[Queer]

Webster Dictionary определя думата като:
1) Фалшив, съмнителен, лишен от стойност;
2) Различен от нормата по някакъв странен начин.

Urban Dictionary предлага алтернативно значение:
1) Първоначално обидна версия на думата „гей“, в днешно време асимилирана от ЛГБТК обществото като общ позитивен термин.
2) Термин, използван за сексуални малцинства и нетипични сексуални практики като БДСМ и фетиш, което включва и някои хетеросексуални хора.

Изненадващо, българската Уикипедия стига още по-далеч: „Понятието се използва предимно като реакция на стандартната хетеронорма, като същевременно поставя под съмнение всякакви класификации в областта“.

Истината е не някъде по средата, а във всички посоки. Думата „Куиър“ е преживяла множество пермутации в английския език и през последните две десетилетия се е превърнала до такава степен в значение сама по себе си – символ на бунтовна сексуалност, подривност и тържество на „различността“, – че всеки език, който се опитва да дефинира тази съвкупност от явления, директно я интегрира в лексиката си вместо да прави опити да я превежда.

Куиър е едновременно всяка алтернативна сексуална ориентация и идентификация, но и светоглед. В Американския интернет-свръхразум се водят постоянни спорове за това дали всеки представител на ЛГБТ обществото има правото да се идентифицира с тази дума. Куиър ли са група бели гей мъже, ползващи се с на практика всички привилегии на пола и расата си, които дискриминират всяко друго малцинство около себе си и единствено затвърждават привилегиите, с които са се родили, вместо да се бунтуват срещу тях? Достатъчна ли е алтернативната сексуалност или е нужно нещо повече? В много отношения, думата е не толкова обвързана с конкретен набор от значения, колкото атмосфера. Бунтовнически дух, изпълнен с гняв и нетолерантност към неравенството по света и структурите, изградени с единствената цел да потискат голяма част от човечеството, докато малцината привилегировани живеят в охолство като арабски шейхове, на гърба на потъпканите маси.

В този контекст, всеки би могъл да бъде „куиър“, защото всеки е способен да се издигне над нормативността, която дефинира ролята му в обществото, и да се изправи срещу неравенството. Всеки има потенциала да отвори очи и да види чудовищните прояви на сексизъм, които са до такава степен вградени в света около нас, че често оставаме напълно слепи за тях. Или гротескния расизъм, интегриран не просто в културата, но и в самите езици на Западната цивилизация. И разбира се – дивата нетолерантност към сексуалните малцинства, която дори не се нуждае от идентификация. Всеки е способен да прегърне собствената си различност, независимо от естеството ѝ, и да я превърне в част от идентичността си, вместо нещо, което трябва да бъде скрито и неутрализирано. И когато очите ти са отворени за тези неправди, начинът, по който избереш да живееш живота си, би могъл да падне под куиър чадъра.

Фантастиката винаги е била в една или друга степен двигател на този светоглед. Жанрът се стреми да ни покаже света и човека не такива, каквито са, а каквито биха могли да бъдат… за добро или лошо. Нещо повече, този жанр нерядко е бил убежище за хора и идеи, твърде „различни“, за да бъдат приети в мейнстрийм литературата. В немалко отношения, това е може би най-куиър жанрът в човешката история. Неслучайно някои от най-легендарните символи на бунт и промяна като 1984 са написани под шапката на фантастиката.

Обобщения и анализи на куиър фантастиката като концепция и творци не са често срещани на родната сцена. България все още има път за извървяване, що се отнася до ЛГБТК обществото, и дори когато ни се предоставя шанс да се срещнем с куиър творец или произведение, този елемент от личността или творбата биват избутани на заден план и рядко са разглеждани съдържателно. Надали твърде много родни дайхард фенове знаят (или пък ги интересува), че легендарният Самюъл Дилейни е горд с хомосексуалността си и е автор на огромно количество подривна и провокативна литература – както във фантастичния жанр, така и извън него, – която никога не е била превеждана на български. Или че Джоди Фостър е щастливо женена за дама, а Джеймс Франко от години създава инди гей филми и има доста гъвкаво определение за собствената си сексуалност.

Истината е, че по темата може да се каже много, много повече, отколкото е казано до момента, и целта на предстоящата седмица ще бъде да открехнем вратата поне един-два пръста повече. Фокусът на следващите седем дена ще бъде върху куиър творци и произведения, и начините, по които те резонират със света, в който живеем.

Roland


Подхващам редакционното от колегата Роланд, пишещ от презокеанско Чикаго, в добре познатата, гореща юлска София. Юни, наричан традиционно „месец на прайда“ в чест на Стоунуолските бунтове, изтече, но сезонът на прайда продължава – през последния уикенд, например, се състоя лондонският прайд, който ознаменува 50-годишнината от декриминализацията на хомосексуалността във Великобритания. В този ред на мисли, поредната ни, трета тематична серия от текстове, която следва по петите „Жените във фантастиката“ и „Политическа фантастика“, се казва, както се досетили сами, „Куиър фантастика“. Червената нишка между трите не е трудна за проследяване, и тук нямам предвид жанровото съвпадение (което, разбира се, не е никакво съвпадение, предвид че се намираме на именно тази уеб-страница). Фантастиката, както пише Роланд, предлага способи за подхождане към света, които позволяват свобода от различен порядък. В предишните две поредици се опитахме да отдадем почит именно на тази страна на любимия жанр – като разгледахме как той празнува и обогатява представата за женския пол и като се вгледахме надълбоко как по силата на съществото си представя възможности за политически актове, за онези „Ами ако?“, които Роланд споменава по-горе.

Куиър усещането е в основата на добрата фантастика, в това ще се опитаме да ви убедим през следващата седмица (много сходен аргумент, макар и от друга гледна точка, изложих всъщност и аз в уводната ни политическа статия, както и в части от обзорната ни статия за екологична фантастика). Новата ни поредица има за основна цел да отпразнува и приветства многообразието на сексуалността във всичките ѝ форми, що се отнася до фантастиката, но имплицитно заровена някъде там отново ще бъде именно онази ядка на странното, от която тръгва изобщо поривът към фантазиране и обясняване или просто преживяване на фантастичното. (Впрочем, едва ли има по-навременна подкрепа на подобна теза от Babadook, който виждате вдясно – необичайната нова икона на гей общността, съвършен пример за откриването на куиър усещане на непредвидими места и по непредвидими начини – бел. Moridin)

Отново, няма да се стремим да изчерпваме материя, която не е избродима и по отношение на която така или иначе не се смятаме за експерти, каквото и да значи това. Просто ще се опитаме да ви потопим в поредица от текстове за впечатляващи фантастични произведения, които още повече от типичното за жанра дърпат към странното и към онова, което не се побира лесно в готови категории, към начините на (съвместен) живот, които биха могли да ни придвижат към равноправно и справедливо общество. Такова общество, което е истински свободно да преследва поривите на въображението. Нека не забравяме освен това, че колкото и подходящ съд за прогресивни идеи да е фантастиката, също толкова лесно тя служи и на съвсем не-прогресивни такива, и често го е правила и прави. С тази тематична поредица се надяваме да засилим именно онзи прогресивен неин аспект в обществения дискурс у нас.

Пожелавам ви приятно, полезно или поне предизвикателно четене, а защо не и трите наведнъж. Приветстваме всякакви включвания по темата в специалната ни форумна тема.

Random