Автор: Cixin Liu

Издателство: Tor

three-body-coverThe Three-Body Problem постигна нещо, което съвсем доскоро изглеждаше немислимо – сериозен комерсиален успех и признание от най-запалените англоезични фенове и критици в  научнофантастичния жанр, въпреки че е написана на език, различен от английски, и беше издадена в превод на американския пазар. Той дори успя да спечели наградата Хюго за най-добър роман, нещо, до което нито един преводен роман дори не се бе доближавал досега.

Освен на безспорните качества на книгата, това се дължи и на факта, че тя бе преведена на английски от Ken Liu, който не само е способен преводач, но е и един от най-добрите и популярни автори в SFF жанра в момента. Това, както и сериозните маркетингови ресурси, отделени от издателство Tor за проекта, дадоха още в началото сериозно предимство на романа на Cixin Liu пред почти всички други преводни жанрови романи, издавани през годините на американския пазар.

The Three-Body Problem е първата част от трилогия, която след издаването си става най-популярната фантастика в Китай и остава на тази позиция и досега. В романа има две основни сюжетни линии – едната се развива в много близкото бъдеще и основният герой в нея е ученият Wang Maio, който се опитва да открие истината около необичайните самоубийства на изтъкнати китайски учени. В хода на разследването той се запалва по странната онлайн MMO компютърна игра с VR елементи – Three Body. Въпросната се развива на планета, на която природните условия са изключително сурови и непредсказуеми, и поради тази причина местната цивилизация често трябва да се справя с грандиозни природни катаклизми и да се връща осезаемо назад в развитието си. Оказва се, че това е нещо доста повече от игра за развлечение и в нея се намира ключът към цялата загадка със самоубийствата и останалите странни събития, случващи се покрай Wang.

В хода на разследването той се запознава с Ye Wenjie, дъщеря на професор, убит по време на Културната революция, която му разкрива, че е участвала в секретен китайски проект за търсене на извънземни посредством радиотелескопи. Съдбата й по време на Културната революция и последвалите години, прекарани в секретната база на проекта, е другата основна сюжетна линия, разказана именно от нейната гледна точка.

Сюжетът на романа е много добре развит и през цялото време предлага загадки и изненади на читателя. Разглеждат се множество научни идеи, които са интегрирани чудесно в текста, без да се прекалява с инфодъмповете или да се изпада в прекалена детайлност. Един от класическите научни проблеми, който и до днес няма пълно решение, е в основата на целия сюжет. Моментите на научни прозрения за героите са много добре показани. Въпросът доколко романът може да се счита за „твърда“ фантастика е спорен, аз лично не се считам за достатъчно квалифициран в квантовата механика, за да кажа дали ключови моменти от сюжета са правдоподобни или тотално изсмукани от пръстите, а и коментарите в интернет в това отношение са нееднозначни. Но със сигурност въпросните са интересно описани.

Друг сериозен плюс е майсторското описание на живота по времето на Културната революция, атмосферата на всеобщо подозрение и масовите ирационални действия през периода, както и влиянието, което те оказват върху главната героиня. Ye е много оригинален и добре развит персонаж и в нейните глави определено романът е най-силен в чисто литературно отношение. Макар и авторът да живее в Китай, не забелязах някакви признаци на (авто)цензура – има множество сериозни критики към партийните дейци от периода на Културната революция, а дори и в съвременната сюжетна линия китайските лидери не са показани в особено добра светлина.

Имайки предвид, че все пак е превод от език, доста различен от английския, имах леки притеснения за стила, преди да подхвана романа. Те се оказаха неоправдани – текстът не е особено впечатляващ, но се чете лесно и достатъчно добре описва каквото е нужно. На подходящи места има и бележки под линия, обясняващи на читателя специфични китайски явления и термини.

the-dark-forestThe Three-Body Problem обаче има и една ясно изразена слабост и тя касае героите. Wang е абсолютно неразвит и еднопластов герой, чийто характер остава напълно неясен на читателя. Неговата единствена функция е да разследва и да търси решения на загадките, да виждаме какво се случва през неговите очи. Той почти не проявява емоции, освен раздразнение, и е дотолкова отдаден на разследването, че нерядко държането му е откровено неадекватно, с единствената цел да придвижи сюжета напред. Пример за това е внезапната му пълна обсебеност от играта Three Body. Женен е и има малко дете, но освен в няколкото страници, които прекарва у дома си, той никога не мисли за семейството си, а името на жена му дори не се споменава, дотолкова е пренебрегната в съзнанието му. И не е само той – почти всички герои освен Ye и полицаят Da Shi, помагащ на Wang в разследването, си остават неразвити и държането им на моменти е силно неправдоподобно. Разбира се, романът е фокусиран основно върху сюжета и идеите, така че нормално е героите да остават на по-заден план, но въпреки това тази фрапантна липса на внимание дразни, още повече че чрез Ye авторът демонстрира как, стига да иска, се справя много добре с този аспект на писателския занаят.

Въпреки критиките, книгата определено си струва четенето, особено ако търсите нещо по-различно от западната фантастика и една малко по-различна перспектива. Вторият том от трилогията вече излезе на английски, а третият е планиран за 2016 г., така че и в това отношение няма място за притеснения. Надявам се в близко бъдеще да видим трилогията и на български.

Оценка: 8.5/10