Ех, лятото мина по-бързо от уийб, тичащ към щанд с мърч, и аз отново съм тук, вече с чай в ръка, за да ви информирам за отминалия сезон. В топлите месеци може би сте позабравили за анимето и сте отишли я на моренце, я на планина, но аз вместо вас чинно гледах новите заглавия и съм ви подбрала най-доброто (и най-лошото). Знам, че вече точите лиги по големите заглавия от есенния сезон като Food Wars!, My Hero Academia, Sword Art Online и Psycho-Pass, но ако пренебрегнете летните анимета, рискувате да изпуснете голямо забавление!

Фентъзи/фантастика

Dr. Stone

Понякога се чудя какво щяхме да правим, ако го нямаше Shonen Jump с неговите неизчерпаеми запаси от качествени шонен манги… Това лято бяхме зарадвани с аниме адаптацията на Dr. Stone, където човечеството бива вкаменено от мистериозен зелен лъч и минават хиляди години, преди най-накрая един човек да успее да се освободи от каменния си затвор. Щастливият откаменен се казва Senkuu и естествено, като всеки главен герой, си има суперсила. И точно тук анимето успява да блесне сред останалия шонен бълвоч – силата на Senkuu е… мозъкът му! Той е дете гений и владее всички науки, познати на човека, което се оказва доста полезно, предвид, че от цивилизацията ни не е останало нищичко. За отминалите хиляди години горите и дивите животни отново са станали господари на Земята и само знанията на Senkuu успяват да го спасят в жестокия див свят. Но на него не му стига само да оцелява. Senkuu има доста по-грандиозни цели – зарича се да съживи всички вкаменени хора и да върне западналата човешка цивилизация обратно в ерата на технологиите. Анимето е сред любимците ми от сезона, защото ни кара наистина да оценим учените и силата на човечеството да се усъвършенства и винаги да върви напред. Освен това може да научите как се правят оптични лещи, електрически крушки и парни двигатели!

Astra Lost in Space

Astra Lost in Space се развива някъде в бъдещето, когато хората вече имат космически кораби с хиперпространствен скок и сюжетът проследява група ученици, които отиват на училищно упражнение на друга планета. Когато пристигат там обаче, се появява мистериозна черна сфера, която ги засмуква и изхвърля на милиарди километри във вакуума на студения космос. Оттам нататък проследяваме отчаяните опити на учениците да оцелеят и да се приберат у дома.

Дълго отлагах да го гледам, защото цветовете и дизайнът ми изглеждаха някак като на нискобюджетна глупост. Стигнах до него едва последната седмица от летния сезон… и толкова ми хареса, че го изгледах за един ден. Сай-фай комедия е най-добрият начин да го опиша, макар че има толкова много плот-туистове и дълбочина на героите, че по-правилно е да го нарека просто едно от най-добрите анимета това лято. Моля ви, не се заблуждавайте по розово-лилавите коси и несериозния арт на шоуто като мен. Astra Lost in Space е много стабилно заглавие и ще държи вниманието ви без да го изпусне дори за секунда през всичките си 12 епизода. Най-малкото гледайте го, за да можете да се хвалите, че знаете цели две заглавия с Астра в заглавието (другото е Ad Astra, за което вече имаме ревю).

Fire Force

От създателя на Soul Eater получаваме това екшън заглавие, в което имаме (подгответе се!) магически пожарникари, които също така са свързани и с църквата, а и единият от тях е обладан от някакъв огнен демон. Така де, няма лошо, едно от хубавите неща на анимето като жанр е, че в него всичко е разрешено. И все пак лично мен Fire Force малко ме разочарова. Може би защото не бях прочела описанието добре и от картинките бях останала с впечатлението, че ще е за истински пожарникари, та магическите монахини ми дойдоха малко нанагорно. Към анимацията обаче нямам абсолютно никакви забележки, даже според мен е може би най-впечатляващата за сезона.

Но това не е всичко! По някаква смешна ирония на съдбата този сезон има още едно аниме за пожарникари, което е достатъчно да му погледнете картинката, за да схванете що за стока е… Като го видях осъзнах, че на Fire Force нищо му няма и кротко си го догледах!

Исекай

Вижте докъде сме го докарали. Принудих се да сложа отделна секция специално за исекай, защото тия неща са плъзнали като хлебарки и няма изглед скоро да им мине модата… Това лято имаме 4 исекая, които имат кое от кое по-дълги заглавия.

Започвам с втория сезон на Is It Wrong to Try to Pick Up Girls in a Dungeon?, от което може би сте виждали героинята Хестия, всенародно обичано уайфу. Какво да ви кажа – ако сте харесали първия сезон, гледайте и втория.

Имаме също така и новото Arifureta: From Commonplace to World’s Strongest , където 17-годишният Hajime заедно с целия си клас е призован във фантастичен свят, на който трябва да помогнат. Hajime получава най-тъпата и безполезна сила от всички (трансмутация), която не може да бъде използвана в битки. Той обаче е решен да се бори за оцеляването си и благодарение на срещата си с вампирката Yue и още няколко други герои, Hajime бавно се превръща в най-силният от всички. Доста е клиширанко и това не е само мое мнение, тъй като оценката му в MAL е доста ниска.

Следващия исекай дори в името си има думата, да не би случайно да се объркате какво е. Казва се Isekai Cheat Magician и ви го споменавам само за да не се объркате да го гледате и мозъкът ви да имплодира.

За последно оставих черешката на тортата – две анимета, които се фокусират силно върху връзката родител-дете, но не задължително по хубавия начин. Едното от тях технически не е исекай, но ми се струва редно да го спомена заедно с другото. Защо е така фройдистки тоя сезон идея си нямам, но това е положението…

На вашето внимание представям изцяло нов поджанр в исекая – милфсекай. В Do You Like Your Mom? Her Normal Attack is Two Attacks at Full Power (кринджж) главният герой Masato и майка му се забъркват в някакъв експеримент на правителството с виртуални реалности и биват изпратени в игрален свят, който е още в бета версия и е недовършен. Ако някак успеете да игнорирате притеснителната връзка майка-син, анимето има доста добри комедийни попадения.

Другото фентъзи родителско аниме е If It’s for My Daughter, I’d Even Defeat a Demon Lord, където приключенецът Dale Reki намира в гората сладко момиченце демон, сам самичко и облечено в дрипи. Той решава да го вземе, въпреки че то носи символа на престъпник – единият му рог е счупен. Анимето всъщност е доста сладко, но тъмната страна на фендъма вече успя да го опорочи с настървеното си шипване на главните герои, тъй че помислете си дали искате да се забърквате в това. От друга страна, какво може да бъде по-лошо от милфсекая?

Историческо

Vinland Saga

Сигурна съм, че феновете на сериозните анимета са на седмото небе от щастие в момента. Vinland Saga, историческа сейнен манга, която е високо ценена както от критици, така и от обикновени анимари, се прероди в цвят и движение и то много успешно. Аниме общността бе много нащрек, тъй като адаптациите на велики манга заглавия не са шега работа и ако са провал, разочарованието е огромно. След разни фиаскота като Berserk от 2016 всички се молехме Vinland Saga да е окей …и богът на анимето чу молбите ни. Vinland Saga направо ти взима дъха с възхитителните си бойни сцени, безкрайни пейзажи и реалистични цветови палитри. Да направиш шаренко аниме за мека роботи, управлявани от лоли момиченца, е лесно, защото това си е типичната аниме естетика. Но да направиш реалистично аниме за викинги и някак да се справиш с всичките специфики на историческата епоха – костюмите, храната, отношенията между хората… Това вече е истинско постижение.

Училищен живот/романтика/slice of life

Skilled Teaser Takagi-san

Това е най-сладката и невинна любовна история, която е създавана. Точка. Ако все още не сте гледали първия сезон на шоуто – зарежете каквото правите и се захващайте веднага. Nishikata е добро, но малко бавно загряващо момче, което е влюбено в съседката си по чин, Takagi. Тя обаче има доста по-бърз ум от него и го използва, за да му погажда различни шеги и да му прилага разнообразни майнд-геймс. Най-очарователното е, че очевидно и тя го харесва, но горкият Nishikata си мисли, че Takagi просто обича да го гледа как се излага. Динамиката между главните герои доста напомня тази на Kaguya и Hirogane от Kaguya-sama: Love is War, с разликата, че тук на единия му щрака акълът много повече от на другия и това е изворът на комедията.

 

O Maidens in Your Savage Season

Поредното аниме, което жестоко подцених, но тук в своя защита ще кажа, че описанието му никак не ми помогна да го взема на сериозно. Имаме клуб по литература, в който участват само възпитани и духовно извисени момичета, чиято единствена цел е да се вгълбяват във дълбоки литературни произведения. Всичко обаче отива по дяволите, когато едно от момичетата казва, че преди да умре задължително иска да прави секс. Това шокиращо изявление всява смут в невинните душици на останалите момичета и по същия начин, както когато някой ти каже „Не мисли за розови слонове”, сега те не могат да спрат да мислят за тази тема табу. Преди да ми кажете, че това ви звучи като някаква извратена лоли история за педофили – анимето всъщност много деликатно обсъжда въпросните теми и се отнася с нужното уважение към крехката психика на подрастващите момичета. Този красив и в същото време безкрайно реалистичен поглед над тийнейджърството може да ви стори познат – авторката на анимето е Мари Окада, която е ключова фигура в индустрията и е писала много други подобни заглавия, може би най-известното от които е Anohana. Според мен си заслужава да хвърлите едно око на O Maidens in Your Savage Season, защото хуморът е по младежки много ведър, а любовните истории на всяка от героините са затрогващи и те карат да съжаляваш, че ти в училище само си мислила какво ще ядеш голямото междучасие.

How heavy are the dumbbells you lift?

Това заглавие е доказателство, че аниме феновете са склонни да гледат всичко само и само в него да има сладки момиченца. В случая те извършват най-омразната на отакутата дейност – спортуването. Няма да ви лъжа, че анимето е нещо новаторско или забележително, но поне може да ви мотивира да вдигнете гиричка за пръв път в живота си. Ако хората в Министерство на образованието наистина си разбираха от работата, щяха да наредят How heavy are the dumbbells you lift? да се пуска преди часовете по физическо. Спортният дух (на мъжката част от учениците поне) гарантирано ще се вдигне на 100 %!

Музика

Given

Мине не мине, и излиза някое shounen ai заглавие, което e гледаемо и за широката публика, какъвто е случая с Given. Саундтракът и цялостното изпълнение на анимето са много на ниво, като особено впечатлява използването на CGI за ръцете и инструментите, на които свирят героите. Ако ви харесват заглавия като Nana, Beck или дори Carole & Tuesday, то Given следва да бъде включено в списъка с неща за гледане. Историята започва с ученика Uenoyama, който вече е така отегчен от всекидневието си, че дори е спрял да харесва любимите си неща – баскетбол и музика. На стълбите в училището си той се запознава със Satou, който държи счупена китара. Uenoyama му помага, като я поправя и този жест дава начало на лавина от събития – Satou малко по малко се намества в живота на Uenoyama, като се запознава с музикалната му група и става част от нея, започва да пее и да свири на китара. Единственото, което не ми хареса в анимето, е, че Satou е от този тип „аз съм възрастен, но всъщност съм бебе” персонажи, дето постоянно гледат с ококорени очи и издават гугащи досадни звуци, но това е пренебрежим минус.

Хорър/свръхестествено

Yamishibai: Japanese Ghost Stories

Yamishibai са серия от съвсем късички хорър истории (4-5 мин. всяка), които обаче са толкова зловещи, че в името на менталното си здраве се радвам, че не са по-дълги. Това е седмият сезон, но шоуто е доста безизвестно и затова си позволявам да го включа. Историите вътре нямат връзка помежду си, всяка е сама за себе си, така че можете да гледате новия сезон и ако ви хареса да се върнете назад чак до първия, който е от 2013 г. Интересен факт – в западната култура за зловещо и страшно време се смята есента (когато е Хелоуин) или пък в родна България Мръсните дни (от Коледа до Йорданов ден), които са през зимата. В Япония по традиция лятото е времето на отвъдните сили, духовете и свръхестественото, защото тогава е големият празник Обон, когато се почитат духовете на предците. Тези културни различия на пръв поглед са странни, но ако сте били в Япония по време на задушното лепкаво лято, когато имате чувството, че нещо невидимо ви седи на гърдите и навън се чуват безспирните пискливи звуци на цикадите, то веднага ще разберете защо всички ги е страх именно от този сезон.

И преди да се разделим, просто така за информация – вече има аниме и за Business Fish. Да, онази риба от стикерите в месинджър и да, много е шантаво.