурки си ги бива и в създаването на пленителни истории.

Всички изброени заглавия обаче, независимо от жанровото си разнообразие, имат няколко общи черти – силно нишови са, струват камара пари и са предназначени за сериозни геймъри. В това, разбира се, няма нищо лошо, но ако си се насочил към по-сериозно присъствие на пазара, е наложително да обърнеш внимание и на кежуъл играчите, защото няма какво да се лъжем, те са доста сериозен пазарен дял. Водени от тази идея, поляците набързо сформираха дъщерното студио Awaken Realms Lite и се заеха да покоряват сърцата на деца и семейства. Изложението в Есен показа, че 2019 г. очевидно е годината на пчелите (имахме поне 5 заглавия по темата от най-различни жанрове), така че не е голяма изненада, че едно от първите предложения в новата им продуктова линия се оказа Bees: The Secret Kingdom.

По подобие на далеч по-сериозните им заглавия, и при Bees не са пестени средства и компонентите са на страшно високо ниво. Картите са с добра плътност и ленено покритие, илюстрациите са страхотни и пъстри, а шепата цветни кристалчета са приятен бонус и създават тактилно усещане при игра. Външният вид обаче би имал твърде малко значение, ако нещата се дънят на геймплейно ниво (за теб говоря, Dark Souls TBG). За моя радост Kamil Ciesla си е написал домашното и ни предлага простичък и елегантен геймплей, подходящ както за пълни новаци, така и за по-напреднали играчи.

Както вероятно сте се досетили от името на играта, в Bees влизате в ролята на работливи пчелички, които събират полен, който впоследствие ще превръщате в мед, за да печелите точки. В рамките на хода си имате възможност да изпълните едно от две възможни действия: 1) да изтеглите две карти с полен от общия дек и да изберете коя от тях да изиграете, за да получите кристалчетата полен, отбелязани в горния ѝ десен ъгъл. Ако изберете това действие, всеки от останалите играчи също получава някакъв полен, но той е отбелязан в долния ляв ъгъл на изиграната от вас карта и обикновено е по-малко като количество. 2) Да обмените вече събрания полен за някоя от четирите налични карти с мед. Освен че ви носят точки, част от картите имат и специални умения, които се активират в момента на купуването им и дават допълнителни бонуси понякога само на вас, понякога на всички играчи (допълнителен полен, допълнителен ход, смяна на един вид полен с друг и пр.). След като приключите с хода си, е ред на следващия играч по часовниковата стрелка да избере едно от двете действия и така докато някой обърне последната карта от тестето с меда и предизвика края на играта. Всички останали играчи получават възможност за още един ход, след което се броят точките и някой получава титлата „най-работлива пчеличка“.

Както стана ясно от горните редове, правилата на Bees са съвсем простички – събирате полен, за да правите мед и да печелите точки. На пръв поглед това би означавало, че играта ще се изчерпи доста бързо. Спокойно, Kamil e помислил по темата и е добавил пет специални карти с пчелни кошери, използвани във варианта за напреднали. Всеки от кошерите добавя някакво специално условие за печелене на точки или дори за моментална победа. Ако решите да ги използвате (което горещо препоръчвам дори и за първа игра), ще изберете на случаен принцип само три от тях. Едната дава 3 допълнителни точки за всеки 5 еднакви символа върху картите с меда, другата поощрява събирането на сетове от карти с 1, 2 и 3 точки и т.н. Схващате идеята. Тази съвсем лека промяна добавя стратегически елемент към геймплея и го прави по-интересен. В допълнение, за да останат нещата свежи за по-дълго време, броят на картите с мед зависи от броя на играчите и следва правилото – по 5 карти на играч плюс още 5 допълнителни. По този начин дори и да играете с максималния брой от 6 души, никога няма да използвате повече от 35 карти от наличните 48 и рядко ще има две игри, които да си приличат.

Bees: The Secret Kingdom показа, че освен с тежките геймърски заглавия, Awaken Realms се справят с лекота и със семейни игри. Да, Bees надали ще измести от сърцата ви Splendor, Century серията или Majesty, но със сигурност ще ви накара да се усмихнете. Определено една от най-приятните изненади за 2019 г. и гореща препоръка от моя страна.

П.С. Ако се чудите за размера на картите и какви протектори ще ви трябват – 70×110 (Lost Cities size).
П.П.С. Ако случайно притежавате и Wingspan, спокойно можете да си направите тематична вечер с приятели, в която да играете на „птички и пчелички“. Щом го споделите във Фейсбук, гарантирано всички ще ви завиждат 😉

Оценка: 8/10