Автор: Марта Уелс

Издателство: Tor.com

Цена: $26.99

Ако си спомняте материала ми отпреди няколко месеца, знаете, че обожавам Мърдърбот! Депресивното, тревожно, аутистично, дисоциативно, асексуално, безполово ИИ с афинитет към сапунени опери е един от най-брилянтните и човешки образи в модерната фантастика. Четирите повести, оформящи първия арк на историята на SecUnit, са абсолютен разкош и еталон за качествен корпоративен шпионаж, киберпънк и дистопично-сатирична военна фантастика.

 ВНИМАНИЕ! Този материал ще съдържа някои малки спойлери за предишните части.

Макар и официално да се брои за „книга пета“ от поредицата, Network Effect е по-скоро начало на нов арк. Мърдърбот живее на планетата Preservation, извън досега на корпорациите, които искат да го заловят. Когато Доктор Менса го наема да защити извънпланетно проучване, това е шанс и за двамата да се научат отново да живеят един без друг след събитията от Exit Strategy. Но на връщане от мисията корабът на Мърдърбот е атакуван и половината му екипаж – включително роднини на самата Менса – е взет в плен.

И което е още по-лошо – агресорът е добре познатият ни ART* от Artificial Condition. Сега Мърдърбот трябва не само да ги спаси, но и да разкрие какво се е случило с при… с познатия му ИИ. И това е особено трудно, когато същевременно трябва да се справя с нервен срив и ЕМОЦИИ.

Network Effect е доста по-амбициозна от предишните части. Историята се развива в множество посоки – от извънземни останки, през разследване на ИИ идентичността, та до екстремната нескопосаност на ботове, които се опитват да стоплят как функционира приятелството. По някакъв начин Мърдърбот съумява да е едновременно все същият невротичен аутист, но и да се развие неимоверно в процеса на четене. Романът дори ни предлага гледна точка на втори SecUnit, демонстрирайки колко уникални са всички представители на този животински вид.

Началото е малко тромаво. Първата третина включва твърде много сканиране на коридори и надиграване с дронове, докато Мърдърбот се опитва да разбере какво се е случило на борда на ART. Но Network Effect се отсрамва почти веднага с интересни мистерии, комплексна история и великолепен екшън. Когато целият каст е на линия, разкритията почват да валят и книгата не само достига, но и с лекота надминава нивото на останалите части от поредицата.

На този етап имам пълно доверие на Марта Уелс. Всяка нова Murderbot история е не само напълно самостоятелно и завършено приключение, но е и част от развитието на многопластов и уникален герой. Ако още не сте се запознали с идиосинкратичния SecUnit, просто не ми е ясно какво точно правите с живота си. Ако пък сте чели предишните книги и се чудите има ли смисъл да почвате тази, отговорът е безапелационно ДА.

Оценка: 9/10