Автор: Марта Уелс

Издателство: Tor.com

Цена: $16.99-17.99

1. All Systems Red (2017)

2. Artificial Condition (2018)

3. Rogue Protocol (2018)

4. Exit Strategy (2018)


The Murderbot Diaries е странна поредица за ревюиране. Четирите повести* за Изкуствения Интелект SecUnit (прякор: Murderbot) могат да бъдат четени като приятни екшън истории за корпоративен шпионаж в дистопична космическа опера. И в тази си роля, те са абсолютна прелест. Но историята на Мърдърбот е много по-дълбока от това и именно тази дълбочина е причината това да са може би най-хвалените и успешни повести в жанра за последното десетилетие.

Марта Уелс е основно фентъзи автор, позната на българския читател от древното минало, когато Бард издадоха Крадецът и магьосникът (интересен превод на Death of the Necromancer – самостоятелно четиво в една от двете фентъзи вселени, в които тя пише). Уелс е, също така, един от онези ветерани, които са в жанра от доста години и са минавали през множество различни „версии“ на кариерата си, а All Systems Red е първата ѝ оригинална научна фантастика*. Повестта спечели двете престижни награди в категорията си, Хюго и Небюла, а продълженията ѝ излязоха накуп година по-късно.

В този период всички в бранша говореха за All Systems Red с възторг, но когато я прочетох, останах всъщност умерено разочарован. Отне ми повече от година да подхвана втората част, и чак тогава схванах. А проблемът дори не беше в повестта, просто аз бях останал с напълно погрешни очаквания заради начина, по който хората говорят за поредицата. Което ме връща към началото на ревюто: The Murderbot Diaries е странна поредица за ревюиране. След малко ще стане съвсем ясно какво имам предвид.

В неопределено бъдеще галактиката е населена от човешки общности, живеещи по планети и космически станции, свързани с червееви дупки. В политическо отношение тези общности са определяни като „корпоративни и не-корпоративни правителства“. Една огромна част от хората в космоса живеят буквално в корпорации и съответно всичко е подчинено на печалба, шпионаж и патенти. Печалбарството и спестяването на разходи са изведени до висша ценност, много по-важна от човешкия живот. Което пък означава, че идеите, знанието и информацията са най-ценната валута, с която хората разполагат.

Съответно извличането и опазването на информация – било то чрез пътуване до непозната планета, разследване на отдалечена космическа станция или дори бизнес среща насред корпоративен град – трябва да бъде обезпечено от застрахователна компания. И именно тук на сцената се появяват SecUnits. Изкуствени Интелекти, чиито тела са механични рамки с клонирани органични компоненти, под контрола на управляващ модул, който гарантира покорство, тези машини са зловещи убийци, чиято единствена функция е да опазят клиентите си и да неутрализират всичко, което би ги застрашило.

Само че този SecUnit е хакнал модула си и може да го игнорира. Историята на човечеството е пълна с примери и предупреждения за подобни ситуации, които свършват с безконтролно клане на всичко живо наоколо. Но Мърдърбот предпочита да си върши работата както винаги и използва новата си свобода да даунлоудва терабайти сапунени опери от всяка локация, където се озове, и да си ги гледа в свободното време. Докато една мисия не отива тотално в джаза, запращайки го по път, който води не само до много, много експлозии, но и до себеоткриване.

Първоначално тази поредица ми беше рекламирана като „Мърдърботът е много саркастичен и забавен“. И той е доволно саркастичен и забавен, но това е по-скоро повърхностен анализ на качествата, които правят The Murderbot Diaries стойностно четиво. На първо място, светостроенето е епохално. Корпоративната вселена е доволно близка до тази на Пришълец, ако въпросната беше измислена в настоящето. Всичко може да бъде купено и продадено, всеки бива следен (на практика всяка организация би трябвало да се нарича „Datamine Inc“) и всичко се разрешава най-лесно с картечници. И както бихме очаквали от всеки модерен киберпънк, действието се развива едновременно в реалния свят и на няколко паралелни виртуални нива. Фактът, че главният герой е ИИ, ни дава уникален поглед върху компютърните системи, които едновременно защитават и контролират създателите си.

Но това не е най-ценният аспект на The Murderbot Diaries. В тъканта на четирите екшън повести (и може би тук е добър момент да споделя, че макар и самостоятелни, те формират една голяма история), Марта Уелс вплита изключително нюансирано и изненадващо емоционално описание на създание, което е предвидено да страда по дизайн. Буквално. Единственият начин SecUnits да са достатъчно добри в работата си, е да имат толкова високо ниво на интелект, че осъзнаването на това какъв живот живеят неминуемо ги води до маниакална депресия и един куп други умствени заболявания. Сухият сарказъм и понякога глуповатото поведение на Мърдърбот маскират патологичен страх от физически контакт, дисоциативно разстройство, депресивност, постоянна тревожност. Нещо повече – това е свръхинтелигентно създание, което никога не е живяло без тези елементи от психиката си, и съответно търсенето на по-добър живот и дори цел за въпросния, е процес едновременно вълнуващ и сърцераздирателен за читателя. Изолацията от околните – била тя физическа или емоционална – винаги е част от повествованието. Мърдърбот дори няма пол, което е още едно ниво на разделение от повечето човешки същества около него.

Важно ми е да не ви оставя с погрешно впечатление. The Murderbot Diaries не са някаква депресивна драма. „Пътешествието към себеоткриване“ води героя на повестите в постоянни ситуации на живот и смърт, корпоративен шпионаж и престрелки. Да не говорим за безбройните неимоверно глупави хора, които се чудят как да се вкарат в смъртоносни обстоятелства и само му създават работа. Поредицата е изпълнена с хумор, остроумни диалози и страхотно светостроене, а при все сериозните и по-дълбоки моменти, гледната точка на Мърдърбот обикновено е много забавна. Както вече казах, четирите истории сформират една обща линия с начало, среда и край, което носи сигурно удовлетворение. Впрочем, препоръчвам ако подхванете първата, да сте готови да зачетете втората веднага, защото именно там си проличават по-интересните теми.

Та в случай, че не е станало ясно, горещо препоръчвам The Murderbot Diaries. Тези четири томчета съдържат всичко, което човек може да иска от фантастичния жанр – вълнуваща история, качествени идеи, страхотна вселена, великолепен главен герой, емоционална и психологическа дълбочина, хумор и екшън. А като свършите с повестите и спрете да ми благодарите за препоръката, ви очаква предстоящият пълнокръвен роман-продължение, Network Effect, който излиза през Май. Не знам за вас, но аз нямам търпение!

Оценка: 10/10