Автор: Мат Фракшън

Илюстрации: Дейвид Аджа и др.

Издателство: Marvel

Формат: 22 броя + 1 Annual

Поредицата Hawkeye, издавана оригинално от 2012 до 2015 година, е едно от особено интересните явления в супергеройските комикси. Като се има се предвид, че най-големите издателства в САЩ – Marvel и DC comics – публикуват десетки заглавия всеки месец, е напълно нормално някои поредици да са по-успешни и харесвани, а други да съществуват просто като пълнеж. Обикновено най-талантливите автори в бранша пишат за най-известните герои или отбори – за Батман, за Спайдър-мен, за Отмъстителите, за Х-мен и т.н. Но понякога се случва някой от големите таланти в това изкуство да подхване поредица за по-страничен и не чак толкова звезден персонаж и да сътвори нещо невероятно, което да се помни и уважава години наред. Такива заглавия са например Vision на Том Кинг, X-factor на Питър Дейвид, Gotham Central на Ед Брубейкър и Грег Рука, The Superior Foes of Spider-Man на Ник Спенсър. Всички тези поредици се фокусират върху второстепенни герои и изграждат страхотна история с тях. Hawkeye на Мат Фракшън и Дейвид Аджа определено попада в този списък.

В главната роля е Клинт Бартън – Хоукай (Ястребово око), като в по-голяма част от поредицата компания му прави Кейт Бишъп – млада тийнейджърка, станала известна като част от отбора Young Avengers. Това не е Клинт, когото зрителите познават от филмите – комиксовият персонаж е малко по-несъобразителен, по-голям чешит и изобщо няма жена и деца, но за сметка на това има колоритна галерия от бивши любови. Поредицата не разказва за епичните приключения на Клинт с Отмъстителите, а се фокусира върху ежедневието му и битовите му проблеми.

Още в първи брой Клинт се забърква с неприятна банда от местни мафиоти с анцузи. Сградата, в която живее, е обявена за продажба, и въпросните мафиоти и техните горили искат всички наематели да се разкарат незабавно. И докато Клинт е Отмъстител и може да живее навсякъде, то съседите му са в доста по-неприятно положение. Това кара Хоукай да се изправи срещу местната мафия и да се бори за интересите на малките хора в квартала.

Звучи ли ви познато? Концепцията „персонаж с ограничени сили става застъпник на обикновените хора и се превръща в квартален супергерой“ е точно това, което Нетфликс сериалите на Марвел искаха да бъдат. Екипът Мат Фракшън и Дейвид Аджа не е избран случайно – именно те двамата, заедно с Ед Брубейкър, преди десет-петнайсет години създадоха великата поредица The Immortal Iron Fist, която е не просто най-хубавият комикс, публикуван някога, а и едно от основните вдъхновения за марвелските сериали на Нетфликс.

Та, започвайки война с местната мафия, Клинт се забърква във все по-големи каши и скоро се оказва затънал до гушата. За щастие на помощ му идва Кейт – остроумна и забавна тийнейджърка, която също стреля перфектно с лък и също носи прозвището Хоукай. В първата част на поредицата двамата работят заедно, а от един момент пътищата им се разделят и впоследствие половината броеве са посветени на Клинт, а другата половина – на Кейт.

Сюжетът на комикса е грабващ, като историята не е разказана напълно хронологично – често броевете подскачат напред-назад из времето, връщат се да обяснят някои неща, докато въвеждат нови елементи. Това хем е доста интересно, хем е малко объркващо, но в крайна сметка резултатът е добър и комиксът определено печели от този похват. В поредицата има някои много специални броеве, в които Фракшън действително дава свобода на таланта си и сътворява много нетипични истории. Такъв е например брой 11, който е разказан изцяло от гледната точка на кучето на Клинт и печели престижната комиксова награда Eisner в категорията Best Single Issue.

Артът е дело основно на Дейвид Аджа, който рисува около половината от броевете. Макар да харесвам сценариите на Фракшън, трябва да призная, че това, което ги прави истински страхотни, са именно рисунките на Дейвид Аджа. Неговият изчистен стил е толкова подходящ за тази история, че самото разлистване на страниците ми достави огромно естетическо удоволствие. Рисунките на Аджа правят историята визуална по начин, който само комиксовото изкуство може да използва. Броевете, посветени на Кейт Бишъп, ми бяха осезаемо по-скучни и по-тромави, именно защото не бяха рисувани от него.

Комиксът има определени недостатъци – споменатото по-горе подскачане във времето наистина е малко объркващо, освен това финалът е малко претрупан и реално предпоследният брой е доста по-епичен и удовлетворящ от последния. Но въпреки това историята е интересна и нестандартна и определено си струва прочитането.

Поредицата е издавана в най-различни формати – оригиналните 22 самостоятелни броя можете да намерите в четири малки томчета с меки корици, в два големи тома с твърди корици или в един общ омнибус. Популярността на заглавието наистина осигурява богатство на алтернативите за четене, така че можете да изберете най-удобния за вас формат. За жалост Brexit рязко ограничи възможностите за поръчване на комикси от Великобритания, така че в близкото бъдеще май все по-често ще ни се налага да четем дигиталните версии.

И за финал, няма как да не добавя, че огромният успех на заглавието го превърна в източник на вдъхновение за Холивуд. По-късно тази година ще излезе сериалът Hawkeye, който ще адаптира редица елементи точно от тази поредица. В ролята на Клинт се завърща Джеръми Ренър, а Кейт ще бъде изиграна от Хейли Стенфилд! Очакваме с нетърпение!!!

Оценка: 8,5 / 10