defaultРедакционното е едно от най-странните животни, които се помещават на страниците на списанието. Възникнало като местенцето, в което Главния си излива мъката, то премина през доста метаморфози и кога по-успешно, кога не чак толкова, се опитваше ту да замести циганката, която ни хвалеше, но взе та се спомина, ту да представи някаква по-систематизирана гледна точка върху наболели (или пък въображаеми) проблеми в родния фендъм. Е, за разнообразие това редакционно ще е малко по-различно. В него ще гледам да се хвалим по-малко и вместо това ще го използвам, за да изкажа огромната си благодарност към целия екип на списанието.

Изминалият месец октомври с лекота се класира в топ 3 на най-интересните и (надявам се, ще се съгласите с мен) успешни месеци в цялата над 16 годишна история на ShadowDance. Заслугата е най-вече на неуморните Random, Moridin и Trip, които са SD ядрото зад двете интересни нови инициативи – Библиотека Хипертекст (нова литературна платформа, която ще предостави трибуна и справедливо заплащане на родните творци във фантастичните жанрове) и първите Дни на фантастичното, които се проведоха на 29 и 30 октомври в литературен клуб „Перото“ и успяха да съберат една прилична и доста разнородна част от родния фендъм. Специални благодарности заслужават и Ordo Malleus, който многократно спасяваше положението с бързи и качествени материали, Vivian и Intery, които поддържат кино и телевизионната секция живи, Killua за цялото ръчкане и ентусиазма, Aravala задето заедно с Ordo не позволява на рубриката за настолни игри съвсем да замре… Приятели, голяма работа сте! Благодаря ви, и поклон за усилията и всеотдайността. С вас на борда ShadowDance го чака светло бъдеще.

Ян
01.11.2016


Честит празник на народните будители! Ако приемем, че празниците изпълняват най-вече ритуална роля, пренасяйки ни поне за кратко в някакво идеализирано пространство и време, които да ни заредят с исторически ценности и да ни дадат известен оптимизъм за бъдещето, то този ден, мисля, е сред най-важните ни празници. Като по закон, поводите за оптимизъм из нашите ширини са ни дефицит, но всъщност точно в това е смисълът да празнуваме деня на будителите – такива трябва да сме всички, защото малко му трябва на човек, за да се запали с пламъка на познанието и да предаде искрата нататък.

В ShadowDance, освен че пишем, защото ни е приятно, го правим и защото ни се ще да сме поне малко будители – в този по-скромен и ежедневен смисъл, който обаче е не по-малко важен. Изминалият октомври, както Ян вече е посочил преди мен, беше сред най-важните месеци за списанието от много време насам, именно от тази гледна точка. С Моридин, Трип и останалите ни приятели от екипа на Библиотека Хипертекст поехме по дълъг път, който, надяваме се, води до професионален растеж за фантастичното писане (и четене) у нас и до все повече успехи на български автори. Покрай Дни на фантастичното пък с Моридин имахме огромното удолствие да работим с нашите приятели Кристиана Тошева и Стефан Караманов и с общи усилия (и с помощта на още много хора) да съберем в продължение на два дни буквално стотици фенове на фантастиката. Успяхме даже да говорим за фестивала и за фантастичните жанрове и изкуства в продължение на почти час в национален ефир, което също ни стопли много приятно (в същия уикенд паралелно протече и друго жанрово събитие – Книги-Игри Фест в Книжен център „Славейков“). Оценките за самия фестивал ще оставя на посетителите, аз искам само да отбележа колко зареден се почувствах, виждайки хора от толкова много общности и с толкова различни интереси заедно, улисани в разговори, лекции, опъващи лъкове във виртуална реалност или бистрещи бъдещи срещи. Това, разбира се, далеч не се случва за пръв път; този фестивал е предхождан от дълга традиция на подобни събирания на родните фенове. Техните организатори заслужават огромни адмирации, защото крепят фендъма жив, а фендъмът може много, когато има обща цел и хората в него дават енергията и познанията си, за да я реализират.

20161029_151212

Двете инициативи, за които стана дума, не са самостоятелни проекти на ShadowDance – единият е в партньорство с колегите от Сборище на трубадури и други наши приятели, а вторият e лично дело на група отдадени на жанра хора, с участие на автори от ShadowDance. Не мога обаче, като Ян, да не благодаря на целия екип на списанието за всеотдайната работа, благодарение на която всичко продължава да се случва, и то все по-добре. Без тази здрава основа нямаше дори да можем да мечтаем за нещата, които правим в момента, камо ли за нещата, които могат да се случат в бъдеще. Последният месец наистина ме кара да си мисля, че със здрава работа и в сътрудничество с широк кръг от хора, можем да направим много за фантастиката у нас. А пък всички знаем, че фантастиката може да направи много за всичко останало, когато я има.

В тази връзка, през октомври се случиха още поне две хубави неща, свързани с българската фантастика. А именно – бяха издадени два романа, които макар и да не се маркетират като фантастични, са изключително близо, ако не и направо вътре в жанровите предели. Става дума за Последната територия на Момчил Николов и Другият сън на Владимир Полеганов. Странно съвпадение наистина, предвид че книгите излязоха буквално в рамките на две седмици и че споделят толкова много като тематика (няма да ви издавам нищо, но двете заглавия на романите в някакъв смисъл са същински двойници). Две страхотни, много силни книги, които задават тон на есенно-зимния литературен сезон на България. Надявам се да се говори дълго за тях и да бъдат прочетени от много хора. Доброто четене е не по-малко важна будителска дейност от коя да е друга; всъщност от нея тръгват повечето.

Рандъм
01.11.2016


11642546-1Здравейте и от мен 🙂 „Самотният“ октомври приключи, но както Ян и Рандъм вече ви разказаха, тази година се оказа всичко друго, но не и самотен. Дългите седмици работа, която хвърлихме във всички есенни инициативи, най-сетне се отплатиха и аз лично, а надявам се и всички гости на фестивала, прекарах последния уикенд, изпълнен с позабравения ентусиазъм към фантастиката и към всички врати и прозорци, които тя отваря във времето и пространството.

Но хубавото не свършва дотук. Октомври може да е месецът на Вси Светии, емблематичен за фантастичните жанрове и хоръра, но веднага по стъпките му ноември започва с един от най-смислените празници по нашите земи – този на будителите. Силно се надявам хубавите срещи от Дните на фантастичното да са подхранили и събудили където е нужно у родните клубове желанието да разширяват редиците на феновете, да популяризират отново и отново неуловимото очарование на любимите жанрове, и в това отношение да продължат да бъдат по свой начин будители, които винаги са насреща да разкажат, покажат и разпалят искрата към странното и магическото.

Дори днес един такъв пример ни дава Александър Драганов – Sparhawk от Цитаделата със своята нова инициатива за подкрепа на млади автори. Особено интересно е желанието му да помага за творчество в полето на фенфиковете, което от години е сила в тази общност. Сашо, наш бивш колега в ShadowDance, с когото отскоро възстановихме отново контакт и който от години развива своето кътче от фендъма, приема също авторски клипове и косплей снимки на фантастичната тематика, така че предлага един доста широк кръг на прояви на креативност. Пожелаваме много успех на инициативата и на всички, решили да си опитат силите във фантастичното творчество!

В заключение, пожелавам на всички ни красива есен, много вдъхновение, странни случки и магически преживявания. И разбира се, много хубави текстове за четене. Следете фейсбук страницата ни и списанието за новини относно следващото попълнение в Библиотека Хипертекст, което този месец ще се появи на бял свят 🙂 Очаквайте и предстоящия ни разказ за Еврокон 2017, на който екипът на ShadowDance ще изпрати специална делегация – основно за дегустация на местните каталунски бири!

А ние завършваме с тази прекрасна илюстрация на един от художниците, с които работим в Библиотеката – Светлозара, като доказателство, че двата празника работят прекрасно и заедно. До нови срещи!

Моридин
01.11.2016

tumblr_of7hc7tq5q1uhc3x8o1_1280-1