Здравейте, казвам се Ян и съм boardgameholic…

Въпреки навлизащата в третата си година пандемия спокойно можем да кажем, че живеем в златен период за настолните игри. Ежегодно излизат стотици заглавия във всички жанрове и за всеки тип играчи, и дори на малък пазар като нашия имаме приличен брой магазини, предлагащи както последните хитове, така и утвърдили се класики. И колкото и странно да звучи, именно това разнообразие прави избора на подходяща игра доста труден. Не ми вярвате? Поразровете се из някоя от фейсбук групите за продажба и разгледайте. Ще останете изненадани какво количество игри търсят нов собственик само след 1-2-3 разигравания. При това не става дума за Монополи или Не се сърди човече, а за Root, Arkham Horror LCG, Kemet, Twilight Imperium, Kickstarter пледжове, списъкът е дълъг…

Настолните игри не са евтино хоби. Важно е да се постараем да направим информиран избор, защото шансът да си избием парите от препродажба, ако нещо не ни допадне, е доста малък. Освен ако не става дума за някоя отдавна нямаща тираж игра, директно се пригответе за 25-30% загуба в добрия случай. Казвам го от позицията на човек, продал над 50% от последните игри, пристигнали от Kickstarter. И така, ето ви три кратки съвета от препатил човек:

1. Проучете нещата преди да скочите в дълбокото

Живеем в 21 век, и ако четете тази статия, значи ползвате интернет. Сега е моментът да впрегнете детективските си умения и да научите колкото се може повече факти за играта Х. Да, в интернет има океан от информация и човек лесно може да се удави, ако не знае какво прави, но има няколко отправни точки, които да ни помогнат:

Boardgamegeek.com – най-големият сайт, посветен изцяло на настолните забавления и безценен източник на информация и полезни препратки. Шансът играта Х да присъства в него е над 99%. И не просто  ще присъства, а ще има ревюта, правила, дискусии и какво ли още не. Важен момент е освен на позитивните отзиви да хвърлите по едно око и на отрицателните. Много често там се съдържа ценна информация, която да наклони везните в една или друга посока.

Настолни игри – България – най-голямата и (в общи линии) приятелски настроена Facebook група, посветена на хобито. Питайте и при всички положения ще се намери някой да ви отговори, посъветва и насочи.

Видеоканалите с ревюта – The Dice Tower, Rhado, Quackalope, The Broken Meeple, Man vs. Meeple, One-Stop Co-Op Shop, Drive Thru Games, Before You Play, Tantrum House, All You Can Board, BoardGameCo, TheBoardGameGeek и The Discriminating Gamer са част от най-популярните места в YouTube, където може да видите най-различни гледни точки.

Видеоканалите с инструкции и игрови сесии – ревютата представят субективна гледна точка и, особено ако за пръв път се сблъсквате с някой ревюиращ, няма как да сте сигурни, че вкусовете му съвпадат с вашите. Не губете кураж, на помощ идват канали като Watch It Played на Родни Смит, Gaming Rules! на Пол Гроган, Jon Gets Games, игровите сесии на Rhado, slickerdrips… В тези канали ще видите игрите в действие, ще научите правилата и ще може да прецените дали дадено заглавие е за вас.

Клубовете за настолни игри – ако гледането на видеа не е вашето нещо, пробвайте в някой от клубовете за настолни игри. Част от най-популярните в София са Level Up, Другият замък, Абордаж, Каркасон,  в Пловдив се намира Offline Café, BoardGames Ruse в Русе, и т.н. В приятна и приятелска обстановка ще можете да тествате болшинството популярни заглавия, ще се намери кой да ви обясни правилата и ще видите от първа ръка дали да вложите някой лев в лично копие на Scythe или ще карате с бройката на Жорето от съседния вход.

Тестване онлайн – Два добри варианта да пробвате, преди да купите, са Boardgame Arena и Tabletop Simulator.  Boardgame Arena e по-лесна за ползване защото си говорим за директна имплементация на игрите в браузъра ви. Логвате се и играете. Tabletop Simulator пък е sandbox платформа, която ви дава инструментите да разцъквате игри виртуално, но не предлага автоматична имплементация на правилата, нито готови игри. Обикновено се налага да си потърсите и инсталирате съответния мод, след което може да играете дадената игра на виртуална маса, но платформата няма да ви следи дали спазвате правилата, нито ще прави изчисления вместо вас. Нейното предимство се състои в огромното разнообразие и фенска поддръжка, както и във факта, че все повече създатели на Kickstarter проекти пускат модове на заглавията си за предварително тестване.

Магазините за настолни игри – в България имаме щастието да се радваме на предимно приветливи и готини хора, работещи в сферата на хобито. Да, пандемията малко поуби социалните контакти, но питайте и в повечето случаи ще получите съвет и насоки. Boardgames.bg, Time 2 Play, Фантасмагория и Pikko Games са насреща.

Статиите с препоръки на ShadowDance – в списанието сме фенове на хобито и освен множество ревюта имаме и няколко обзорни материала, покриващи различни теми: Любимите игри за двойки на ShadowDanceНастолни игри за начинаещи и Welcome to my nightmare – the board game edition, които може да улеснят (или затруднят) избора ви.

Българските специализирани сайтове – какво по-хубаво от ревюта на майчин език? Big Box Gamers и Board Delights са вашите местенца. 

2. На базата на събраната информация си отговорете на следните въпроси

Харесва ли ми тематиката на играта? – ако не обичате фентъзи, Gloomhaven едва ли ще е добър избор. Същото важи и за болшинството dungeon crawlers. А това, че Пешо е влюбен в Катан, не значи, че и на вас ще ви допадне.

Харесват ли ми механиките? – ако не си падате по тежките евро игри, вероятно няма да има смисъл да скачате на Food Chain Magnate. Ако мразите миниатюрите и заровете, е излишно да ръсите една торба пари за  Zombicide.

Има ли с кого да я играя? – соло играчите се увеличиха през последните години, но повечето хора все още смятат настолните игри за социално занимание. Не че Scythe не е готин и срещу аутомата, но е доста по-яко да насметеш другарчетата от тайфата (а и нека не се лъжем, кофти си е, когато те бие бот, управляван от тесте карти).

Ще я играя ли наистина? – аз не съм правилният човек, който може да даде отговор на този въпрос, предвид факта, че личната ми купчинка на срама вероятно е висока колкото триетажна къща от онези с петметровите тавани, но щом ще харчите пари, може би не е лошо да е за нещо, което все пак ще играете.

3. Избягвайте или поне ограничете Kickstarter заглавията

Отново най-вероятно не съм правилният човек да дава този съвет, но освен ако не сте добре запознати с творчеството на дизайнера и не сте изгледали и изчетели де що има информация за съответната игра, шансовете да се окажете неприятно изненадани са големи. А Kickstarter си е скъпо удоволствие и е малко вероятно после да си избиете парите. Има стотици игри, които излизат директно в дистрибуторската мрежа и предлагат десетки часове приятни забавления на значително по-достъпна цена. Харчете разумно! Е, ако много държите да си имате градински гном под формата на Galactus, няма да ви спирам.

П.П. Ако въпреки всичко се окажете с игри, които очевидно не са за вас, на помощ идват Нърдника и Gametopia – двете най-големи родни групи за продажба на настолни игри. С подходящите цени мераклии ще се намерят. Ето ви за финал и няколко фрази и идеи, които гарантирано ще ускорят продажбата:

  • Играта е без забележки! – в крайна сметка всички обичаме послушните игри.
  • Играна е броени пъти! – и харесваме воденето на статистика.
  • Играта е като нова! – задължително придружено със снимки на карти и други крехки компоненти здраво стегнати с ластици и нахвърляни безразборно.
  • Неотличима е от нова, с изключение на някой и друг липсващ токън, скъсано табло и дупка от цигара, че Мишо обърка капака с пепелник…