Автор: Касандра Клеър

Издателство: Ибис

Цена: 14,90 - 16,90 лв.

След материала ми за първата трилогия на Реликвите на смъртните дойде време и за втория цикъл на Касандра Клеър в света на Ловците на сенки. Въпреки че като хронология на написване следва РеликвитеАдските устройства всъщност е ситуирана в миналото – и по-точно Лондон в средата на 19-ти век. (Ако искате да се ориентирате в множеството трилогии и отделни истории в този свят, вижте карето в края, което присъства и в предишния материал). Това означава ново място, нови герои, нови опасности, но и достатъчно познати елементи, за да знае читателят, че се намира в същия свят, където един ден ще се родят Клери, Джейс, Саймън и останалите персонажи от Реликвите на смъртните.

Шестнадесетгодишната Теса Грей пристига в Англия от Ню Йорк по покана на брат си Нейт след смъртта на леля им. Вместо от Нейт обаче, тя е посрещната от две странни жени, които я пленяват и я заключват в злокобно имение. След поредица от мъчения и брутални „уроци“ Теса осъзнава, че всъщност не е човек, а магическо същество, способно да се превърне във всекиго, не само като външност, но и до степен да може да придобие спомените и личността им. И което е по-лошо, пленителките ѝ всъщност я подготвят за насилствен брак с мистериозния си работодател, наричан просто „Магистъра“.

Не след дълго тя е спасена от странен младеж на име Уил Херондейл. Уил не е точно човек – той е Нефилим, един от Ловците на сенки, чийто живот е посветен на невидимата за обикновените хора война с демоните и поддържането на баланса между човешкия свят и този на сенчестите създания. Въпреки че Теса не е целта на мисията му, той я спасява от затвора и я води със себе си в Лондонския институт, където са останалите Ловци на сенки – водачката Шарлот, съпругът ѝ Хенри, младият Джеймс (Джем) Карстерс и други колоритни образи. Те решават да помогнат на Теса да разбере какво представлява и защо Магистъра иска да се докопа до нея, до голяма степен и заради появата на странни нападатели, изградени от метал, часовникови механизми и (може би) демонична енергия.

Адските устройства има доста по-тежък фокус върху романса, отколкото първата трилогия на Клеър. Докато Реликвите на смъртните е по-скоро приключенска история с романтичен елемент, тук всичко е прекарано през призмата на странния любовен триъгълник между Теса, Уил и Джем. Ситуацията е допълнително усложнена от факта, че Уил и Джем са парабатаи – тоест имат магическа връзка, която ги прави нещо повече от кръвни братя (такива са Джейс и Алек в Реликвите, макар и там това да има много малко влияние върху историята) – както и от това, че Уил се държи като социопатично чудовище с всички около себе си, поради причини, които дълго време остават мистерия.

Избирателните предразсъдъци на Ловците на сенки

Теса Грей е много впечатлена от факта, че Лондонският институт е ръководен от жена, че жените Нефилими също се бият и че дори са способни да носят панталони. И наистина, за нравите на Викторианска Англия това са невероятно прогресивни неща. Касандра Клеър още в предишните си книги опита да демонстрира, че Ловците на сенки не страдат от много от човешките предразсъдъци, защото борбата, която водят, е много по-важна и им дава по-добра перспектива върху това какво трябва да бъде приоритет и какво не.

Уви, този идеал е безкрайно селективен и в Адските устройства противоречи буквално сам със себе си. Още от Реликвите знаем, че по някаква причина Нефилимите са хомофоби (нещо, което подозирам ще бъде изритано под масата в по-нови книги, предвид епохата, в която е писана Град на кости спрямо днешните тенденции по въпроса в Щатите), но с развитието на втората трилогия всякаква концепция за равноправие между половете, която Клеър се е опитала да изгради в началото, бива разстреляна от упор в безсмислени странични сюжетни линии, където всички освен Шарлот – водачката на Лондонския институт – са мъже, всеки от които е НЕВЪОБРАЗИМ сексист, който по някакъв начин съумява да направи типичните за периода нрави да изглеждат като тотална егалитарна утопия.

С развитието на трилогията това ретроградно отношение има все по-силно влияние върху основната история, което тотално подрива иначе добронамерената идея на Клеър, че нейните Ловци на сенки са по някакъв начин по-прогресивни от простосмъртните хора и са необременени от техните предразсъдъци. И предвид интересните и всъщност много напредничави романтични идеи, с които авторката борави, особено в по-късните си произведения, това изглежда като напълно случаен дефект от лошо сюжетостроене.

Тъй като се фокусира много повече върху взаимоотношенията между героите, Адските устройства има и по-голяма отговорност да изгради добри такива. Персонажите бяха един от силните елементи на първата трилогия на Клеър, но тук на моменти амбицията ѝ да стигне по-надълбоко във връзките помежду им води до някои нежелани и проблемни ефекти. В първата книга – Ангел с часовников механизъм – страничните герои на практика не съществуват. Уил, Теса и частично Джем са единствените, които получават каквото и да е развитие или дълбочина. В следващите две части – Принц с часовников механизъм и Принцеса с часовников механизъм – нещата се подобряват, но не за всеки. Шарлот например е много неприятен провал, защото това трябва да е страничният персонаж, на когото всички главни герои се уповават, който носи стабилност, сила и мъдрост в правилните моменти. Но причините те да го правят винаги ни биват казани от други хора, вместо показани в текста на книгата. От начало до край, Шарлот е несигурна, с комплекс за малоценност, кърши ръце самосъжалително и като цяло напълно оправдава сексизма на „лошите“ Нефилими, които ѝ нямат доверие да ръководи Института. Тя никога не действа първа, а само реагира на проблемите, които Клеър хвърля в лицето ѝ.

Следващата ми критика е към любовния триъгълник. Държа да подчертая, че Клеър си е поставила нелеката задача да създаде полиаморна връзка, което особено по времето на писането на книгите (2010-2013 г.) далеч не е било лесно с целеви читатели, голяма част от които откровено изпитват неприязън към алтернативни концепции. И в немалко отношения тя успява да постигне целите си, но в тези, в които се проваля, създава проблеми, които правят Адските устройства едновременно дразнещи и предвидими. Динамиката между героите варира между автентична емоция и насилен YA романс „защото трябва“. Ако искате да прочетете малко по-подробния ми анализ по темата, вижте карето долу, но предупреждавам, че съдържа спойлери.

Любовта и стереотипите

Young Adult жанрът, като всеки друг, има своите клишета. Например типът момче, в което главната героиня „трябва“ да се влюби. Независимо дали си говорим за Едуард от Здрач, или за Джейс от Реликвите на смъртните, любовният интерес често е „опасен“, „лошо момче“, „страдащ“ по някаква неясна причина и други такива. Добрият свестен пич рядко намазва нещо повече от приятелство или героична саможертва, защото маркетинговите проучвания знаят, че основната читателска аудитория не иска добър свестен пич, а опасен психар, който по невъобразими причини е влюбен в теб, но с всички останали е непоносим.

Но тук идва и проблемът на романтичната ситуация в Адските устройства. Докато Джейс беше нагло келеме, което компенсираше в множество отношения с доброта и отдаденост, Уил Херондейл започва ролята си в трилогията без никакви добри качества. Той е нагъл, груб, жесток, често агресивен и тотално хаотичен. Той отблъсква нарочно всички около себе си и Теса в нито един момент няма добра причина да развие интерес към него. До момента, в който читателят разбере какъв му е проблемът, е минала книга и половина и образът му си остава неприятен прекалено дълго, колкото и да се променя впоследствие. И което е по-важно – до този момент Теса би следвало също да е развила подобна неприязън, вместо латентна любов.

На този фон имаме Джем Карстерс. Джем е съвършен във всяко отношение, в което Уил се проваля. Той е умен, чувствителен, винаги умерен и спокоен… Но Клеър бързо ни дава сигнали, че той е „недостатъчен“ на тематично ниво. Джем страда от зависимост към демоничен наркотик, който ще го убие до няколко месеца. Джем е безкрайно крехък, често болнав и нуждаещ се от постоянно обгрижване. Той е тежест, при все прекрасността си, което казва на читателя „не бой се, тя все пак ще приключи историята с Уил“.

Чест прави на авторката, че в крайна сметка развива сюжета по неочакван начин в това отношение, но лично за мен беше силно разочароващо, че две от трите страни на триъгълника са изкуствено насилени в противоположни посоки – Уил не би трябвало изобщо да бъде любовен интерес, а Джем е натикан в роля, която не му позволява да спечели. Съответно интересът на Теса към него винаги бие на жалост, а персонажът всъщност има достатъчно качества, за да не заслужава подобна трактовка.

Освен от любовните драми на Теса трилогията страда и от дразнещия синдром на това всички герои постоянно да тълкуват всяка чужда реакция като явно доказателство, че човекът, в когото са влюбени, ги мрази, дори след месеци на интензивно флиртуване или когато вече са във връзка. И тъй като на практика всички герои в книгите са в някаква форма на загаджване, това се случва на всяка втора страница и ми късаше нервите.

Адските устройства понакуцва и в сюжетно отношение. Също като в Реликвите на смъртните, Клеър слага доста баласт в книгите си. Но тъй като първата трилогия беше основно приключения и екшън, там действието все пак се движеше сравнително бързо. Тук историята поначало не е зад кормилото, което значи, че развлачването и емоционалните драми са много по-тежки. Съответно читателят бързо усеща, че в трите книги всъщност няма кой знае колко сюжет и повечето събития не са особено важни за развитието на историята. От която по-стегнат и елегантен автор можеше лесно да направи една голяма тухла, вместо три средни тухли. Така можеха и да ни бъдат спестени НАД СТОТЕ СТРАНИЦИ завършек, който бавно, развлачено и разточено развива събитията след финала в такъв болезнен детайл, че имах нуждата да навия книгата на руло и да си я натикам в гърлото*.

Вторият проблем на историята е злодеят. Ангел с часовников механизъм разчита на интригата кой е Магистъра. Веднъж научим ли обаче, в остатъка от трилогията той става доста безинтересен образ, който дори не се появява във втората книга. Валънтайн също беше зле развит противник в Реликвите на смъртните, така че се надявах Клеър да положи повече усилие този път, но уви, случаят не само не е такъв, но в добавка към лошите злодейски качества от предишната трилогия, тук има и гнусен изнасилвачески елемент, който така и не бива разрешен или дори коментиран адекватно от авторката.

Последният ми проблем със сюжета е самата Теса. Мистерията около това какво магическо същество е тя и какви са целите на Магистъра, свързани с нея, са основен движещ фактор в сюжета на Адските устройства. Способността ѝ да се превръща в други хора обаче чупи баланса на силите по начин, който принуждава Клеър да намира отново и отново начини тя да не може да я използва или буквално да я забравя. Това е структурен дефект: трудно е да измислиш твърде много сюжетни проблеми, които да не могат да се разрешат от това да се превърнеш в правилния човек, който да има знанието и спомените, които ти трябват. А най-тъжното е, че когато най-накрая научаваме истината за Теса и как тя е част от плана на Магистъра, това така и не оправдава решението силите ѝ да са толкова сюжетно проблемни. Клеър е трябвало да се поучи малко от Брандън Сандерсън и неговите правила за създаването на магически системи

Което ме води и до светостроенето. Ловците на сенки е вселена, която, бидейки нашата, няма нужда от кой знае какво измислячество. Това, от което има нужда, са демони, магически създания и битки. Уви, и тук Адските устройства не се справя идеално. Демони в трилогията на практика няма, с няколко изключения. В нито един момент не виждаме Ловците на сенки да… сещате се… ловят сенки. Магическите създания също ги е хванала сравнителната липса, което прави света като цяло да изглежда твърде нормален. А това никак не върши работа на Клеър, защото ако тя не е добра в нещо, то е атмосферата на местата, които описва. Също както Ню Йорк в Реликвите нямаше грам нюйоркска атмосфера, и този Викториански Лондон е не по-малко безличен. Всъщност, ако изключим липсата на някои модерни удобства и технологии и малко по-високия процент говорене за рокли, на практика нищо в трилогията не крещи 19-ти век.

Това ревю е доста негативно, затова ще завърша с нещото, което наистина ми хареса в Адските устройства, а именно – неромантичните емоционални моменти. Касандра Клеър е добър автор и според всякакви мнения, на които съм попадал, това е най-слабата ѝ поредица. Но и в двете трилогии, които съм чел от нея на този етап, усещането ми е за писател, който иска да пише за силна емпатия, а вместо това се чувства затворен в капана на жанр, който изисква силна романтика. Най-добре написаните сцени в тези три книги са моментите, в които някой проявява доброта към някой друг, помага без очаквания, защитава някой от неправда. Моментите на съпричастност, на съчувствие или възхищение.

И, в рязък контраст с горното – секс сцените. Касандра Клеър може да пише наистина добри секс сцени. Ти да видиш…

В крайна сметка, препоръката ми за Адските устройства ще бъде сходна с тази за Реликвите на смъртните. Ако знаете какво да очаквате от тази поредица, то вероятно ще получите точно това. Историята фокусира върху романс и развитие на герои, вместо сюжет и действие, но ако търсите именно такъв тип четене, Клеър развива нелоша полиаморна динамика, каквато няма да видите във всяка втора книга. За мен трилогията е по-слаба от предната, но достатъчно добра, за да имам намерение (след дълга пауза) да продължа със следващите книги на авторката.

Поредици за Нефилимите

Светът на Касандра Клеър съществува вече дванадесет години, и за този период тя е написала солидно количество книги в него, повечето от които сама, но няколко – в съавторство. Те не са директни продължения една на друга, така че реших да ви предложа разбивка, в случай че ви е интересно. Има няколко начина, по които можете да ги четете:

 1. По реда, който авторката предпочита (в който ги чета и аз, и в който ще ги изредя по-долу).
 2. В хронологичен ред на написването (но кому е нужна тази простотия?!).
 3. В хронологичен ред на света (защото някои книги и разкази са ситуирани в миналото).
 4. Във вътрешния ред на отделните сюжетни линии (т.е. всички книги, в които даден персонаж е главен герой).

Ето ги и поредиците. Всички книги, които са издадени на български, са с преводните си заглавия:

 1. Реликвите на смъртните (Първа трилогия)
  1. Град от кости
  2. Град от пепел
  3. Град от стъкло
 2. Адски устройства (Действието се развива в Лондон, в средата на 19-ти век, с други главни герои)
  1. Ангел с часовников механизъм
  2. Принц с часовников механизъм
  3. Принцеса с часовников механизъм
 3. Реликвите на смъртните (Втора трилогия)
  1. Град на паднали ангели
  2. Град на изгубени души
  3. Град на небесен огън
 4. Хрониките на Магнус Бейн (сборник с разкази, обхващащи 400-те години живот на магьосника)
 5. The Shadowhunter’s Codex (енциклопедия за света на Нефилимите, спомената за пръв път в Адски устройства)
 6. История от академията за Ловци на сенки (сборник с разкази, посветени на… академията за Ловци на сенки)
 7. Тъмни съзаклятия (трилогия, следваща второстепенни герои от втората трилогия за Реликвите на смъртните, пет години по-късно)
  1. Лейди Полунощ
  2. Повелител на сенките
  3. Кралица на въздух и мрак
 8. The Eldest Curses (нова трилогия за приключенията на Алек Лайтууд и Магнус Бейн, чиято първа част излезе току що)
  1. The Red Scrolls of Magic
 9. Ghosts of the Shadow Market (сборник разкази, който ще излезе на 4 юни, 2019 г.)
 10. The Last Hours (нова трилогия в Лондон, в началото на 20-ти век, предполагаемо продължение на Адски устройства)
  1. Chain of Gold (март, 2020 г.)

Оценка: 6/10