Автор: Макс Брукс
Издава: Изток-Запад
Цена: 19 лв.

Ревю: Ян

 

Не е тайна, че през последните няколко години зомбитата се превърнаха в поп-културен феномен и както подхвърли един приятел, „станаха новите вампири“. Съвсем нормално беше това да не подмине и родния книжен пазар. За моя огромна радост Изток-Запад стрелят право в десетката и вместо да ни предложат някой от многобройните ърбан-полуфабрикати, са подбрали книга, която надхвърля жанровите ограничения. Книга, в която зомбитата са между другото. Книга… но нека караме наред.

Всичко започва със слуховете за нова пандемия, идваща от Китай. После случаите на заразени нарастват главоломно и се разпростират из целия свят, а истината е по-ужасяваща и невероятна и от най-страховитите ни кошмари. На пръв поглед Z-та световна война звучи като типичната жанрова книга, но още първите десетина страници са достатъчни, за да стане ясно, че ни чака нещо различно и много, много по-добро.

Макс Брукс е построил разказа си като серия от интервюта с оцелели от войната със зомбитата очевидци . В резултат на това в книгата няма главни и второстепенни герои. Или поне не и типичните за художествената литература. Герой всъщност е цялото човечество с всичките му положителни и отрицателни страни. Интервюираните са представители на най-различни раси и прослойки – от лекари и военни, през обикновени хорица, та до богаташи и дори един отаку. В най-добрите традиции на документалната журналистика Брукс се е постарал да направи разрез на едно поставено на ръба общество  и изводите не са никак ласкави. 

Най-сериозният плюс на книгата е, че всъщност фокусът не са зомбитата. Те са само катализатор на събитията, които обрисуват един доста мрачен портрет на човечеството и обществото през 21-ви век. При това портрет, който е адски реалистичен и достоверен. Целта е не да плаши, а да ни накара да се замислим. Да си зададем някои въпроси. Z-та световна война провокира и депресира, но и дава надежда. Защото въпреки всичко човечеството оцелява, макар и плащайки жестока цена. Въпросът, който остава да виси накрая, е дали си е научило урока. Съдейки по заобикалящата ни действителност,  отговорът може и да не ни се понрави. 

 

Плюсове:

+ Реалистична хроника на последиците от една глобална криза.
+ Написана по интересен и нетипичен начин.
+ Задава някои въпроси.
+ Отличен превод на Адриан Лазаровски.

 

Минуси:

– Корицата. Да, знам. Въпрос на вкус е. За мен е адски грозна.
 

Вместо хорър четиво получавате интелигентно написана книга, която ще ви накара да се замислите. Нелоша сделка. А, да и има зомбита.

 

Оценка: 9/10