Двадесет години!

Пиша го и пак ми се струва невероятно. Това си е цял един живот, и като се замисля повече от половината мой.

ShadowDance се роди в един горещ юлски следобед през 2000-та година. Сесията беше свършила, а не мен ми беше скучно и си играех с HTML. Опитът беше аматьорски, на шльокавица поради факта, че машината, на която се забавлявах, имаше проблем с операционната система Windows 3.11 и кирилизирането. Малко познания и много ентусиазъм. В един момент успях да вербувам Моридин и с това положих основите на митичния Екип! Последва присъединяването на още ентусиасти и ето ни днес. Двадесет години по-късно. С голям екип, обхванал няколко поколения, с едно печатно издание под шапката си и с много вяра в светлото бъдеще. Тези две десетилетия не бяха безоблачни и безпроблемни. Даже напротив. Списанието мина през няколко тежки кризи, които бяха на път да сложат преждевременно край на съществуването му. Пребори и опитоми много въображаеми и истински дракони. Води битки, участва в ожесточени спорове и дискусии, но никога не изневери на себе си. Създаде приятелства, че даже и семейства. Организира събития, конкурси и награди. Съставът се променяше, но любовта към магическото и новото остана. И ShadowDance не спря да се развива.

Едва ли днес щях да пиша тези редове, ако не бяхте Вие, нашите читатели. Вие, вашите коментари, дискусиите, които провокирате, сте горивото, което ни зарежда и дава сили да гледаме напред. Фантастичното е навсякъде около нас и е въпрос на желание и подхранване на детската любознателност, за да го забележим, прегърнем и превърнем в начин на живот. Благодарим ви, че извървяхте с нас тези 20 години! Останете с нас и занапред, най-доброто предстои!

Ян
07.07.2020

 

п.п. Не мислехте, че това е всичко, нали? Както подобава на един истински, огромен, щастлив рожден ден, ще спазим уважаваната вековна хобитска традиция и ще подарим 20 подаръка именно на вас, без които това списание нямаше да го има. Как? Четете нататък!