Автор: Скот Снайдър и Джеймс Тайнион IV

Илюстрации: разнообразни

Издателство: DC comics

Формат: 26 самостоятелни броя; два тома по 300 страници

Забележка: Поредицата Batman and Robin Eternal излиза ежеседмично в периода декември 2015 – май 2016 и се състои от 26 самостоятелни броя, преиздадени по-късно в две дебели томчета с меки корици. Ностящото ревю покрива цялата поредица.

Едва ли в западните комикси има по-известен тандем от Батман и Робин. В много отношения двамата са дефиницията на конструкцията супергерой-помощник. Батман и Робин се допълват, сътрудничат си, осигуряват различни гледни точки към историята, имат забавна динамика. Неслучайно Робин присъства като фигура в повечето екранизации на комиксите за Батман – има го още в 60-арския сериал, присъства в 90-арската анимация, където ролята му нараства в по-късните сезони, после в онези два ужасни филма, дори успя да се промъкне в последната част от трилогията на Нолан, макар режисьорът да беше заявявал по-рано, че не го иска и няма да го сложи. Ала въпреки тази популярност на двойката, темата за отношенията между Батман и неговия най-популярен Робин – Дик Грейсън – не е застъпена в чак толкова много комикси, особено по-съвременни. Франк Милър ни поднесе интересна интерпретация в All-Star Batman and Robin, the Boy Wonder, Джеф Лоуб опита да покаже основите на отношенията им в Batman: Dark Victory и… с това списъкът общо взето се изчерпва.

Batman and Robin Eternal е своеобразен опит тази празнина да бъде запълнена. В интервюта авторите на комикса споделят, че с тази история искат да покажат кой е Робин, чисто като символ, какво носи той, как допълва образа на Батман и защо всъщност Батман има нужда от Робин.

Интересен е начинът, по който комиксът подхожда към тези въпроси. Причината за това е свързана с точния момент на издаване. Хронологично, действието на Batman and Robin Eternal се развива по средата на събитията от Grayson: The Superspy Omnibus. Точно по това време Дик Грейсън се изживява като секси супершпионин под прикритие, а Брус Уейн е… изгубил паметта си и не помни, че е Батман. Каква е причината за тази негова амнезия не е важна за настоящата история – този въпрос си е разгледан в самостоятелната поредица Batman на Скот Снайдър. Въпросът е, че в Batman and Robin Eternal авторите си поставят за задача да изследват отношенията между Батман и Робин, но… не могат да ползват Батман, защото той не помни, че е Батман, а Робин могат да ползват само частично, защото той има други приключения.

Смея да кажа, че създателите на поредицата успяват да се измъкнат от това положение по доста елегантен начин. Първо, за да решат проблема с Батман, те разполагат сюжетната линия в два различни времеви момента – в настоящето, където Брус Уейн присъства съвсем бегло, и в миналото, около десетина години назад, когато Дик Грейсън е все още хлапе и Батман го обучава. Така действието през цялата поредица се развива в две времена – имаме история в миналото, която е мистериозна и вълнуваща, имаме и история в настоящето, в която героите се опитват да разплетат загадката от миналото. Динамиката между двете различни линии и паралелното разгръщане на сюжетите правят четенето на комикса изключително вълнуващо и поддържат интригата.

Така авторите се справят с отсъствието на Батман. Относно полуотсъствието на Дик, сценаристите приемат още по-добра стратегия – решават да разкажат история не просто за най-стария и най-известен Робин, а за всички герои, носели прозвището Робин. Които не са малко, предвид дългата и объркана комиксова хронология, в която съществуват съвременните супергерои.

Първият Робин е Дик Грейсън – цирковият акробат, чиито родители умират трагично на сцената и когото Брус Уейн осиновява. След като пораства, Дик се отказва от това да бъде помощник, и приема псевдонима Найтуинг. Вторият Робин е Джейсън Тод – младо момче, което издъхва в ръцете на Батман, убито от Жокера. По-късно той е съживен и се връща в Готъм, но смъртта го е променила и го е превърнала в безскрупулен убиец. С много труд обаче Батман успява да го върне в правия път. Или поне частично. Третият Робин е Тим Дрейк – шестнайсетгодишен гений, който сам разкрива тайната самоличност на Батман и затова по-късно получава покана от Брус да бъде обучен и да поеме костюма на Робин. Има и други герои, като тийнейджърката Стефани Браун и младия Деймиън Уейн – незаконен син на Батман от злодейката Талия Ал-Гул. Освен това централно място в историята заема Харпър Роу – сравнително нова героиня – тийнейджърка от Готъм, която има трагично минало и носи в сърцето си огън, който не ѝ дава мира. Харпър на своя глава си прави костюм и започва да помага на Батман, понякога противно на желанията му. Всички тези деца и тийнейджъри присъстват в комикса, като тримата оригинални Робин-и и Харпър са централни.

И това е просто поразително. Batman and Robin Eternal е наистина мащабна история за всички момчета и момичета, служели някога като помощници на Брус Уейн. Тя показва какви са тези хора и защо всеки един от тях е поел по този път. Разглежда значението, което имат те за Тъмния рицар, представя мотивацията им, а освен това успява да разкаже защо самият Брус се нуждае от тези деца.

Всъщност въпросът за сираците е сред централните теми на комикса. Основната злодейка е мистериозна жена, носеща прозвището Майка, която чрез зловещи методи разбива психиката на децата, прави ги податливи на влияние, и в последствие изгражда от тях това, от което има нужда. Историята е мааалко по-сложна и по-завъртяна, но същината си е именно това – програмирането на деца за обслужване на цели. Комиксът подхожда към този въпрос интелигентно. От една страна имаме добре развита история, с изградени паралели между Батман и Майка – все пак и той тренира деца от малки, обучава ги със свои методи и ги превръща в невръстни войници, при това го е правил толкова пъти, че наистина можем да говорим за модел на поведение, а не единични случаи. От друга, историята е разказана бързо и динамично, без претенции за неземна дълбочина и сложност. Авторите ни хвърлят късчета храна за ума, дребни хапки, над които да се замислим, но не го правят по надут начин и във всеки момент осъзнават, че това е екшън история за мъже в прилепнали дрехи и няма нужда тя да предявява претенцията за особено философска и дълбокомислена.

Сюжетното развитие е изпълнено с множество загадки, мистерии и сюжетни обрати. Някои от тях са елементарни и предвидими, но други наистина разпалват въображението и карат читателя активно да гради теории и да разсъждава върху случващото се. Една от основните мистерии е какво точно е направил Батман в миналото. На всеки е пределно ясно, че Батман няма да се окаже психопат или измамник, но комиксът подхвърля различните късове информация толкова добре, че в един момент читателят сериозно се чуди докъде ще стигне всичко и наистина допуска, че е възможно историята да се окаже по-стряскаща, отколкото изглежда първоначално. Комиксът ни кара да се запитаме дали наистина знаем за тези герои това, което си мислим, че знаем. Динамиката между този въпрос и отговорите му е от основните движещи сили на поредицата и превръща Batman and Robin Eternal в нещо повече от обикновена история – превръща комиксът в изживяване.

Batman and Robin Eternal е от историите, които могат да се случат само в комиксова форма – в него има толкова пъстроцветна палитра от герои и отношения, че няма как такъв сюжет да бъде разказан в двучасов филм. Същевременно точно това богатство на комиксите ме кара да тъгувам, че филмите за Батман отказват да се възползват от този потенциал. Новите филми все по-упорито представят Батман като самотен единак, който страни от хората и живее в сенките съвсем сам, като се изключи може би мълчаливият му верен иконом. В комиксите Батман има трима доведени сина, един биологичен, още две-три доведени дъщери, страхотна братовчедка, сгодявал се е поне два пъти и просто е свързал живота си с толкова много хора, че представянето му като самотник е направо обидно.

Ако никога преди не сте чели комикс за Батман, може би това не е идеалното заглавие, от което да започнете, просто защото борави с твърде много герои, въведени в историята предварително. Но ако концепцията ви се струва интригуваща, аз лично бих ви посъветвал да дадете на поредицата шанс, дори да не познавате комиксите за Батман. Всеки герой е представен с кратки пояснителни бележки, така че да не се окажете съвсем изгубени, а сюжетът е наистина удовлетворяващ. Приятно четене!

Оценка: 9.5/10