Ако беше крем за лице, този материал щеше да е против бръчки. Защото го заслужавате! Коледа е преди всичко време за споделяне и в духа на сезона отделих време да разбера какво се знае засега за мега мащабната ТВ продукция в света на Толкин.

Заветната дата е 8 септември 2022 г. Пада се четвъртък. Да си предвидите отпуската.

От официално изявление на Amazon става ясно, че сериалът „ще върне зрителите в епоха, в която са били изковани велики сили, кралства са се издигали до слава и са падали в разруха, неподозирани герои са били подлагани на изпитания, надеждата е висяла на най-тънките нишки, а най-големият злодей, излязъл някога изпод перото на Толкин, е заплашвал да покрие целия свят с мрак“.

„Започвайки във време на относителен мир, сериалът проследява познати и нови герои, които се изправят срещу дългоочакваното повторно появяване на злото в Средната земя.“

Първият и засега единствен поглед към света на сериала, който все още е озаглавен „Властелинът на пръстените“ – гърба на фигура в бял тоалет, която скита по тучна поляна с изглед към величествен град и две дървета в далечината – дава смесени сигнали относно това какъв времеви период ще покрие сериалът. Спекулациите, макар да намирам, че такива са излишни, предвид очевидността на референцията са Телперион и Лаурелин – Дърветата на Валинор. Слънцето и Луната. Които обаче си заминават още през Първата епоха. Едно поне е сигурно, дошло е време за препрочитане на Силмарион. По-нататък амазонците споделят, че историята ще ни разведе от „най-мрачните дълбини на Мъгливите планини, през величествените гори на столицата на елфите Линдон, до спиращото дъха островно кралство Нуменор, до най-отдалечените краища на картата, тези кралства и герои ще издълбаят наследство, което ще живее дълго след като ги няма.“

И тук набъбва въпросът какво правят дръвчетата там и кой е градът от изгледа. Защото Нуменор е издигнат хилядолетие след падането на дърветата. Кратък обзор на историята на Средната земя потвърждава, че тя има четири епохи. Третата е тази, чиито последни години са филмирани от Питър Джаксън. Втората епоха е свидетел на възходa и временното падение на Саурон. А дърветата си заминават още през Първата епоха.

Друго възможно, макар и далеч по-малко вероятно е това да е Гондолин – елфическо селище в Средната земя. Архитектурата на цитаделата със сигурност има елфически характер и исглежда смътно подобна на предишни изображения на Гондолин, който също е бил заобиколен от планини. А както пише в Силмарилион, Гонодолин съдържа реплики на оригиналните две дървета, построени от елфа Тургон, което може да обясни двете дървета от кадъра на Amazon.

Сценаристите Джей Ди Пейн и Патрик Маккей ще работят и като съавтори на новия сериал. По този повод в съвместно изявление те казват: „чувстваме се като Фродо, който тръгва от Графството, с огромна отговорност в ръцете си. Това е началото на приключението на живота ни.“ Дано са по-остроумни в писането на реплики на измислени герои… Към тях като консултант се присъединява Брайън Когман от Игра на тронове, както и Дженифър Хътчинсън (Breaking Bad, Better Call Saul), Хелън Шанг (Hannibal), Джъстин Доле (Stranger Things) и Стефани Фолсъм (Toy Story 4).

Освен тях има още няколко интересни имена, които си заслужават отбелязването, сред са които дизайнерът на костюми Кейт Хоули (Edge of Tomorrow, Suicide Squad), дизайнерът на продукцията Рик Хайнрикс (Sleepy Hollow, Star Wars: The Last Jedi) и ръководителят на визуалните ефекти Джейсън Смит (Super 8, Avengers). Художникът Джон Хоу, който е работил по трилогията на Джаксън, заема същата позиция и в сериала.

И преди изброяването на имена да стане досадно, посочвам едно последно – Хауърд Шор.

Обявени са и имена на актьори, за които е потвърдено, че ще имат роля в продукцията, но при положение че не се знае точно кои, намирам за безпредметно да ги изброявам. А и никой не може да гарантира, че някой от тях няма да последва съдбата на Том Бъдж, който след заснемането на няколко епизода е любезно помолен да се оттегли. Неудобно, особено ако вече си се похвалил на мама и тате, че са те избрали за Властелина… Според някои източници той е бил натоварен да пресъздаде Келебримбор, а съгласете се ролята на легендарния ковач не може да бъде поверена на кой да е. Пред Греъм Нортън (автор и телевизионен водещ) сър Йън Маккелън потвърждава, че Гандалф е с около 7000 хиляди години по-възрастен от самия него, та се чувства достатъчно млад все още, за да изиграе отново тази роля, при това със самочувствие. Тревожно е доколко ще се наложи да преглътнем „младите версии“ на Галадриел и Елронд, но да не бъдем песимисти още от сега, пък и не е учтиво да броим годините на една дама.

Каквото и творческо настроение да е обхванало хората от Amazon (визирам недоразумения като Тауриел), те не трябва да противоречат нито на казаното от Толкин, нито пък на света на филмите. Правят-струват, Втората епоха и събитията, състояли се тогава трябва да останат непроменени. За да припомним: 1699 г. Саурон прегазва Ериадор, идната година Тар-Минастир изпраща голяма флота от Нуменор за Линдон и разгромява Саурон и го прогонва от Ериадор. След стотина години или около 1800 г. нуменорците започват да установяват подчинени области по бреговете. Саурон разширява силата си на изток. Сянката пада върху Нуменор. След това скачаме към 2251 г. когато Тар-Атанамир взема скиптъра и следва бунт и раделение на нуменорците. Някъде по това време за пръв път се появяват Назгулите или Духовете на Пръстена. Това е по канона, тоест по посочената хронология от бележките към Властелина на пръстените. Така че, за да предположим какви събития и герои ще видим в сериала, трябва да си отговорим на следния въпрос: кой е живял достатъчно дълго, за да стане свидетел и на съществуването на двете дървета и на издигането на Нуменор? Мъъъм?

Аз лично винаги съм подозирала, че преди поредицата от инциденти в леярната, които са наложили необходимостта от шлемове, покриващи лицето, Саурон е бил сладък. Така че бих се заинтересувала от история, която разказва какво се е случвало с него, след като Моргот е бил победен, и какво е правил междувременно, имало ли е госпожа Саурон? Ей такива работи.