Автор: Дерек Кюнскен

Издателство: Solaris Books

Дебютният роман на Дерек Кюнскен пренася читателя няколкостотин години напред във времето, когато човечеството е колонизирало редица звездни системи с помощта на мрежа от червейни дупки, създадена от изчезнала извънземна раса. Главният герой Белизариус е Homo Quantus – продукт на няколко поколения генно инженерство и кибернетични модификации, които му позволяват да възприема квантовите взаимодействия и заплитания и да извършва изчисления с впечатляваща скорост. Но за да може да използва в пълна степен тези умения, той трябва да изпадне в състояние на транс, при което неговата индивидуалност временно изчезва, а тялото и мозъкът му се контролират от безстрастен и обективен квантов интелект. По този начин се заобикаля основният проблем за възприемането на квантовите взаимодействия – колапсът на вълновата функция, популяризиран от парадокса с котката на Шрьодингер. Това обаче е много опасно, защото приоритет на този квантов интелект е събирането на информация и достигането до изводи, а не оцеляването на тялото, в което се намира, а това събиране на информация бързо повишава телесната температура до животозастрашаващи стойности.

Няколко години преди началото на романа Белизариус напуска общността на Homo Quantus, където събратята му се занимават основно с анализиране на най-сложните проблеми в теоретичната физика и астрономия, и се отдава на престъпна дейност. Той става елитен измамник, но след няколко години започва да се отегчава, защото с неговите способности това е доста лесно занимание. Тогава обаче получава предложение да извърши най-сложната операция в кариерата си – прекарване на флотилия от космически кораби през силно охранявана червеева дупка. За осъществяването на това ще трябва да сформира елитен екип и да надхитри всички големи играчи в тази част от Космоса.

Като структура The Quantum Magician силно напомня на класически филм за мащабен обир или измама като Бандата на Оушън. Първо идва неустоимото предложение за големия удар, следват планирането, събирането на екипа и накрая изпълнението, в хода на което естествено има предателства и обрати. Пренасянето на тази класическа схема в научнофантастичен сетинг от една страна я прави по-оригинална и свежа, а и използването на квантови калкулации и червееви дупки за постигането на успеха на операцията прави нещата доста по-интересни. От друга страна обаче това, че действието са развива толкова напред в бъдещето, често прави невъзможно да се прецени дали схемите и триковете, използвани от главните герои, са наистина хитроумно измислени, или успяват, понеже противниците им глупашки не желаят да се възползват от наличните технологични опции. Но за мен това не беше особен проблем. Като цяло сюжетът е добре развит, темпото на действие е стабилно и има достатъчно хитри планове и трикове за любителите на умните измами. Обратите не са особено изненадващи, но това не е и целта на автора.

Друг плюс е, че The Quantum Magician предлага сериозни дози sense of wonder. Описанията на действията на главния герой по време на квантовата треска, в която изпада, са завладяващи. Идеята за Homo Quantus е страхотна. Колко научно достоверни са описанията на квантовите манипулации, не се чувствам компетентен да преценя, понеже познанията ми в квантовата механика са минимални. Но и да не са достоверни, това не е особен проблем, понеже романът няма амбиции да е особено твърда фантастика. А и когато червеевите дупки, чието съществуване все още не е доказано, са основен елемент от сюжета, няма как да очакваме стопроцентова научна достоверност. За разлика от други творби на подобна тематика тук читателят няма нужда от задълбочени познания по квантова механика, за да разбере какво се случва и защо.

Интересна част в сетинга на романа са Homo Pupa – друг създаден чрез генно инженерство човешки подвид, отличаващ се с ръст наполовина от нормалния за хората и със заложена дълбока нужда да обожествяват създателите си и да са в близост до тях. Страничната сюжетна линия, разглеждаща техните религиозни практики и взаимоотношенията със създателите им, е една от най-силните в романа. Тя предлага редица доста интересни разсъждения на тема същността на религиозната вяра, като това е интегрирано много добре в основния сюжет.

Като цяло светът на The Quantum Magician е един от най-интересните, на които съм попадал в научнофантастичен роман напоследък. Освен вече описаните елементи е налице и доста заплетена политическа ситуация с няколко доминиращи политически формации и редица по-малки такива. Съперничеството между тях е описано много добре и въобще целият сетинг има убедителност и плътност, рядко срещана в дебютен роман. Несъмнено за това е помогнал и фактът, че преди да напише романа Кюнскен вече е публикувал няколко разказа, развиващи се по-рано в хронологията на този свят.

Що се отнася до героите, Белизариус е единственият, развит в по-голяма дълбочина. Авторът постепенно разкрива причините за това той да се посвети на престъпна дейност, а заложеният в него дълбок стремеж към набиране на нови знания е представен много добре. Другите герои са по-схематично представени, и на моменти Кюнскен прекалява с използването на клиширан хумор при някои от тях. Въпреки това е успял да им даде достатъчно индивидуалност и да ме накара да им симпатизирам и да стискам палци за успеха им по време на премеждията им, което е най-важното за подобен род роман.

По отношение на стила останах със смесени чувства. От една страна, като за първи роман авторът се справя доста добре в това отношение, а и няма нищо, което може да се определи като посредствено. От друга страна, има моменти, в които ми се искаше да демонстрира повече въображение и смелост при подбора на думите, особено при описанията и диалозите, и те да придобият по-голяма индивидуалност в стилистично отношение.

Романът има съвсем приличен завършек, но и сериозен потенциал за продължения и spin-off творби в същия свят. Добрата новина е, че следващата част The Quantum Garden е вече написана и ще бъде издадена тази есен, а авторът планира и прикуъли. Препоръчвам на всички фенове на фантастиката, които търсят комбинация от увлекателен сюжет с оригинални научнофантастични идеи и добре развит сетинг. The Quantum Magician няма да ви омагьоса с бляскав стил, но всичко останало в книгата е на високо ниво.

Оценка: 8/10