Автор: Робърт Джаксън Бенет

Издателство: Crown

Голям, мръсен, мрачен град. Млада крадла се промъква из миризливите канали и ловко избягва стражи, носещи омагьосани оръжия…

Foundryside, първата книга от новата трилогия на Робърт Джаксън Бенет, е стиймпънк, умело замаскиран като фентъзи. Магия съществува, но тя не се владее от магьосници, а се прилага директно върху обикновени предмети, които изпълняват функциите на машинариите в традиционния стиймпънк. Благодарение на това, градът държава Теване е в разгара на своеобразна индустриална революция, наред със съпътстващите я огромно социално неравенство, колониализъм и стремеж към печалби.

В този свят е принудена да оцелява главната героиня Санчия – момиче с необичайната дарба да усеща предмети. Достатъчно е да сложи ръка върху стена и камъните ще ѝ разкажат за всичките си слаби места и тайни проходи. Няма ключалка, която да не ѝ сподели как точно да бъде отключена. Санчия си е изградила слава на най-добрия крадец в града и е на път да осъществи най-големия удар в живота си. Както си му е редът – този удар ще постави в ръцете ѝ предмет, способен да промени целия свят.

Историята, която обобщих горе, не е нещо невиждано. Там, където книгата блести, е внимателно изграденият свят. Теване е останка от древна империя, в която хората са владеели божествени сили. Последвал катаклизъм, а хилядолетия по-късно хората преоткрили артефактите на древните. От тях научили за специален език, способен да убеждава предмети в удобна за собственика им реалност. Едно колело само по себе си не прави нищо, но ако бъде убедено, че се намира на наклон, то ще започне да се търкаля. Един меч може да бъде убеден, че е много по-тежък, отколкото е, и да причини много по-тежки рани. Тези открития са причината само за десетилетия Теване от малък град държава да се превърне в глобална сила – робовладелска колониална държава, водена от няколко търговски фамилии, които си споделят монопола върху изписването на предмети. Самият град се подчинява на един-единствен закон – никаква открита война между търговските домове, зад чиито стени болшинството от гражданите живеят в разкош – платен с безмерно човешко страдание в плантациите и колониите на Теване. Извън стените се намира гетото – така наречените Commons, където хората оцеляват както могат, в мръсотия, беззаконие и смазваща престъпност.

Бенет е положил много усилия, за да развие централната концепция за омагьосването на предмети, неслучайно, тъй като върху тази механика се крепи цялата книга. Справил се е блестящо. Има правила как точно може да се промени реалността на един предмет, като най-важното е, че промяната не може да нарушава законите на физиката. Всяко тяло има маса, има гравитация, запазване на момента и куп други характеристики, които могат да бъдат изменяни. Проблемът е, че учените на Теване не знаят какво правят, защото не са наясно с тези природни закони. Разбират, че нещо ги притегля към земята, но през ум не би им минало, че всяко тяло притежава гравитация, не само планетата на която се намират. Книгата е пълна с примери за провалени експерименти с катастрофални резултати, чудесен метод за опознаване на магическата система, без да изглежда изкуствено или натрапчиво. Освен това, тази концепция дава и теми за размисъл. От една страна е социалния коментар – какво се получава, когато група хора придобие технология, даваща ѝ предимство пред останалите? Отговорът е колониализъм, експлоатация и огромно социално неравенство. От друга страна спецификата на тази технология – ограничена промяна на реалността – повдига въпроси за същноста на тази реалност. Изписването на страници и страници с инструкции, които определят поведението на даден предмет силно напомня програмен код. Tомовете с инструкции са търговска тайна, а низвергнати от домовете учени работят на черния пазар и обменят помежду си изречения – отворен код, един вид. Погледнато от този ъгъл, светът силно напомня на симулация, чиито обитатели са успяли да зърнат частица от управляващата я логика и непохватно се опитват да я манипулират.

Санчия е интересен персонаж. Измъкнала се е от ужаса на плантациите, за да го замени с леко по-малкия ужас да си на своя глава в град, където човешкият живот не струва нищо. Дарбата ѝ помага да оцелее, но е и проклятие. Тя няма контрол върху нея. Всеки допир до нещо, каквото ѝ да е било, ѝ носи информация, която тя не желае. Не може да спи в чаршафи, защото усеща всяка буболечка, не може да яде месо, защото усеща животното, което то е било, за човешки контакт и дума не може да става. За крехката си възраст е преживяла много, живее в тотална изолация и съвсем разбираемо е изключително цинична. Нямам предвид, че всяка втора дума ѝ е псувня (което си е така), а че ѝ е циничен. Вяра никому.

Грегор Дандоло пък е ветеран от войните, наследник на едноименния дом, една от силите в Теване. Грегор понастоящем е капитан на тепърва прохождащата градска стража – опит да се въдвори някакъв ред и законност в ничията земя извън стените на търговските домове. Дандоло също е изстрадал – борец за справедливост в свят, в който властимащите не се интересуват от нея. Собственото му семейство не го разбира – как така прекарва времето си сред човешката утайка, когато домът му има нужда от него? Грегор се е преситил от човешко страдание по време на кампаниите, видял е как народът му поробва други, просто защото има магически оръжия, и е твърдо решен да се бори с тази несправедливост.

Oстаналите персонажи, на които няма да се спирам, за да не спойля прекалено, също като Грегор и Санчия са изградени внимателно. Всеки един с нещо се отличава от останалите и притежава индивидуалност, но също така логично се връзва с ролята му в този свят. Героите много ми харесаха, необичайни са, има химия между тях, диалозите са забавни и са добре вплетени в историята.

Foundryside e много добре изпълнена, внимателно замислена история, която освен добро забавление предлага и коментар върху реалноста, обществото и технологията. В познатия и леко предсказуем сюжет всъщност няма нищо лошо, особено в комбинация с толкова жив и необичаен свят. Книгата е първа от трилогия, но не е с прекалено отворен финал. Сюжетните нишки са добре приключени, но и загатват за събития, които обещават да разтърсят света из основи. Очаквам следващата книга от поредицата с нетърпение.

Оценка: 8/10