Автор: Бранимир Събев

Издателство: Ибис

Цена: 11,90 лв.

Излизането на книга на български автор, особено в жанровете, любими на авторите на ShadowDance, винаги е събитие заслужаващо внимание. Друг е въпросът, че често след това ни се иска да си ударим покупката в главата и някой, някак да ни възмезди за изгубеното време. Случва се обаче да попаднем на книга, която ни дарява няколко приятни часа и ни кара да се усмихнем доволно. Човекът, който обичаше Стивън Кинг се оказа точно от втория тип.

Когато четох Хоро от гарвани, постоянно изпитвах усещане за deja-vu – „това хем съм го чел някъде, хем е било по-добре написано“. Не че и там нямаше попадения, просто нещо малко не достигаше, за да си кажа „най-сетне, силен сборник от български автор“. Е, нещата определено са се променили към по-добро. Бранимир Събев е израснал много като писател, а сборникът предлага жанрово разнообразие и спокойно ще допадне на по-широк кръг читатели. Имаме хорър, имаме криминален разказ, имаме психотрилър, имаме заиграване с историята, че дори и един доста лиричен разказ. Бранимир е вкарал добра доза самоирония, като същевременно е успял да засегне и доста сериозни теми. Мога само да му кажа браво, за добре свършената работа. Имах известни проблеми с твърде цветистия и образен Благословеният, вещицата и дяволът, но пък аз принципно харесвам повече психологическия хорър, а не директните гадории, така че там си е въпрос по-скоро на вкус. Виж Бягството започна добре, но се издъни точно накрая при това по неочакван начин. Като изключим тези два разказа всичко останало е на доста високо ниво и определено ще ме накара да си купя следващата книга на Бранимир без особени притеснения. Похвали заслужават и от издателство Ибис за професионално свършената работа по оформлението и редакцията – така искаме да изглеждат книгите на родните автори.

Плюсове:

+ Бранимир определено е израснал много като писател.
+ Жанровото разнообразие. Има за всеки по нещо.
+ Чувството за самоирония
+ Прекрасното оформление

Минуси:

– На моменти излишно цветист език, но пък то си е част от жанра.

Определено една от най-приятните изненади на лятото. Силен сборник на роден автор, при това издаден както трябва. Струва си да му дадете шанс.

Оценка: 7.5/10