Автор: Брандън Сандерсън
Издава: Subterranean Press.

Ревю: Ян

 

През последните няколко години Брандън Сандерсън успя да си извоюва репутацията на един от най-продуктивните и стабилни фентъзи автори, който успява да вкара свежест и нови идеи в жанр, който отдавна е станал синоним на клишето. С Легион пък ни показва, че не са му нужни мечове и магии, за да напише нещо добро. По-важното обаче е, че съумява да го направи в рамките на 80-тина страници.

Стивън Лийдс, наричан „Легион“, има уникално психично състояние, което му позволява да създава множество различни личности или „халюцинации“ (както им вика самият той). Това, което го отличава от редовия шизофреник е, че всяка от тези халюцинации е гениална по свой начин и притежава точния набор от умения за конкретната ситуация. Известен проблем е фактът, че халюцинациите продължават да съжителстват със Стивън дори и след като са свършили своята работа. Тази му способност го превръща в един от най-умните хора на Земята и съответно в човек, от когото се интересуват разни сенчести организации, когато имат на пръв поглед неразрешим проблем. В началото на Легион Лийдс е нает да открие изчезналия учен Балубал Рейзън, чието изобретение може да промени човешката история: Балубал е създал камера, която снима миналото. 

От сюжет като горния повечето автори биха направили цял роман, че дори и поредица. Вместо това Сандерсън е решил да напише кратка новела, което донякъде се е оказало нож с две остриета. Има случаи, когато 80 страници просто не стигат. Както стана и със Strata на Bradley P. Beaulieu и Stephen Gaskell, потенциалът не е разгърнат изцяло. Лийдс е много интересен персонаж, а част от халюцинациите направо заслужават собствени истории. Кой знае, като се умори да пише епично фентъзи Сандерсън може и да реши да ни подари още някое негово приключение.

 

Плюсове:

+ Интересен главен герой.
+ Част от халюцинациите са просто… прочетете и ще разберете какво имам предвид.
+ Новелата оставя силно Зелазниево усещане.

 

Минуси:

– Неразгърнат потенциал.
– Лек deus ex-machina ефект накрая.
 

Ако имате свободен час и половина и 3 излишни долара Легион е правилният избор. След като демонстрира на света, че може да пише като Джордан, Сандерсън съумява да се докаже и в нетипичен за него жанр. Силното Зелазниево усещане, което Легион оставя е само още един аргумент да ѝ дадете шанс.

 

Оценка: 8/10