Наградите на Филмовата Академия някога бяха марка за качество, поне в моето детско съзнание. Нощта на Оскарите в нашето семейство беше празненство на нивото ако не на Коледа, то поне на рождения ми ден или Нова Година. Но годините минават, хората порастват, индустрията се мени, а днес церемонията е в криза. С изгряването на стрийминга, все повече хора имат опции, различни от киносалона. Докато едно време на никого не му беше проблем, че „най-добър филм“ за Академията означава „най-добра драма„, днес имаме бокс офис титани, които газят всякаква конкуренция и в същото време биват хвалени и от най-претенциозните критици.

Резултатът? Все по-малко хора гледат церемония, в която номинациите са на филми, излезли на десет екрана, един от които в Кан, а другите девет – в Лос Анджелис и Ню Йорк. Дори американците често нямат лесен достъп до свръх елитните драми, които Академията счита за достойни за награждаване, а какво остава за зрителите извън Щатите. За кратък период миналата година се говореше за потенциална нова категория „най-добър популярен филм“, но по очеизбодни причини никой не беше доволен от подобно разделение.

В тази атмосфера – и след спънки като #OscarsSoWhite, гафа с Moonlight и настоящите драми с това кой ще е водещ на церемонията – номинациите за тазгодишните награди Оскар бяха обявени вчера. Нека видим какво са измислили мозъците от Академията. Предупреждавам, че списъкът не е пълен, тъй като за някои категории нямам достатъчно познания или интерес, за да говоря авторитетно.


НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ

Черната пантера (SD оценка: 8.5/10) (3/10 алтернативно мнение на Ordo Malleus)
BlackKklansman
Бохемска рапсодия (SD оценка: 8/10)
Фаворитката
Зелената книга
Рома
Роди се звезда (SD оценка: 8/10)
Vice

Кой има най-голям шанс? 

Това е доста спорен въпрос. От една страна, тази година се очакваше да е годината на Роди се звезда. Но след като Глобусите тотално игнорираха филма на Брадли Купър в тази категория, полето е отворено за спекулации. Черната пантера има сериозен шанс, защото е „популярен“ филм в годината след най-ниските рейтинги в историята на Академията. Той също така е супергеройски филм за проблемите на афроамериканците в атмосфера на доста брутален расизъм в САЩ. От друга страна, комиксовият елемент може да му попречи да спечели.

Фаворитката и Vice са страхотни филми, но съдържат твърде много комедия за вкуса на Академията. Бохемска рапсодия спечели Глобуса, което го поставя начело, но от друга страна Глобусите се дават от Hollywood Foreign Press, а това е филм, който беше много по-слабо харесан в Щатите, отколкото в Европа. BlackKklansman упорито не печели нито една от сериозните награди, за които бе номиниран до момента, така че шансовете му са малки. Рома пък е номиниран и за чуждоезичен филм, което означава, че вероятно няма да успее да вземе тази награда. Което ни оставя със Зелената книга – лента, която също се занимава с расизъм и която, при все че хората, от чието име уж говори, изобщо не я харесаха, вече е понатрупала доста награди. Ако трябваше да залагам, бих казал, че този филм има най-голям шанс да спечели, заедно с Черната пантера, но в последните години Оскарите обичат да изненадват.

Кой е пропуснат? 

Доста видима е липсата на If Beale Street Could Talk – филмът на Бари Дженкинс (Moonlight), който вече спечели немалко награди и се очакваше да бъде сред водещите номинации. Лично за мен е престъпно, че Hereditary не получи поне номинация (не че бих очаквал да спечели), предвид че е може би най-смислената семейна драма за 2018 г. Разбира се, „жанровите“ филми са по-долнопробна категория от „хора стоят в стая и шепнат интензивно“, така че липсата не е изненадваща.


АКТРИСА/АКТЬОР В ПОДДЪРЖАЩА РОЛЯ

Ейми Адамс, „Vice“
Марина де Тавира, „Рома“
Реджина Кинг, „If Beale Street Could Talk“
Ема Стоун, „Фаворитката“
Рейчъл Вайс, „Фаворитката“
Махершала Али, „Зелената книга“
Адам Драйвър, „BlackKKlansman“
Сам Елиът, „Роди се звезда
Ричърд И. Грант, „Can You Ever Forgive Me“
Сам Рокуел, „Vice“

Кой има най-голям шанс?

Безкрайно дразнещо е наличието на Ема Стоун и Рейчъл Вайс в една категория, тъй като ролите им във Фаворитката са до такава степен преплетени, че е невъзможно човек да ги оцени поотделно, което поне в Глобусите доведе до неутрализирането им. Това е жалко, защото и двете са феноменални в този филм и заслужават признание поотделно. Оскарът тук вероятно ще отиде при Реджина Кинг, която вече спечели Глобуса за същата роля, да не говорим че If Beale Street… не е номиниран за най-добър филм и от Академията ще искат да го оценят в другите категории.

Що се отнася до мъжете, тук полето е по-отворено за интерпретации. Али спечели Оскара в същата категория през 2017 г. за Moonlight, което в очите на Академията означава, че „няма нужда“ от повече толкова скоро, но от друга страна спечели Глобуса тази година. Сам Рокуел е в сходна позиция – великолепен актьор, който обаче спечели Оскара за същата категория миналата година. Що се отнася до другите трима, честно казано нямам представа кой би могъл да спечели…

Кой е пропуснат?

Кой ли не е?! Теса Томпсън заслужава ВСИЧКИ Оскари за ролите си в Крийд 2Annihilation и особено Sorry to Bother You (за който ще си говорим след малко). Дженифър Гарнър не отстъпва на никоя от настоящите номинации с ролята си в Love, Simon, а в този ред на мисли Никол Кидман е прекрасна в Boy Erased. Марго Роби определено заслужава признание за Mary, Queen of Scott. И ако ще се правим на популярни, Академията определено можеше да оцени Зоуи Салдана за Отмъстителите: Война без край.

Мъжки роли също има немалко. Алекс Улф в Hereditary, Арми Хамър в Sorry to Bother You, Тимъти Шаламе в Beautiful Boy, Никълас Холт във Фаворитката… Но това е категория, в която винаги ще има пропуснати, защото ролите са твърде много.


ПЪЛНОМЕТРАЖЕН АНИМАЦИОНЕН ФИЛМ

Невероятните 2
Островът на кучетата
Mirai
Ралф разбива интернета
Спайдър-мен: В Спайди-вселената (SD оценка: 10/10)

Кой има най-голям шанс?

В последните години тази категория се превърна в „какво пуснаха Пиксар тази година?“, но 2018 г. беше малко по-различна. Да, Невероятните 2 направи Целия Бокс Офис на Света, но доста критици с право го оцениха като „още от същото, но в епоха, в която вече не е интересно“. Когато първият филм излезе преди триста милиона години, комиксовите филми не бяха мейнстрийм по начина, по който са днес, а от Пиксар този път не съумяха да еволюират достатъчно. Междувременно Сони ни дариха с може би най-страхотния анимационен филм за последното десетилетие – Спайдър-мен: В Спайди-вселената, който освен това спечели и Глобуса за най-добра анимация. Ако трябва да правя предвиждания, според мен той ще спечели и Оскара. (Другите три филма са стабилни „also ran“ предложения, при все че двата, които съм гледал, са великолепни.)


АКТЬОР В ГЛАВНА РОЛЯ

Крисчън Бейл, „Vice“
Брадли Купър, „Роди се звезда
Уилям Дефо, „At Eternity’s Gate“
Рами Малек, „Бохемска рапсодия
Виго Мортенсен, „Зелената книга“

Кой има най-голям шанс?

В тази категория всичко е лудница. Глобусът отиде при Малек за Бохемска рапсодия, но тук отново разликата между награждаващите може да играе роля. Бейл е убийствен във Vice, Купър е великолепен в Роди се звезда (и се очакваше да води в тази надпревара, преди да го игнорират в Глобусите). Не съм гледал At Eternity’s Gate, така че за Дефо не мога да говоря, но този филм изобщо не участва в разговора за награди, така че ме съмнява да има голям шанс. Остава Виго със Зелената книга, но тук се намесва доста сложна расова политика, в която ако филм за расизма получи награда само за бялата си роля, това ще изглежда бая зле. Честно казано нямам представа кой ще спечели…

Кой е пропуснат?

На първо място Лукас Хеджес за Boy Erased. Филмът може би не беше оскаровият титан, на който създателите му се надяваха, но Хеджес продължава да е невероятен млад актьор и тази роля заслужаваше минимум номинация. Раян Гослинг също е великолепен в Първият човек, а липсата на Лакийт Станфийлд от Sorry to Bother YouGet Out!) е престъпна. Това е един от най-уникалните филми на годината и Станфийлд е основен двигател за високото му качество.


АКТРИСА В ГЛАВНА РОЛЯ

Ялица Апарисио, „Рома“
Глен Клоуз, „The Wife“
Лейди Гага, „Роди се звезда
Оливия Колман, „Фаворитката“
Мелиса МакКарти, „Can You Ever Forgive Me?“

Кой има най-голям шанс?

Не съм гледал Рома и не знам  как Академията ще третира филм на Нетфликс политически, пък бил той и на Алфонсо Куарон. Според мен той ще получи единствено Оскара за най-добрия чуждоезичен филм и ще си умре там. Глен Клоуз спечели Глобуса за The Wife… но и Оливия Колман го спечели за Фаворитката (Глобусите имат отделни категории за „драма“ и „комедия/мюзикъл“, което е отделна патаклама, която си заслужава цяла статия рант). Лейди Гага е разкошна в Роди се звезда и частично се надявам да спечели, но ме съмнява. Мелиса МакКарти имаше доста слаба година – на практика всички комедии с нейно участие бяха тотален бокс офис провал. От друга страна, Академията обича комици, които внезапно стават дълбоко драматични, така че шансът ѝ не е малък. Тук полето е отворено, но според мен най-голям шанс все пак имат Глен Клоуз и Оливия Колман (от които стискам палци на втората, понеже е УБИЕЦ).

Кой е пропуснат?

ХММ, НЕ ЗНАМ, МОЖЕ БИ ТОНИ КОЛЕТ?! Сериозно, не знам какви думи мога да намеря, за да изразя колко съм бесен, че най-недооценената актриса в Холивуд, чиято игра в Hereditary слага ВСИЧКИ настоящи номинации в малкия си джоб (ок, четирите, които съм гледал), беше напълно игнорирана от всички награди тази година. Даже не искам да изреждам други имена (макар че има, например 16-годишната Елси Фишър, без която нямаше да имаме прекрасния Eighth Grade), толкова ме е яд. Но в моето сърце Тони Колет вече е спечелила Оскара за най-добра женска роля, така че тази категория няма значение.


НАЙ-ДОБЪР РЕЖИСЬОР

Спайк Лий, „BlackKklansman“
Павел Павликовски, „Cold War“
Йоргос Лантимос, „Фаворитката“
Алфонсо Куарон, „Рома“
Адам МакКей, „Vice“

Кой има най-голям шанс?

Честно казано тук всичко е депресиращо. Както казах, BlackKklansman към момента не е спечелил нищо важно никъде. Cold War е чуждоезичен филм, който никой не е гледал. Куарон спечели Глобуса, но Академията мрази Netflix. Това ни оставя Лантимос и МакКей. Фаворитката и Vice не подлежат на сравнение, нито като филми, нито на ниво режисура. Нямам представа какво ще се случи.

Кой е пропуснат?

Буутс Райли. Буутс Райли е пропуснат. Sorry to Bother You беше сред най-уникалните филми за 2018 г. – комбинация от сатира, социален коментар и магически реализъм с феноменални изпълнения на Лакийт Станфийлд, Теса Томпсън, Арми Хамър и Дани Глоувър. Разбирам защо толкова експериментална лента не получи други номинации, но Райли определено заслужаваше да бъде забелязан на ниво режисура, и ми е доста тъжно, че такова интересно произведение бе напълно игнорирано. Бари Дженкинс също е странна липса. If Beale Street Could Talk до този момент беше един от водачите в сезона на наградите и Реджина Кинг все още е може би най-вероятният победител за второстепенна женска роля. При все това, Дженкинс трябваше да бъде в този списък, а не е. Според мен Бо Бърнам трябваше също да получи номинация за Eighth Grade.

Което, разбира се, ме води отново до Hereditary, който за мен е най-добрият филм на годината, и Ари Астър заслужава да бъде в тази категория, ако живеехме в свят, където качеството се оценява без да се гледа жанра. Уви, това не е светът, в който живеем.


Какво остана?

Един куп категории, но честно казано за много от тях нямам какво да кажа. Така че, ето няколко кратки бележки:

Най-добър документален филм: Хората, които гледат документални филми, считат 2018 г. за ренесанс на жанра и много от тях бяха бесни, че Won’t You Be My Neighbor – историята на Мистър Роджърс, който е икона в американската култура – не е номиниран. Free Solo беше възхваляван като един от кинематографичните шедьоври на годината (и най-добрият филм със Solo в името, хехехе), така че вероятно той ще спечели.

Най-добър чуждоезичен филм: Това ще е битка между Рома и Cold War. В тази категория качеството обикновено е без значение и повечето хора са гласували без да са гледали филмите…

Най-добра оригинална песен: Тук всички се надпреварват за второ място, защото ако Оскарът не отиде при Гага за „Shallow“, не ми е много ясно в каква вселена живеем.

Най-добър адаптиран сценарий: Широко отворено поле, особено предвид неяснотата около критериите тук? Не бих се изненадал, ако Роди се звезда спечели.

Най-добър оригинален сценарий: Кой искам да спечели? Фаворитката. Кой най-вероятно ще спечели? Vice.

Най-добри специални ефекти: Ще е някакво странно, ако Война без край не спечели тук. Но те обичат да вземат необясними решения в тази категория…

Разни там други технически награди: Липсват ми познанията да давам мнение тук. Единствено се надявам Нито звук (SD оценка: 7/10) да вземе Оскара за „Sound Editing“, като същевременно се чудя защо не е номиниран и за „Sound Mixing“…

Последно, а и по важност – кой ще ги води тия Оскари?! Церемонията е след месец, а водещ все още липсва. За незапознатите: Академията избра Кевин Харт (Джуманджи и разни други тъпи комедии) да води, но както често става в днешно време, младежът не си беше затрил старите туитове и хората изровиха една купчина неприятно хомофобски „шеги“ (чети, заплахи и обиди), разточени из почти цяло десетилетие. Когато от Академията поискаха Харт да се извини, той вместо това почна да се репчи и да се държи като жертва, след което си взе играчките и си тръгна, оставяйки церемонията без водещ. Към момента все още няма информация кой ще го замести. Който и да е, от Академията ще са МНОГО внимателни с избора си.

За финал, какво мислите вие за тазгодишните номинации? Кой искате да спечели? Кой според вас е пропуснат? Пишете в коментарите и не забравяйте – it’s just movies. Ничий живот не зависи от тези награди 😉