Автор: Шонън Макгуайър

Издателство: DAW

DiscountШонън Макгуайър е от онези автори, чиято продуктивност е наистина впечатляваща. От 2009 г., когато излиза дебютният й роман Rosemary and Rue, до настоящия момент тя има публикувани цели 12 романа. С оглед на това решението й да започне изцяло нова ърбън-фентъзи поредица, при положение че има все още незавършена друга такава (тази за October Daye), не беше изненадващо.

Discount Armageddon е първият от планираните пет романа в Incryptid поредицата. Действието се развива в Ню Йорк в наши дни, а т.нар. криптиди (митични същества като саскуочи, дракони  горгони и т.н., за които няма научни доказателства) съществуват и се срещат дори в центъра на Манхатън. Криптозоологията е сериозна наука, практикувана от част от малцината хора, които знаят за съществуването на криптидите. Няколко поколения от семейството на главната героиня Верити Прайс са се посветили на нейното изучаване. Понеже изследването на подобни създания е опасно занимание, всеки от семейството е отлично обучена машина за убиване. Те обаче използват стрелбата само при самозащита или когато няма друг начин да бъде спрян развилнелият се криптид, похапващ си хора. Основната цел на семейството не е да убиват криптидите, а да ги изследват и защитават от хората. Това ги поставя в конфликт с могъщата тайна организация Covenant of St. George, която изтребва криптидите наред без изключения.

Верити е на 22 и е в Ню Йорк, за да се докаже като танцьорка на спортни танци. Талант има в изобилие, проблемът е, че съвместяването на криптозоологията и танците е почти невъзможно. Скоро след пристигането на Верити в Ню Йорк местните криптиди от женски пол започват масово да изчезват безследно, а в града се появява и представител на The Covenant, който се оказва неочаквано сексапилен и склонен да води диалог с Верити…

Discount Armageddon като цяло е приятен, увлекателен и четивен роман, който няма особени претенции, но изпълнява целта си да забавлява без да е безмозъчен и елементарен.

Плюсове:

+ Качествен хумор в големи количества – голяма част от коментарите на Верити са изключително смешни, контрастът между двете й основни професии е източник на много добри лафове, сарказмът като цяло е на висота.
+ Оригинални идеи и добре развит сетинг – криптидите в по-голямата си част не са чудовища за избиване, а разумни същества, които искат най-вече да бъдат оставени на мира от хората и да преживеят някак, използвайки способностите си. Тези от тях, които са оригинално измислени, а не взаимствани от митологии, като например мишките Еслин или Кукувиците (хищници социопати с телепатични способности), са много добре описани и интересни.
+ Мишките Еслин – говорещи мишки с религиозна мания, обожествили семейство Прайс. Всяка тяхна реплика е много забавна основно заради склонността им да изпадат в религиозен екстаз от абсолютно всичко, свързано с Верити, и при събуждането й да надават възгласи като “Hail the renewed consciousness of the Arboreal Priestess!”.
+ Верити – тя е оправна и сексапилна жена, която постоянно ръси култови лафове и се справя с проблемите си благодарение на интелигентността си и усилените тренировки, а не чрез магически суперсили. Освен това няма любовна връзка нито с вампир, нито с върколак, което в този жанр е сериозен плюс.

Минуси:

– Твърде много инфодъмпинг – ясно, че това е донякъде неизбежно в първи том от поредица с по-оригинален сетинг, обаче тук на моменти авторката определено прекалява с обясненията.
– Доста предвидим сюжет.
– Има няколко момента, в които поведението на Верити е абсолютно нелогично и неадекватно, и не се връзва никак с това, че през останалото време е интелигентна и разумна жена.  Това е най-явно в самото начало, когато тя намира и поступва криптид, който е убил и изял 15 жени, но го оставя да си тръгне само с предупреждение да не прави повече така и с две леки рани.

Discount Armageddon не е шедьовър, но е много увлекателен и забавен роман, който избягва най-изтърканите клишета за жанра и поставя добра основа за една евентуално качествена поредица.

Оценка: 7.5/10