Експертна категория

Стигаме и до експертната категория, където разглеждаме игри с по-голяма тежест, подходящи за хора с поне базов опит в настолните игри, които търсят по-голямо предизвикателство и по-тактически ориентирани заглавия.

Ark Nova

Едно от най-нашумелите заглавия от сцената на по-тежките игри тази година намери своето място и в родните номинации. В Ark Nova влизате в ролята на управители на зоопарк и с помощта на огромен набор от механики и гигантско тесте карти се стараете да балансирате между консервационния статут и външния вид на поверения ви зоопарк. Заглавието се отличава с големия си брой подсистеми и допълнителни бордове и тракове, които работят в синергия и често са взаимосвързани, което до голяма степен резултира във факта, че отнема поне едно разиграване, за да се схване концепцията на играта и как работи тя като система. Ark Nova предлага огромно разнообразие, интересен пъзел и внимателно планиране, опаковани в супер приятна тема, допълнено от симпатични снимки на животни по картите.

Imperium: Classics

Една от най-популярните механики в експертните игри напоследък е декбилдингът, а говорим ли за горещ декбилдър през 2022 г., имаме предвид Imperium: Classics. Играта успя бързо да създаде голям брой почитатели със страхотната цивилизационна тема, чудесния арт и интригуващия, дълбок геймплей. За подробното ни ревю може да цъкнете тук, но с две думи – в Imperium: Classics заставате начело на историческа фракция и чрез декбилдинг преминавате от варвари към империя, развивайки постепенно цивилизацията си. Играта се отличава с асиметрията си, тъй като всяка фракция има собствени цели, както и различни начини да трупа точки и да се развива. Това далеч не е бърза игра и имате на разположение достатъчно време да изградите работеща система на фракцията си, да вкарате плановете си в действие и да пожънете успехите, за които сте положили предвидливо основи. А след като изчерпате фракциите в Classicsможете да преминете към Imperium: Legends, отделна, но напълно съвместима с нея игра, в която ще откриете още по-сложни и интересни асиметрични фракции.

Khora: Rise of an Empire

Khora: Rise of an Empire стъпва на сцената на експертните игри с отличителни черти като страхотен арт и качество на компонентите плюс интригуваща комбинация от механики. В тази игра заставате начело на някой от гръцките полиси и започвате да развивате града си в най-удачната за него посока. На хода си имате да комбинирате резултата от заровете си и две от шест възможни действия, които отговарят на стойностите на заровете. Целта ви е, напредвайки по няколко трака, отразяващи различни аспекти на полиса ви, да се развиете по желания от вас начин, като едновременно с това завоювате територии по пътя. Често фракцията ви ще определи най-печелившата за вас стратегия, като някои стратегии са по-лесни за реализиране от други, което прави някои фракции по-подходящи за начинаещи. Друг отличителен елемент на Khora: Rise of an Empire е фактът, че ходовете се играят едновременно от всички играчи, което прави едно разиграване доста бързо за стратегическа игра, а времето за изчакване е сведено до минимум.

Sleeping Gods

Ако обичате книги игри, богати на елементи кампании и искате да се почувствате като изследователи на фантастичен свят, то Sleeping Gods е задължителното заглавие за вас тази година. Играчите влизат в ролята на екипаж на кораб, попаднал в непознат свят, от който трябва да намерят изход. Играта е напълно кооперативна и комбинира елементи на изследване, книга игра с множество избори, обикаляне между различни локации и управление на ресурси. В кутията има огромно съдържание, което може да ви забавлява поне 3-4 кампании, в които на практика всеки път ще откривате нови места. Историята е оригинална, добре написана и поглъщаща, а битките се водят по иновативна система, която представлява интригуващи мини пъзели. Може да бъде изиграна на различна трудност, така че да се напасне добре спрямо вашата група, и е чудесен баланс между необходимостта да планирате добре и да внимавате как харчите ресурсите си и преживяване, водено от наратива.