Перспективи пред фендъма е поредица от публикации, чиято цел е да запознае публиката ни с позициите на различни представители на фантастичните общности у нас. Тези позиции касаят проблемите на фендъма и всякакви идеи за неговото развитие. Надяваме се по този начин да предизвикаме публичен дебат, който да продължи на живо на специална среща, организирана в рамките на фестивала Дни на фастатичното (29 и 30 октомври, литературен клуб „Перото“, София). Мненията, изказани в позициите, се препечатват във вида, в който са били получени от списание ShadowDance; не е задължително те да се споделят от изданието. Всички конструктивни коментари под текста са добре дошли. За да изпратите собствено мнение с ясно заявени наблюдения и предложения и за да заявите участие в гореспоменатия дебат, пишете на организаторите на срещата на info@fandombg.org.

fandombg


Позиция на Валентин Попов – Вотан

Здравейте!
Във връзка с темата и поставената цел за обсъждане: „На първата среща ще се дискутира възможен механизъм за взаимодействие между общностите, правилата на неговото функциониране, начините на представителство на различните общности и фенове вътре в него.“ имам следните предложения:

1. Изработка на интернет сайт с различни секции – едната форум, където да са регистрирани всички членове на общности и клубове, където реално да се водят дискусиите и обсъжданията по дадени теми и проблеми. Тази част от форума е скрита, т.е. само регистрирани потребители (автори, издатели, членове на клубове) могат да обсъждат.
Видима част от форума, където потребители – читатели и фенове могат да коментират, задават въпроси или просто псуват 🙂
2. Секция – клубове/общности – където да са представени всички клубове и членове, като информацията е и на английски език.
3. Секция – автори, където да са представени биографиите на творящите в рамките на остросюжетната литература..
4. Изготвяне на нещо като „сенат“ от председателите на клубове или заместници, посочени от тях, които да взимат решения при национални прояви (визирам НФН).
5. Отпадане на правилото при НФН за гласуване от хора, които трябва да имат или да правят специални регистрации. Не виждам смисъл фенщината да се доказва по такъв начин. А и това не би променило кой знае колко резултатите за средно статистическия автор.
6. Провеждане на годишно събрание, където да се представи отчет на изминалата година пред широката общественост.
7. Твърдо изготвяне на black list от хора, които нямат нищо общо с остро сюжетната литература или са откровени врагове на български автори (тук бих включил много издателства, но няма да споменавам имена).