Автор: Брандън Сандерсън

Издателство: Dragonsteel

Цена: $20

Каироминас е владетелят, покорил целия свят. Бог-Император на Алорниа, Пазител на Седемнадесетте Фенера, Убиеца на Галдромет.

Той е, също така, мозък в буркан и неговият свят е симулация.

В далечното бъдеще човечеството се е пренесло в дигитални реалности, където всеки индивид има на свое разположение цял свят, населен с цивилизации от симулирани хора и пригоден към оформящата се личност на новороденото съзнание. Тези светове са пълни с препятствия и изпитания, заложени от мистериозните пазители на тази система – малцината хора, живеещи във физическия свят и грижещи се за трилионите безтелесни човеци. И съответно всеки истински човек е господар на света.

Но Кай е изправен пред изпитание, с което досега не се е сблъсквал. Изпитание, което могъщите му магически сили не могат да победят. Изпитание, което е дори по-плашещо от неговия смъртен враг Мелхи, повелител на роботи и майстор-хакер от съседен свят.

Кай трябва да посети неутрална реалност, в която пазителите на човечеството очакват той да отиде на първа среща с жена, избрана от съветниците му. На теория, тя трябва да завърши със секс. По някаква причина физическият свят настоява размножаването на вида да включва интимност във виртуалните светове и това е единствената повеля, която Бог-Императорът не може да откаже. Но ако властелинът на света е нечий роб, колко реални са постиженията му?

Perfect State е интересна повест. Сандерсън си е поставил за цел да конструира реалност, в която ужасът на Матрицата е заменен от обективно функционална система, която човечеството е избрало само и от която повечето хора са доволни. При все личностната криза на Кай, самият той обича живота, който живее, и счита личността си за напълно реално постижение – макар че измислените приключения, довели до развитието ѝ, може би са били по-безопасни за него, отколкото е осъзнавал.

Повестта, разбира се, съдържа множество обрати и различни гледни точки, пласирани чрез жената, с която Кай трябва да отиде на среща. Софи идва от реалност, подобна на нашия 20 век, но още по-регресивна – това трябва да я вдъхнови да се превърне в борец за човешките права. След пет мандата като президент на световното правителство тя абдикира, отива в съседен свят и се връща с фантастична технология, с чиято помощ започва глобална гражданска война. За нея цялата виртуална реалност е измама и тя иска да открие предизвикателства, които не са планирани предварително или контролирани от надзирателите ѝ във физическия свят.

Perfect State е разкошно и кратко четиво (едва 87 страници в хартиеното издание), което задава интересни въпроси за свободната воля, способността да направиш избор и доколко реални са резултатите от него, ако залозите не са истински. Струва си да се отбележи, че Сандерсън е написал епилог, който после е отрязал (но е наличен на сайта му), защото поставя историята в различен контекст от желания от него. В публикуваната си форма, повестта разглежда зададените въпроси, без да им дава финален отговор, независимо от преживяванията на Кай.

За финал, трябва да предупредя, че ако искате да се сдобиете с Perfect State в хартиена форма, единствените издания са отдавна изчерпан колекционерски бокс сет от Subterranean Press (където е комбинирана с феноменалната Cosmere повест Shadows For Silence in the Forests of Hell) и малък хардкавър, публикуван от самия Сандерсън и наличен на сайта му, чиято обратна страна е отново преждеспоменатата Shadows… Дали историята си заслужава парите, не мога да преценя, защото колекционирам всичко негово. Но определено си заслужава четенето.

Оценка: 8.5/10