Може би повечето от вас имат спомени от първата конзола, която са получили за подарък. Яростната борба за това кой ще играе първи и постоянното примиряване на по-малкия брат/сестра, че отново остава с Луиджи. Истината е, че славата на така наречените local co-op игри позалезе с масовото навлизане на персоналните компютри и най-вече свързаността, която дава интернет. Но в последните години се случиха няколко неща, които изглежда са на път да променят това. Първо – хората отново започнаха да ценят личния контакт и се върнаха към настолните игри, често предпочитайки ги пред електронните в мрежа (ако сте именно сред тях, може да погледнете нашите предложения за настолни игри за двойки). И второ – все по-често женската половина от населението се престрашава да пробва видео игри, особено ако те са кооперативни, а не такива, в които любимият я изнася с GLA армията си в Command and Conquer: Generals в петата минута от първата ѝ игра изобщо.

И така това ни води до днешната статия – най-добрите local coop игри, които да разцъквате вкъщи с половинката след тежък ден. Този списък е подбран и тестван от Aravala и Rex, които, бидейки геймъри и двойка, непрекъснато си препоръчват един на друг single player заглавията, които най-много са ги впечатлили, но още в началото на връзката си установиха, че всъщност е страхотно да комбинират две любими неща – игрите на компютъра и времето заедно*.

Почти всички игри в списъка по-долу са подходящи за начинаещи, но все пак имат няколко особености, заради които сме ги разделили в категории. Всички са играни на компютър, но са налични и за конзоли. Единствените изключения са Diner Bros и Tick Tock: A Tale for Two, като втората е налична още за мобилни устройства. Ако пък поддържате връзка от разстояние (или половинката е в командировка), бъдете спокойни, всички заглавия (без Obscure) поддържат и онлайн co-op.

И така започваме със…