Автор: Джей Майкъл Стразински (Невероятния Спайдър-мен), Джос Уидън (Изумителните Х-мен), Марк Уейд и Крис Самни (Черната вдовица)

Илюстрации: Джон Ромита Младши (Невероятния Спайдър-мен), Джон Касадей (Изумителните Х-мен), Крис Самни (Черната вдовица)

Издателство: Marvel / Hachette

Формат: Твърди корици

Скъпи приятели, с голяма радост (и известно закъснение) ви съобщавам нещо, което повечето от вас вече може би знаят – с ударна сила комиксите на Марвел навлизат на българския пазар!

Ако трябва да сме честни, популярните супергерои не се появяват у нас за първи път в своя хартиен вариант. В последните години Аrtlіnе Ѕtudіоѕ издадоха няколко много интересни заглавия като Танос печели, Пазителите на галактиката: Император Куил и Спайдър-мен/Дедпул. А десетина години преди тях Глоб Трейд прокараха пътеката с поредици като Класика от Марвел: Спайдър-мен, Новите отмъстители и Изумителните Х-мен. Имало е няколко други по-скромни опита през годините, които често завършваха след два-три броя.

Новото в случая е впечатляващият мащаб на проекта. Издателите – Hachette притежават богат международен опит и подхождат към родните читатели с амбицията на успешни завоеватели. Издават комиксите в луксозни томчета с твърди корици на напълно приемливи цени за подобен формат. Освен това планът им е да не пускат по една книга на няколко месеца, а да издават нов том на всеки две седмици! Дали родните читатели ще успеят да се справят с този интензивен график и да заделят по 38 лева на месец за комикси? Предстои да разберем! Лично аз съм малко скептичен, но все пак горя от ентусиазъм и с радост ще си вземам новия том всяка втора седмица, макар да имам почти всички тези истории на английски.


ИСТОРИИТЕ

Невероятния Спайдър-мен: Завръщане към корените

Първата книжка от българската колекция на Hachette е посветена на един от най-популярните и обичани герои на Марвел, ако не и най-обичания – Спайдър-мен. Като за въведение, редакторите са подбрали първата арка от един от най-популярните рънове на героя – този на известния сценарист Джей Майкъл Стразински.

Стразински вдъхва на персонажа нов живот, като едновременно с това запазва всичко, което читателите обичат в Спайдър-мен – хумора, човешките проблеми, героизма, пъстроцветните злодеи. Арката Завръщане към корените добавя към Спайди щипка мистицъм – вярно, само щипка, но дори това е достатъчно, за да стане историята интригуваща. Питър Паркър трябва да се справи с нова заплаха от мистериозен произход, докато същевременно започва нова работа като учител в държавната гимназия, която самият той е завършил преди години. И точно по това време в града се появява странен възрастен мъж, чиито сили са особено близки до силите на самия Спайди.

Историята е достатъчно интелигентна, за да погъделичка мозъка на читателите, но едновременно с това е много интригуваща и забавна, за да ви накара да прелиствате страниците с трепет и усмивка. По мое мнение това е едно наистина страхотно въведение в комиксите за всеки човек, желаещ да разбере какво прави супергероите толкова специални!

Изумителните Х-мен: Надарени

Вторият комикс в колекцията съдържа първата арка за Х-мен на Джос Уидън (режисьор на Отмъстителите, създател на Бъфи, убийцата на вампири и Firefly). По същество тези броеве представляват рестарт на историите за мутантския отбор.

За обикновените хора, живеещи в тази измислена вселена, мутантите никога не са били обичани герои като Отмъстителите, например. Докато Отмъстителите са обожавани и дори боготворени, защото редовно спасяват света от всякакви заплахи, то мутантите и съответно Х-мен са възприемани като изроди, деформирани чудовища, отговорни за редица терористични атентати. Х-мен с години се опитват да променят тези обществени нагласи, но обикновено просто стават жертва на атаките на някой религиозен фанатик. В Надарени Скот Съмърс (Циклопа) сформира нов екип с цел да покаже на хората колко смели, героични и готини могат да бъдат всъщност мутантите. И точно когато PR инициативата му започва, става нещо непредвидено: фармацевтична компания обявява, че е открила „лек“ за мутантството и може да премахне успешно и трайно мутантския ген у всеки желаещ. Това поставя мутантите пред тежка дилема – дали да се откажат от това, което ги прави специални и да се впишат  в обществото, или пък да продължат да бъдат различни и мразени (елементи от тази история бяха адаптирани покъртително зле във филма Х-Мен: Последният сблъсък). Разцеплението в мутантската общност се наблюдава и в самия отбор – докато Циклопа и Ема Фрост, изглеждащи като перфектни модели на бельо, са остро против обсъждането на идеята, то Звяра проявява искрено любопитство към тази нова възможност.

Цялостно историята е емоционална и изключително достъпна. За да ѝ се насладите напълно обаче, няма да е лошо да имате поне някакво познание за героите – да сте гледали някои от филмите или да сте чели поне някой по-ранен комикс. Уидън прави много препратки както към ръна на Крис Клеърмонт, така и към този на Грант Морисън, но въпреки това вярвам, че историята може да бъде четена и от нови фенове.

Черната вдовица: Издирвана от Щ.И.Т.

Първоначалният план на Hachette е бил поредицата да се появи по родните щандове за вестници още през месец март и съответно трети брой да излезе в края на април – броени дни преди премиерата на филма Черната вдовица. Но заради извънредната обстановка комиксите се забавят, премиерата на филма също е отложена и планираното съгласуване така и не се осъществява.

Докато подбраните истории за Спайдър-мен и Х-мен са отпреди десетина-петнайсет години и представляват вече утвърдени фаворити на читателите, то Черната вдовица: Издирвана от Щ.И.Т. е един от най-новите комикси за Наташа (повече за ролята му в историята на героинята можете да прочетете тук). Другата съществена разлика е, че Завръщане към корените и Надарени имат отделен сценарист и отделен художник, а в Издирвана от Щ.И.Т. двамата автори работят съвместно – писателят Марк Уейд не може да рисува, но художникът Крис Самни съвсем реално е и сценарист на историята. Това прави комиксът доста по-визуален от предишните два и тук рисунките не просто допълват и завършват историята, а директно я тласкат напред. Комиксът започва с бурен екшън – реално целият първи брой представлява дълго преследване с минимално количество реплики. Читателят е хвърлен по средата на историята – мистериозната шпионка с кодово име Черната вдовица е преследвана от Щ.И.Т. – разузнавателната агенция, за която се предполага, че трябва да работи. Как се е стигнало дотук и как Черната вдовица ще успее да се измъкне от кашата, в която е попаднала, ще разберете от самия комикс.

Комиксът е страхотен – разчупен и динамичен. Спомням си, че когато излезе през 2016-а, много читатели казаха, че той може директно да се използва за сценарий на филм. Всъщност цялостната поредица на Марк Уейд и Крис Самни всъщност съдържа само две арки, така че силно се надявам след време и втората да бъде издадена у нас.


ИЗДАНИЯТА

Както отбелязах и по-горе, изданията на Hachette са луксозни. Стабилни твърди корици, качествена плътна хартия, която нито прозира, нито дава отблясъци – всичко е страхотно. Историите са придружени от редица екстри като въведение и резюме на случилото се до момента, а в края на всяка книжка има скици, допълнителни рисунки и биографии на авторите. Тесните гръбчета на книгите формират обща картина, която ще изглежда просто удивително на рафтовете ви, когато бъде завършена.

Мухата в меда е, за жалост, българското участие в изданията. Говоря, разбира, се за превода. Всяка от книгите има преводач, редактор и коректор и за мен е наистина странно как е възможно толкова много хора по веригата да оставят недогледани неща. Разбира се, случаят не е фрапантен, но просто преводът често е твърде буквален или звучи неестествено на български, което отнема много от силата на диалога. Вярвам, че грешките са по-скоро от липса на опит или дори по-вероятно прекалено къси срокове, отколкото от немарливост, но се надявам преводачите на бъдещите броеве да оглеждат внимателно текстовете си, защото в някои случаи ми се налагаше да си преведа в главата изречението на английски, за да се досетя какво точно имат предвид.

Като пример за недоглеждане, в комикса за Черната вдовица присъства репликата „Хил винаги е казвал, че си корава„, като Хил в случая е Мария Хил, известна героиня от женски пол, която дори се появява точно в този комикс! Тъпо е да присъства със сгрешен пол. Грешки има и в екстрите, примерно как в описанието на Джос Уидън пише „режисьор на Отмъстителите, който се очаква да излезе през май 2012“. Добре, но на корицата на изданието пише 2020, как може нещо ДА СЕ ОЧАКВА през 2012-та?! Имам опит с превода на международни издания от този тип, разбирам, че изискването е текстът да се запази в максимално точен и непроменен вид, но никой международен издател не би държал събития, станали ОСЕМ години преди датата на издаване, да бъдат представяни като „предстоящи“. Можеха съвсем спокойно да напишат „режисьор на Отмъстителите, който излезе по екраните през май 2012“ и да запазят целия останал текст – наистина не би било проблем.

Знам, че звуча кисело, сякаш се заяждам за дребни неща. Но просто ме е яд как тези издания могат да бъдат наистина страхотни, а вместо това се получават просто приемливи заради множество недоглеждания. Искрено се надявам работещите по предстоящите книжки да удвоят и утроят усилията си и да ни представят историите във вида, в който тези прекрасни комикси заслужават да бъдат четени.

Черната вдовица: Издирвана от Щ.И.Т все още е по будките за вестници, а от идния вторник на нейно място ще се появи Железния човек! Очаквайте ревю!